Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Mukana katsojatilastojen komeilijoissa

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk on järjestänyt yleisöluentoja teemalla Venäjä tänään ja huomenna.

8. huhtikuuta suomalais-venäläinen näyttelijä ja ääninäyttelijä Alina Tomnikov puhui teemalla Miten minusta tuli minä?

Alina Tomnikov valmistui teatteritaiteen maisteriksi vuonna 2013. Kouvolan kampuksen Amican auditoriossa hän havainnollisti kuvin ja videoin taivaltaan Keravalta lähtien. Alina tunnetaan laajalti sekä Suomessa että Venäjällä.

Lapsille ja lapsenmielisille Alina on tullut tutuksi Milli Menninkäisenä elokuvissa Rölli ja kultainen avain sekä Rölli ja kaikkien aikojen salaisuus. Ääninäyttelijänä Alina Tomnikovia kuullaan esimerkiksi Helinä-keijuna ja Merirosvokeijun Zarinana. Barbiena häntä on kuultu vuodesta 2016. Uudessa Muumilaakso- sarjassa hän on Niiskuneiti. 

Varttuneempi yleisö tunnistaa Alinan esimerkiksi tv-sarjoista Donna, Putous, Syke ja Downshiftaajat, sekä elokuvista Mielensäpahoittaja ja Veljeni Vartija. Alina on näytellyt myös teatterissa.

Ristiriitainen lapsuus

Alina Tomnikovin vanhemmat tutustuivat Leningradissa, minne suomalainen äiti matkusti opiskelemaan.

Vanhemmat rakastuivat ja menivät Venäjällä naimisiin, mutta muuttivat asumaan Suomeen, Keravalle. Siellä Alina syntyi 24. kesäkuuta 1988. Vanhemmat saivat vielä kaksi lasta, mutta erosivat Alinan ollessa nuori.

Isä oli Alinan kanssa kotona. Alina oli kotona vapaa sielu. Siellä saattoi vapaasti puuhastella. Alina muistelee lapsuuttaan mukavana, kun isä vietti hänen kanssaan aikaa. Kiitollinen hän on myös äidilleen.

Lapsena Alina Tomnikov ajatteli, että olisi aikanaan Sherlock Holmes. Hän kiipesi puuhun lukemaan kirjoja. Kirjojen maailma oli turvallinen. Fifth Elementin myötä Alina haaveili olevansa Milla Jovovichin näyttelemä oranssitukkainen Leeloo. Hahmossa kiehtoo puhumaan, tuntemaan ja rakastamaan oppiminen.

Alinan isä Dmitrij Tomnikov luki satuja venäjäksi ja esitteli neuvostohittejä. Venäläiset elokuvat ja arvot tulivat tutuiksi. Isä opetti Alinan oman arvon tuntemiseen ja oman paikan ymmärtämiseen. 

Venäläisyys oli Alinalle tärkeää, mutta koulussa se johti kiusaamiseen. Alina ei kuitenkaan antanut kiusaamisen vaikuttaa venäläisyyden arvostukseen. Lapset kun saattavat kiusata vaikka erivärisestä repusta. Eikä Alina itse ajatellut kuuluvansa johonkin tiettyyn lokeroon. Hän oli vain Alina.

Kohti näyttelijän uraa

Steiner-koulu toi uuden alun. Siellä korostettiin yksilöllisyyttä ja luovia aineita. Alina alkoi uskaltaa tuoda itseään esille.

Arasta tytöstä tuli näyttelijä. Teatterin maailmasta tuli hänelle koti. Kuulluksi tuleminen ja tunteiden ilmaisu nousivat entistä tärkeämmiksi asioiksi. Robin Hoodissa Alina papatti kotona näytelmää ja sai toimia kuiskaajana. Kahdeksannella luokalla hän oli kolmen muskettisoturin D’artagnan.

Ensimmäisen monologinsa Alina Tomnikov valmisti Anton Tšehovin Kolmesta sisaresta. Alina sai valmennusta mentoreiltaan Simo Tammiselta, omalta isältään ja Mari Rantasilalta. Mentoreita Alina pitää todella tärkeinä. Tukihenkilöille voi soittaa ja keskustella rooleista tai elämästä.

Teatterikorkeakoulun pääsykokeisiin piti valmistaa jenkka ja sanoittaa se itse. Alina teki Keravajenkan. Viimeisessä tehtävässä piti tulla yksitellen raadin eteen ja sanoa, miksi haluaa näyttelijäksi. Alina sanoi: 

– Tarkkaan ottaen haluan näyttelijäksi, koska se tuntuu oikealta. Tältä pohjalta Alina kehotti kuulijoitakin olemaan rehellisiä itselleen.

Ura urkeni

Sokean Donnan rooli tv-sarjassa ”Donna”, oli Alinalle tärkeä työ sisällöllisesti. Prosessiin mahtui myös kommelluksia. Erikoisten piilolinssien vuoksi Alina ei nähnyt tekstiä. Ruokaakin piti katsoa sentin päästä. 

Putouksessa yhdistyi live-esiintyminen ja lavatekeminen. Alina idässä -sarjassa hän tutustui nykyajan slaavilaisuuteen ja etsi samalla juuriaan. Tuttua Alinalle oli ennestään vain neuvostoajan slaavilaisuus.  

Venäjällä Alina Tomnikov esiintyi ensimmäistä kertaa keväällä 2017 televisiosarjan Ekaterina toisella tuotantokaudella. Hän näytteli saksalaista prinsessa Wilhelminaa. Ekaterinassa tuli tutuksi venäläinen elokuvanteko. Ekaterinan kuvaukset jatkuivat kolmannella tuotantokaudella, jossa Alinalla oli yksi päärooleista. Kuvaukset päättyivät helmikuussa.

Epookin kuvaaminen on kallista ja ihmisiä on paljon. Kuvatessa teititeltiin. Toisaalta myös huudettiin ja halattiin. Moskovan ruuhkat ovat järjettömiä, joten töihin haettiin hyvissä ajoin. 
  
Ohjeita

– Aina saa kysyä.  Perhe ja lähipiiri ovat tuki ja turva, Alina neuvoo ja varoittaa, ettei perhettä kannata ottaa itsestään selvänä. 

Kahdessa kulttuurissa kasvamisen Alina kokee rikkautena. Hän kokee olevansa sekä sisällä että ulkopuolella.

Alinalla on ollut kyseenalaistamisen aika. Hän pohti kuka on ja mikä on hänen paikkansa. Hän muistuttaa, että jokaisella on joskus murheita. Ihminen ei ole yksin ajoittaisen ulkopuolisuudenkaan tunteen kanssa, vaan sitä kokee yllättävän moni. Alina kehottaa uskaltamaan kokeilemista. Toisen onnistuminen ei ole itseltä pois.
– Hän onnistui, miksen minäkin.

• Janne Kousa

Otsikkokuva: Valkokankaalla näkyi kuvia ja videonpätkiä Alinan lapsuudesta ja näyttelijänuralta. Milli Menninkäinen on yksi Alinan kauniista saturooleista.

Alina Tomnikovilla on hyviä muistoja erityisesti isästä, jolla oli hänelle paljon aikaa.
Jaa artikkeli: