Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Musiikin ja virran vietävänä

Kouvolan Teatterin Muistojen virta kuljettaa lempeästi läpi Olavi Virran muistorikkaan elämän.

 Kuinka mukavaa onkaan vaipua kauniiden muis­tojen vietäväksi. Naut­tia uudestaan ensisuudelmasta rakkaansa kanssa ja kokea taas kerran huumaavat hetket parras­valoissa. Pian kuitenkin nämä kimaltavat kuvat särkyvät ja ti­lalle tulee menneet surut ja ko­etut murheet.

Kouvolan Teatterissa laval­la lipuvat luontevasti muistot ja muistelijat eri ikäkausina. Vaik­ka Olavi Virran elämä on va­litettavasti yksi näistä monista muusikkotarinoista, joissa alko­holi vie artistia, ei näytelmä silti tunnut kliseiseltä.

Ei ole mikään salaisuus, että Virtaa viina vei ja pahasti. Näy­telmässä se tulee selväksi, mutta tarina ei kerro ainoastaan siitä. Näytelmä vie katsojan pidem­mälle, avaten syitä, miksi kork­ki hänellä narahti auki.

Helmikuussa Kouvolassa kantaesityksensä saanut Muis­tojen virta kertoo suomalais­ten rakastamasta iskelmälaula­ja Olavi Virrasta. Mari Kahrin ohjaaman näytelmän johtolan­kana kulkee Virran ja leskirouva Hulda Simulan ystävyys.

– Tässä teoksessa erityis­tä ovat upean musiikin lisäksi vahva visuaalisuus ja liikekieli. Olen kiinnostunut fyysisestä ja visuaalisesta teatterista, ja niihin on panostettu. Suunnittelijoiden luoma kokonaisuus on todel­la kaunis. Musiikillisesti taita­vat näyttelijät tekevät valtavan joukon rooleja, ja on ollut ilo työskennellä heidän kanssaan, näytelmän ohjaaja Mari Kahri kertoo teatterin tiedotteessa.

Annina Rubinstein, Satu Lemola ja Markus Waara. Kuva: Tavaton Media.

Muistojen ja yhdessä van­henevien ystävysten keskuste­lut avaavat katsojille kipeitä ja hupaisiakin hetkiä Virran elä­mästä. Mieshän oli ehtiväinen. Hän ei keskittynyt ainoastaan laulajan uraan, vaan yritti luoda omaisuutta myös bisnesmiehenä ja tuli tunnetuksi myös näytteli­jänä.

Luontevasti tarinaa kannatte­levat Ilkka Kahrin sovittamat laulut, jotka Virta teki tunnetuk­si elämänsä aikana. Kouvolan Teatterin näyttelijät ovat niin taitavia laulajia, että kappalei­den kuunteleminen oli hyvinkin nautinnollista.

Päärooleissa nähdään Veli-Matti Karén ja Johanna Hei­monen, joiden tulkinnat ovat kerrassaan hienoja. Muissa rooleissa Tommi Kekarainen, Sami Kosola, Satu Lemo­la, Annina Rubinstein, Tiina Winter ja Markus Waara.

Näytelmän henkilöt kasvavat ja näyttävät itsestään uusia puo­lia tarinan edetessä. Etenkin Annina Rubinsteinin esittämä Olavi Virran äiti tuntui alussa hyvinkin tukahduttavalta ja kerrassaan ilkeän oloiselta ih­miseltä.

Kyyneliltä ei säästytä, kun ta­rina paljastaa hänestäkin uusia puolia.

Nauraakin saa. Koomiset koh­taukset ovat rakennettu haus­kasti, ei liian karrikoiden, mutta juuri sopivasti. Tommi Kekarai­nen piukeissa pöksyissään oli verraton.

Lavastus vei katsojat tummiin vesiin, tanssilavoille, sekä kore­asta asunnosta vaatimattomam­paan.

Onnistuneesta visuaalisesta toteutuksesta vastaavat lavastaja Sanna Halme, pukusuunnitteli­jana vieraileva Sari Suominen, valosuunnittelija Esa Kurri, äänisuunnittelija Kari Mitik­ka sekä maskeeraussuunnitte­lija Satu Linerva. Orkesteriin kuuluvat Jari Kankare, Harri Ruotjoki ja Sami Laakso.

Lavastaja Halme kertoo pyr­kineensä lavastuksessa muis­tojen samanaikaisuuteen, ke­veyteen sekä ajattomuuteen ja unohdukseen.

– Näytelmä vie pinnan alle. Se, mikä on ollut glamour, on särkynyt. Näen kauneuden it­seisarvona: elämä on kaunis ja näyttämö on kaunis.

Näytelmä vaatii istumalihak­sia, sillä tarinan kerronta kes­tää lähes kolme tuntia. En itse ole Olavi Virran musiikin suur­kuluttaja, ja olen myös hieman allerginen ”juoppo muusikko”-tarinalle, joka on käyty eri artis­tien kohdalla läpi moneen ker­taan.

Siitä huolimatta nautin esi­tyksestä suuresti, erityisesti lauluesityksistä. Ja illan aikana väistyi myös ennakkoluulot al­koholistimuusikon elämänker­rasta. Näytelmä on paljon enem­män. Olavi Virta oli enemmän.

Artikkelikuvassa: Veli-Matti Karén tekee upean roolin Olavi Virtana ja Johanna Heimonen on hurmaava leskirouva Hulda Simula. Kuva: Tavaton Media.

  • Laura Parkko
Jaa artikkeli: