Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Musiikista voimaa

Senioreiden suhinoissa Kymi Sinfoniettan viulisti Suvi Granberg luennoi musiikin voimasta. Musiikki kuuluu kaikille ja on kansainvälinen asia.
Aivojen syvät osat reagoivat musiikkiin jo ennen syntymää. Muistisairauden hoidossa on saatu hyviä tuloksia musiikilla. Luento olikin kaiken ikäisiä ja erilaisissa elämäntilanteissa olevia hyödyttävä.
Suvi Granberg mainitsi musiikin säilyneen evoluutiossa, vaikkei se olekaan selviytymisen kannalta välttämätöntä. Yleensä evoluutiossa ovat säilyneet vain sellaiset seikat, jotka ovat yksilön säilymisen kannalta ne kaikkein merkittävimmät.
Musiikki on kuitenkin ihmisen ensimmäinen kieli ja kommunikaatioväline. Sitä se on vielä tänäkin päivänä. Musiikki on ollut aluksi luultavasti örinää, öhkinää tai jotakin sen tapaista. Siitä on jo hyvin varhaisia todisteita, miten tuutulaulua on käytetty ihmisten, joko yhteisön tai lasten rauhoittamiseen.
Musiikilla on monia fysiologisia vaikutuksia. Verenpaine ja syke laskee. Musiikki aiheuttaa dopamiinin eritystä aivoissa. Stressihormoni kortisolin taso veressä laskee. Kipu lievittyy. Muistisairauksiin saa apua musiikista. Neurologisia potilaita musiikki kuntouttaa.
Musiikin kuuntelu aktivoi aivoissa monia eri osia. Musiikin synnyttämät tunnereaktiot, tanssi, musiikin mieleenpainaminen ja muut tehtävät aktivoivat aivojen eri osia.

Joidenkin soittimien historia on hyvin pitkä.

Musiikin vaikutuksia

Aggression aiheuttava musiikki voi nostaa sykettä. Kenties musiikki oli sellaista, mistä ei pitänyt. Yleisesti ottaen musiikilla on myönteisiä vaikutuksia. Se piristää ja lisää endorfiinintuotantoa.
Mitä olisivat juhlat ilman musiikkia? Musiikki lohduttaa. Tutun laulun sanat voivat kertoa, että toinen on kokenut saman kaltaista. Musiikki antaa yhteisöllisyyden kokemuksia esimerkiksi hautajaisissa ja häissä.
Musiikki vahvistaa vastustuskykyä vaikuttaessaan posiitivisesti solujen aineenvaihduntaan. Musiikki on todella edullinen tapa hoitaa terveyttä. Musiikki värähtelee kehossa. Sitä voi käyttää itseterapiana. Kuorolaulu on terveellistä myös yhteisöllisyytensä vuoksi.
Musiikkialalla on tehty paljon tutkimusta. Se tuo aktivaatiota kehoon. Musiikilla on monenlaisten oireiden hoidossa todella positiivisia vaikutuksia.
Esimerkiksi 20-30 -vuotiaina kuultu mielimusiikki on tärkeää myöhemmin. Nuorena kuullut kappaleet säilyvät rakkaina musiikkikokemuksina. Aivoinfarktista toipuessa niillä on merkitystä. Afasiapotilaat ovat saaneet suurta hyötyä musiikkikuntoutuksesta. Alzheimer- ja dementiasairauksissa mielimusiikki vaikuttaa todella voimakkaasti elämänlaatuun. Mielenterveyspotilaita ja kehitysvammaisia autetaan musiikilla.
Suvi Granberg mainitsi alzheimer-potilaan, jonka kävely oli hyvin jäykkää. Hän tanssi hoitajan kanssa kuunnellessaan lempimusiikkia. Musiikilla voi saada yhteyden läheiseen ihmiseen. Sillä voidaan kokea yhdessä asioita. Muisti virkistyy ja saadaan kontaktia, mikä hoitaa myös läheistä ihmistä.

Terapeuttista

Elämä on monesti haastavaa. Suvi Granberg suosittelee lisäämään silloin asiaa, joka tuo hyvää mieltä, kuten luonto, läheiset ihmiset ja saunominen. Musiikilla on vahva vaikutus mielialaan. Ympärillä tai läheisten elämässä tapahtuviin asioihin ei voi aina vaikuttaa. Siihen voi kuitenkin vaikuttaa, mikä on oma kyky kohdata asia. Tunnesäätely vaikuttaa siihen, miten mieli jaksaa vaikeiden asioiden kanssa.
Surullisen musiikin kanssa ihmiset jakautuvat kahteen ryhmään. Toiset surullinen musiikki tekee entistä murheellisemmiksi. Toisille se sopii. Kannattaa tarkkailla, mikä itselle sopii, mikä laskee sykettä ja mikä nostaa. Jokaisen kokemus on omanlainen.
Musiikkia ei tarvitse ymmärtää. Aivot tarvitsevat yllätyksiä. Uudet kokemukset stimuloivat, antavat ärsytystä. Moderni kappale voi olla aivoterveydelle hyväksi antamalla uutta käsiteltävää aivoille.
Musiikin kannattaa antaa hoitaa mieltä. Se voi auttaa viemään hankalia tunteita pois. Musiikista voi olla suurta iloa elämässä. Musiikin voima on ihmeellinen. Se on ystävä, terapeutti ja matkakumppani. Musiikin voi yhdistää lepoon tai toimintaan.
Suvi Granberg mainitsi, että musiikki voi olla tulevaisuuden lääke. Lääkäri voi määrätä lempimusiikkia työstressistä kärsivälle. Musiikki on todella edullinen tapa hoitaa terveyttä. Konsertit ovat erittäin hyvä tapa saada piristystä, rentoutumista ja elämyksiä.
Muistojen myötä ovat tallentuneet fyysiset tuntemukset. Lempimusiikkikappaleita olisi hyvä kirjata ylös. Jos tulee sellainen tila tai sairaus, joka estää kertomasta, voi läheinen laittaa kappaleita soimaan.
Terveenä ollessakin musiikki on loistava tapa hoitaa hyvinvointia. Kannattaa laatia musiikkilistoja, jotka esimerkiksi piristävät, houkuttelevat lähtemään lenkille tai saavat siivoamaan. Jos mieli on levoton, löytyy siihenkin musiikkia.
Lempimusiikin kuunteluun kannattaa ottaa oma paikka. Siinä paikassa voi hoitaa mielen hyvinvointia.
• JK

Jaa artikkeli: