Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Museolla juostiin

Jouni Sjöblom hankki kaupungilta Puolakan talomuseon ja johdattaa sitä kohti uutta kukoistusta. Kesäkuussa talomuseo heräsi uuteen eloon juoksutapahtuman myötä.
Sattuvasti tien nimi on Museonmutka ja paikan tapahtumat osa Valkealan historiaa. Viimeistään historialliset rakennukset, ystävällinen vastaanotto ja lampaiden määkinä kertovat kulkijan tulleen oikeaan paikkaan.

Kouvolan Suunnistajien tunnuksessa on murisevaa meininkiä.

Maalaismaisemassa

Kesäkuun ensimmäisenä järjestetyn Puolakka-juoksun piti alkujaan olla toukokuussa. Varmastikin seudun asukkaat ovat monet kerrat kirmanneet Kymijoen rantamaisemissa kalataitojaan koettamaan tai kuntoaan kohottamaan. Juoksutapahtuma kuitenkin järjestettiin museolla tiettävästi ensimmäistä kertaa.
Sää oli varsin suosiollinen. Paikoitellen kävi viileähkö tuuli. Suomalaiselle kesälle tuttuun tapaan ilmansävyt vaihtelivat ja ajoittain tuntui paahteiselta.
Jorma Laukkanen Kouvolan Suunnistajista oli mukana ohjaamassa osallistujia. Suunnistajajärjestön väki tekikin yhteistyötä Puolakan talomuseon väen kanssa.
Juoksussa noudatettiin Kansanterveyslaitoksen ohjeistusta kokoontumisista ja välimatkoista. Juoksijoita päästettiin liikkeelle tasaisesti useiden tuntien aikana. Palkintojenjakoa ei tarvinnut jäädä odottelemaan, vaan se hoidettiin myöhemmin.
Jorma Laukkanen kertoi iltarasteja vaihdetun omatoimirasteiksi. Ajanottoa ja toimihenkilöitä ei siis ollut keväällä mukana.
Kolmen kilometrin taival oli nuorille ja senioreille. Seitsemän kilometrin lenkki käytiin kilpasarjana. Sotatie oli kilpasarjan pitkä suora. Alku- ja loppumatka oli kummallakin reitillä sama. Lenkki oli noin 80-prosenttisesti hiekkatietä.
Kolmen kilometrin matkalta palasi 19 minuutin ja 47 sekunnin jälkeen Marjo Luusuaniemi. Edellisenä päivänä hän juoksi puolimaratonin ja ajatteli pitää välipäivän. Kannatuksen vuoksi Marjo kuitenkin päätti osallistua. Ajan suhteen hänellä ei ollut tavoitetta. Pitkiä matkoja hän on juossut useammankin kerran. Puolimaratoneja pidempi matka on ollut 32 kilometriä Elimäeltä Iittiin.
Jorman 12-vuotias tytär Alma Laukkanen juoksi kolme kilometriä aikaan 15.03. Hänelle sähköinen ajanotto on tuttua. Kortissa on kello ja aika tulee suoraan koneelle. Kone tunnistaa, kuka on juoksemassa, kun laite on oma. Muuten kirjataan ylös, kenen matkaa mikin laite mittaa.
Jorma Laukkanen kertoi suunnistuksen harrastajien lisääntyneen. Kilpasuunnistajien määrä on vähentynyt. 1980-luvulla Kouvolan Suunnistajien iltarasteilla oli parhaimmillaan yli 300 osanottajaa. Järjestelyvastuun kantajiksi on saatu Iltarasteihin useita henkilöitä.
Kouvolan Suunnistajien vahvimpiin kilpailukandidaatteihin lukeutuu Elisa Mattila. Hän on kotoisin Valkealasta. 18-vuotiaiden sarjassa kilpaillut Elisa sai kuusi SM-kultaa kuudessa eri kisassa. Viestissä ja maailmanmestaruuskisoissa hän on kilpaillut 20-vuotiaiden sarjassa. Elisa on syntynyt vuonna 2002.

Marjo Luusuaniemi vaihtoi välipäivän kohtuulliseen matkaan.
Jorma Laukkanen kertoi juoksusta.
Alma Laukkasen vauhti oli reipas.

Perinteisellä reseptillä

Risto Peltolan leipomon kiviuunissa paistetun leivän juoksijat saivat heti mukaansa. Puolakan talomuseolta ei ole kovinkaan pitkä matka leipomolle. Leipomon myymälästä saa myös valkealalaisen Leipomo Koppasen tuotteita. Koppasen toinen yhteistyöyritys on Kuusaan Kahvikulma.
Kiviuunileivistään tunnetun yrityksen toinen selkeä yhteys Valkealaan on leipomon juuret. Nykyisen yrittäjän, Pulla Peltolan, mummo leipoi leipää naapureille Utin Kuivalassa. Vaari oli silloin sodassa. Sodan päätyttyä leivän leipomista jatkettiin. 1950-luvun alussa leipää kuskattiin hevoskyydillä Kouvolan torille myytäväksi. Pullan isä Risto päätyi veljeskaartista nuorimpana lopulta pitkäaikaiseksi leipomoyrittäjäksi. Vuonna 1976 hän rakensi leipomon sen nykyiselle paikalle. Leipomoon on jo viidesti tehty laajennuksia.
Pulla otti yrityksestä vetovastuun Riston jälkeen. Suomalaisen leivän eteen tehtävään työhön on hänen poikansakin saanut kokemusta.
JK

Kello on ajanotossa tarpeen.


Artikkelikuva: Puolakkajuoksun pidempi reitti oli muodoltaan lassomainen.

Jaa artikkeli: