Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Musiikki jää

Kouvolan Taitoluistelun Thank you for the music -jäägaala esitettiin lauantaina 6. huhtikuuta Lumon Areenalla. 

Pitkä laita oli peitetty ja osittain sivujakin. Laidalla oli erilaisin hahmoin koristettuja pitkiä pahveja riippumassa. Talkootyötä tarvittiin varsinkin ennen, mutta myös esityksen jälkeen. Pääsy oli vapaa, joten rahaa saatiin arpajaisilla ja kahviolla. 


Taitoluistelun harrastajat olivat itse suunnitelleet koreografiat. Valmentajat auttoivat tarpeen mukaan. Esityksestä jäi lasten ja nuorten taituruuden ohessa mieleen musiikin vahva arvostus.  


Juonto taustoitti matkaa musiikilliseen jääshow’hun. Selvästi juontoon oli mietitty musiikin merkityksiä erilaisissa elämänvaiheissa. Nimi on hiukan lyhennetty yhdestä Abban tunnetuimpiin kuuluvista kappaleista. Nimikkokappale kuultiin sekin esityksen aikana.

Abban laulussa kiitetään musiikista, lauletuista lauluista, niiden tuomasta ilosta ja kysytään, kuka voi elää laulua ilman. Laulu ja tanssi määrittelevät meitä. Mitä olisimme niitä ilman? 

Kiitollisuudella musiikista saatiin teema, jolla päästään koskettamaan hyvin syvältä. Musiikki kulkee mukana kehdosta tai jo sitä ennen alkaen aina ihmisen elämän ehtoopuolelle. Mitä olisivat juhlat tai kulttuurielämä vailla laulua, tanssia ja musiikkia?

Musiikkiin johdattava juonto 
 

Musiikkia kuunnellaan monenlaisissa tilanteissa:
– Nykypäivänä musiikki on kiinteä osa elämää, kulutustottumuksia, sosiaalisia tilanteita, arvoja, vapaa-ajan viettoa ja elämäntapaa. Musiikki on aktiivisesti läsnä jokapäiväisessä elämässä. Musiikin kuuntelu liittyy monenlaisiin tilanteisiin kuten esimerkiksi työn tekemiseen, opiskeluun, liikkumiseen, juhliin ja ajanviettoon ystävien kanssa. Musiikkia kuunnellaan esimerkiksi autoa ajettaessa, julkisissa kulkuneuvoissa tai romanttisten tilanteiden taustalla.

– Musiikki vaikuttaa tunteisiin. Sillä on kyky ilahduttaa, piristää, järkyttää, vakavoittaa, luoda tunnelmaa ja liikuttaa kyyneliin asti.Vauhdikas musiikki voi antaa uutta energiaa urheiluun tai siivoamiseen, kun taas rauhallisempi musiikki musiikki rauhoittaa ja rentouttaa mieltämme ja kehoamme. Musiikki voimaannuttaa.

Lajissa, jossa musiikki vaikuttaa pukeutumiseen, koreografiaan ja moneen muuhun asiaan, on musiikilla oma vahva merkityksensä. Sekin nousi juonnossa esille. 

– Taitoluistelu on urheilulaji, jossa esitetään erilaisia ohjelmia musiikin tahdissa. Taitoluistelussa pyritään yhtä aikaa sekä teknisesti vaativaan että taiteelliseen ja musiikkia tulkitsevaan suoritukseen, niiden muodostamaan kokonaisuuteen. Musiikki on siis tärkeä osa myös luistelua. 

Lopuksi juonnossa toivotettiin katsojat tervetulleiksi kehotuksella: 
– On aika ottaa penkistä hyvä asento, siirtää katseet kohti jääkentää ja nauttia luistelun kauneudesta, hauskuudesta sekä musiikista. Tervetuloa siis seuraamaan näytöstämme Thank U for the music.

JK 


Taitoluistelunäytöksessä lapset ja nuoret pääsivät näyttämään osaamistaan iloisiin väreihin sonnustautuneina. 

Jaa artikkeli: