Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Mukulasta naurua

Valkealasta kotoisin oleva Linda Manelius tekee hienon roolin elokuvassa.

Joona Tenan ohjaaman ja Pekko Pesosen käsikirjoit­taman Peruna-komedian ensi-iltaa siirrettiin. Yleisö pääsi ennakkonäytösten myötä tutustumaan elokuvaan 27. joulukuuta alkaen, pa­rahiksi perunalle otolliseen juh­lasesonkiin. Elokuvan jälkeen kun saattoi mennä vaikka herkut­telemaan perunaimellyksellä tai -salaatilla.
Elokuvan Yellow Film & TV:lle tuottivat Olli Haikka ja Marko Talli. Seudullisesti eri­tyisen mielenkiintoiseksi elo­kuvan tekee se, että sivuroolis­sa nähtävä Linda Manelius on Valkealasta kotoisin.
Joonas Nordmanin tulkitse­maa Untamoa luonnehditaan in­novatiiviseksi nörtiksi. Hänen kehitysvisioitaan ei ymmärretä lainkaan Hevonperän kylässä, 1600-luvun Suomessa.
Nuoren miehen kunnianhi­moa ei tyydytä työskentely lin­nan puhtaanapidossa. Taan­tuneen kotipaikan jämähtänyt näköalattomuus ahdistaa.
Kauppakaravaanin muka­na Untamo matkaa Turkuun. Hän tutustuu uuteen säätyyn. Nuoriin, jotka intoilevat yrit­täjyydestä. Heille koko maail­ma tuntuu olevan auki, tausta ei vangitse ja kaikki on mahdollis­ta.
Kivikkoinen tie yrittäjäksi al­kaa. Upouusi mukulakasvi maa­päärynä eli peruna valikoituu tuotteeksi. Mutta miten myydä perunaa suomalaisille, joiden mielestä naurista parempaa ei ole.
Naurismarkkinoita hallitse­van linnanherran neuvonantaja, roolissa Kari Ketonen, laittaa kapuloita rattaisiin. Yhtiökump­panien rooleissa ovat Mikko Penttilä, Alex Anton ja Kari Hietalahti.
Jo mainittujen lisäksi eloku­vassa näyttelevät Linnea Lei­no, Mimosa Willamo, Antti Luusuaniemi, Petteri Pennilä, Lasse Karkjärvi, Lauri Mai­jala, Ville Myllyrinne, Mik­ko Kouki, Eero Herranen ja Tommi Korpela. Mukana on­kin niin tuttuja kuin uusia nou­sevia nimiä.

Peruna-yrittäjien rooleissa Kari Hietalahti, Alex Anton Joonas Nordman ja Mikko Penttilä. Kuva: Algiman­tas Babravicius / Yellow Film & TV

Valkealassa kasvanut

Linda Maneliuksesta oli leh­dessämme juttua ainakin vuo­den 2019 keväällä kun hän lauloi Puolustusvoimien varus­miessoittokunnan konsertissa Kuusankoskitalolla. Konsertti oli osa Hyvää ja kaunista -kier­tuetta.

-Peruna on ollut elämässä­ni aina aika itsestäänselvä arki­ruoka, en ole sen enempää juu­resta analysoinut. Pidän kyllä kovasti perunasta, erityisesti paistettuna ja ranskalaisina, Lin­da Manelius kertoo suhteestaan perunaan.

-Hauskaa, että niin tavallises­ta asiasta, kuin peruna, tehtiin elokuva. Tarina on niin hienos­ti rakennettu perunan ympäril­le, ettei se ehkä tunnukaan enää niin tavalliselta asialta. Tai ai­nakin melkein joka kerta peru­naa syödessäni Peruna -elokuva muistuu mieleeni, Linda mainit­see.

-Suhtaudun yleisestikin in­nolla ja uteliaisuudella uusiin asioihin ja innovaatioihin. Oli­sin varmastikin ollut halukas maistamaan perunaa!
Näin Linda arvioi siitä, miten olisi suhtautunut perunaan, jos hän itse olisi elänyt sen tullessa Suomeen.
Käytännön asioita Linda Ma­nelius arvioi haasteellisimmiksi. Hän suoritti elokuvan kuvausten aikaan vielä varusmiespalvelus­ta.

-Ravasin aika paljon Suomen ja Liettuan väliä, välillä päivän reissuja ja välillä viivyin Liettu­assa viikon tai pari, Linda muis­telee.
-Mukavinta oli saada tutus­tua huipputyyppeihin ja kon­karinäyttelijöihin. Opin heiltä paljon kuvausten aikana. Pidin myös kovasti Liettuasta ja mat­kustaisin sinne mielelläni uu­destaankin, Linda lisää.
• Janne Kousa

Artikkelikuva: Mimosa Willamo, Joonas Nordman, Linda Manelius. Kuva: Algiman­tas Babravicius / Yellow Film & TV

Kuva: Algimantas Babravicius / Yellow Film & TV. Joonas Nordmanin esittämä innokas startup-yrittäjä nuuhkii perunaa.
Kuva: Algimantas Babravicius / Yellow Film & TV. Perunan brändilähettiläät Kari Hietalahti, Joonas Nordman, Mikko Penttilä ja Alex Anton marssivat kylän raitilla noususuhdanteessa.
Jaa artikkeli: