Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Mopoilla ”meren” ympäri

Valkealan meren eli Vuohijärven ympäri kiersi heinäkuun ensimmäisen viikonlopun lauantaina yli viidenkymmenen mopon letka. Ensimmäinen Vuohijärven ympäriajo onnistui yli odotusten.

Tilavin kuljetusväline oli sidottu mopon eteen.

Mökkinaapurukset

Pekka Laukkarinen ja Jari Tuuri suunnittelivat viime vuonna ajavansa mopoilla ympäri Vuohijärven. Ajaminen ei ihan heti toteutunut. He tuumivat, että vielä hauskempaa olisi, jos saataisiin enemmänkin ajajia mukaan.
Niinpä he lähtivät järjestämään tapahtumaa. Tuurin perhe innostui täysillä mukaan.
Orilammen Maja sopi hyvin lähtöpaikaksi. Sulo Kuhanen Suomenniemeltä tuli paistamaan lähtijöille makkaraa. Hän totesi, että se on helpompaa kuin lettujen paistaminen. Osa otti makkaraa myös evääksi.
Suuri osa ajajista tai kumppaneista osti tapahtumapaidan, joiden myynnistä pääosin vastasivat Pekan puoliso Karoliina Nikula sekä Chob Seppälä. Hinta jousti 15 eurosta 20 euroon. Harva halusi tasarahasta takaisin. Joonas Matikkala piirsi paitaa varten vauhdikkaan pappatunturilaisen.

Karoliina Nikula vastasi paitojen myynnistä. Useimmat antoivat tasarahan.

Pekalle lahjaksi

Taisi Tuurin perhe keksiä ajatuksen, kun Pekalla ja Karoliinalla oli yllään valmiiksi paidat Pekan omalla kuvalla. Laulavalla mopoilijalla täytyi olla myös kitara mukana.
Pekka ehätti hetken kertoa tapahtumasta ennen lähtöinfoa. Hän kiitteli saaneensa oman moponsa 40-vuotissyntymäpäivälahjaksi. Tai mopo siis oli vanhastaan, Pekka ajeli sillä jo lapsena, mutta ystävät kunnostuttivat sen yllätykseksi.

Pekka Laukkarinen sai lahjaksi niin oman näköisen paidan kuin oman mopon kunnostuksen.

Peräkanaa

Infossa Pekka kertasi reitin ja pysähdykset sekä jakoi turvallisuusohjeita. Tarkoitus oli pitää yhtä. Pienillä ja mutkaisilla teillä alkumatkasta sovittiin, että ajetaan melko lähellä toisiaan, kunhan ei rinnakkain. Niillä auton on joka tapauksessa mahdoton koko letkaa ohitella.
Lähtö oli pohjoisen suuntaan. Vuohijärven ja Orilammen välillä oli sovittu pidettävän pidemmät välit, jotta autot pääsevät ohittamaan.
55 kaksipyöräistä ilmoittautui mukaan. 54 lähti matkaan. Mopoja oli kaikkien tarkoitus olla, mutta moottoripyöräkin hyväksyttiin mukaan. Peräpäähän liittyi myös yksi mönkkäri. Yksityisten ihmisten järjestämässä tapahtumassa ei tarvitse kovin virallinen olla.

Mönkkärin kyytiin pystyi ottamaan lapsen, mutta ei sentään hyytyviä mopoja
Matti Ihalainen ja Mikko Maattola tulivat Virolahdelta.

Seuroista oikein

Mukaan Vuohijärven ympäriajoon saatiin mopoilijoita myös useista moposeuroista. Happy Papoista jopa osa ajoi Kannuskosken kulmilta mopoilla paikalle. Saku Lento tuli sentään autolla lähimaastoon, vaikka samaan seuraan kuuluu. Hän näet asuu Lappeenrannassa.
El Reinos -seurasta tulivat Matti Ihalainen ja Mikko Maattola. Virolahden Pyterlahdesta ei tällä kertaa muita lähtenyt mukaan. Seurassa on 26 jäsentä.
Lahden seutuvilta tuli viisi rauhanomaista keltaliiviä. Samoha eli Salpausselän mopoharrastajat oli järjestänyt tätä reissua edeltäneenä lauantaina Vääksyssä Asikkalanselän kierroksen. Puheenjohtaja Simo Murtomäki kertoi, että samalla vietettiin veteraanien mopopäivää

Keltaliivit ovat Samohasta.
Kyytiläisiä oli vähänlaisesti, jotta mopot jaksaisivat perille.

Liikkeelle

Melkoinen sininen savupilvi kertyi hetkeksi Majan pihan laitamalle, kun lähtökäsky tuli. Viimeiset vielä vetelivät hynttyitä niskaan, mutta ehtivät silti samaan letkaan.
Koska oli oletettavaa, että ainakin joku mopoista hyytyy mäkisellä reitillä, mopoletkan perään lähti kaksi pakettiautoa. Ja niinhän siinä kävi, että heti ensimmäisessä kunnon nousussa hyytyi ensimmäinen mopo. Turvallisesti huoltoauton väki ohjasi muuta liikennettä sen aikaa, että mopo sekä kuski saatiin kyytiin.
Ensimmäisen etapin päätepiste oli WHD Gård eli automuseo. Ihan oletettavaa oli, että siellä jo viivytään pidempään kuin aikaa oli varattu. Ihan ennakoituun aikaan ei ehätetty Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalolle luontokuvia ihailemaan. Sieltä palattiin Orilammelle, jossa iltaviihdettä tarjosi Meiju Suvas.

Salpausselän Mopoharrastajien puheenjohtaja Simo Murtomäki on valmiina lähtöön.

A&SK

Artikkelikuva: Sininen pilvi nousi ilmaan, kun kaikki mopoilijat käynnistelivät menopelejään yhtä aikaa yhden tuntumassa 6.7.

Jaa artikkeli: