Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Musiikillinen maailmanympärimatka

Nuoret laulajat pääsevät loistamaan Marjukka Riihimäen johdolla.

Kuusankosken Kirkkomusiikkiviikko

Grex Musicus 19.11.2020

Juhlavuotta viettävän Kuusankosken Kirkkomusiikkiviikon vieraaksi saapui ensi vuonna 30-vuotista taivalta juhliva Grex Musicus.

Grex Musicuksessa laulaa nuoria, ammattimaisista, muuntautumiskykyisistä laulajia. Kuoron perustaja ja johtaja on legendaarinen Marjukka Riihimäki.

Eläytyvä ja innostava johtaja perusti kuoron vuonna 1991. Hänen johdollaan Grex Musicuksesta on tullut tyyliltään ja soinniltaan erottuva ryhmä.

Grex Musicus on esiintynyt muun muassa monacolaisessa katedraalissa, Lahden Mäkimontussa, Presidentinlinnassa, Olympiastadionilla, Nizzan kaduilla ja argentiinalaisella soutuklubilla.


Nykypäivän ohjeiden mukaiset kasvomaskit eivät häirinneet kuorolaisten laulamista. Kuva: Laura Parkko

Loppuun asti hiottua

Konsertin aluksi kuultiin kaksi Horace Boyerin säveltämää kappaletta, It´s My Desire ja Bringing In the Sheaves. Tohtori Horace Clarence Boyer mainitaan yhdeksi afrikkalaisamerikkalaisen gospelmusiikin tärkeimmistä tutkijoista. Boyer johti kuoroja ja evankeliumin työpajoja ympäri maailmaa.

Sekakuoron laulu on loppuun asti hiottua ja soi kauniisti. Toisena soineen reippaan gospelin sävelissä kuuluvat kuoron naisten äänet kirkkaana, hieman peittäen miesten bassoja.

Pehmein liikkein johdattaa Marjukka Riihimäki kuoron seuraavaan numeroon. Frank Tichelin Earth Song nostattaa kylmät väreet kuoron tulkitessa kappaletta upeasti. Nyt saamme nauttia myös miesäänistä ja kuoron laulu on kauniin tasapainoista.

Matka jatkuu Etelä-Afrikkaan kappaleen Indodanan tahdissa. Kuoro soi yhtenä soittimena ja johdattaa meidät taas uudelle mantereelle. Mary Did You Know -kappaleessa melodiaa laulavat vuoroin miehet, vuoroin naiset.

Monille varmasti ennestään tuttu laulu Hallelujah soi harmittavasti hieman tasaisena. Kuoron miehet käyttävät rintakehäänsä rumpuna ja kuoro soi kauniisti, mutta siitä puuttuu odotettu mahtipontisuus ja nousut.

River Of Love -kappaleen aloittaa säestäjänä toimiva pianisti Jarkko Riihimäki. Solistina toimiva kuoron erinomainen naislaulaja esiintyy suloisena ja rauhallisena. Amerikkalainen kirjailija, säveltäjä ja kapellimestari André Jerome Thomasin gospel Keep Your Lamps luo mielikuvan puuvillan kerääjistä laulamassa työtä tehdessään.

Gospelin ja bluesin sävelin Wade In The Water kertoo orjien keinosta viestiä laulaen pakoreittejä neuvoen. Upea ja koskettava kappale on konsertin parhaimmistoa.

Ehdoton huipentuma koetaan kuoron mieslaulajan toimiessa solistina kappaleessa Baba Yetu. Laulun nimi tarkoittaa Isä meidän swahilin kielellä. Solisti eläytyy kokonaisvaltaisesti ja esitys on kaikin puolin onnistunut.

Merkittävä gospellaulaja, säveltäjä ja gospelmusiikin uranuurtaja Andre Crouchin tuotannosta saimme kuulla Soon And Very Soon– kappaleen. Andre sävelsi ensimmäinen kappaleensa ollessaan vasta 14-vuotias.

Normaalisti kuoron noin 40 henkilöstä Kuusankoskella oli laulamassa puolet kuoron vahvuudesta. Voimme vain kuvitella, kuinka komeasti Oh Happy Day soikaan koko kuoron voimin. Yleisö ei onneksi joutunut pettymään tämänkään kokoonpanon tarttuvaan esitykseen.

Kuoron ammattimainen ja monipuolinen esiintyminen teki vaikutuksen paikallaolijoihin, joten taputusten saattelemana kuoro saapui vielä laulamaan encorena kappaleen Run To You.

Nuorten laulajien taidot pääsivät tässä konsertissa oikeuksiinsa ja laulamisen ilo oli ilmiselvää. Kuten Grex Musicus sivuillaan toteaa – Tunne, jonka kuulet.

  • Laura Parkko
Jaa artikkeli: