Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Musiikkia jouluun

Joulumusiikin ystäville on runsaudenpulaa eri kuunteluvaihtoehdoista. Televisio, radiot, äänitteet ja internet tarjoavat valtavan määrän vaihtoehtoja.

Perinteikäs Jouluradio yhdistää äärelleen kuulijoita ympäri maailmaa. Internet-sivuston mahdollistamana saavutettavuus on paljon Suomea laajempi. Kouvolan evankelis-luterilaiset seurakunnat, Kirkko Espoossa, Rovaniemen seurakunta ja monet muut ympäri Suomen antavat Jouluradion lahjaksi kuuntelijoille.

Jouluradion lähetys alkoi maanantaina 2. marraskuuta analogisilla radiokanavilla ja verkossa useilla erityylisillä joulukanavilla. Radiossa jouluradio soi loppiaiseen 6. tammikuuta asti. Täysin ilmanhan ei tarvitse olla myöhemminkään, sillä Jouluradion pääkanava soi verkossa ympäri vuoden.

Jouluradion FM-taajuudet vaihtelevat. Kouvolassa kanava löytyy säätämällä taajuudeksi 94,4 MHz. Jouluradion nettisivuilta löytyy vaihtelua enemmän, onhan joulumusiikkiperheessä kanavia kymmenen, esimerkiksi Julradion, Lasten jouluradio ja Jazzjoulu.

Nettikanavilta on voinut kuulla esimerkiksi sellaiset kappaleet kuin Enkeleitä (Feat. Linda Lampenius) Saara Aallolta, Jouluyönä Ylioppilaskunnan laulajilta sekä Betlehems Stjärna Forkilta.

Tänä syksynä Jouluradiota kehittivät Metropolian opiskelijat. Jouluradion innovointiin ja kehittämiseen osallistui 18 opiskelijan monialainen ryhmä.

Laulua

Jouluradion lanseeraama valtakunnallinen Joululaulupäivä on vuosittain 15.12. Päivän tarkoitus on muistuttaa laulamisen tutkitusti hyvää tekevästä vaikutuksesta ja suomalaisen joulumusiikin tunteikkaasta kulttuuriperinnöstä. Säestyksenhän saa käytännöllisesti kappaleiden soidessa taustalla.

-Joulumusiikki ei ole vain kulkusten kilkatusta, vaan valtava tunnelmien kirjo josta jokainen voi löytää omaan jouluunsa sopivan!, pohtii musiikkipäällikkö ja tekninen tuottaja Aura Neuvonen.

-Joulumusiikilla on herkkä, mutta syvälle resonoiva voimallinen kosketus. Se vie minut hetkiin ja tilanteisiin, joita en saa enää takaisin. Ja samalla se on ovelasti elämässä kiinni luomassa uusia muistoja, tuumii tuottaja ja toimittaja Katri Saarela.

Uutta

Tämän vuoden uusi Hoosianna- versio on Vaskivuoren lukion kamarikuorolta. Kyseessä on 40 laulajan sekakuoro, joka valittiin Yleisradion vuoden nuorisokuoroksi.

-On tosi hieno tunne, kun kuulee toisten äänet kotonaan korvanapeista. Oli hauska tehdä tätä yhdessä toisten kanssa, hyvä fiilis. Musiikki on oman kielensä, joka vaikuttaa tunteisiin”, kuorolainen Onni Aflatuni kuvailee.

Uusien biisien viikolle Jouluradio etsi ennen julkaisemattomia joululauluja. Uusien joululaulujen soittoaika on viikon ja kuuntelijoilla oli mahdollisuus äänestää suosikkiaan. Eniten ääniä saanut joululaulu jää pysyvästi Jouluradion soittolistalle. Äänestys alkoi 14. joulukuuta ja jatkui vielä 20. joulukuuta asti. Uusien biisien viikko toteutettiin yhteistyössä Metropolia Ammattikorkeakoulun kanssa. Työryhmään kuuluikin musiikin ja kulttuurituotannon opiskelijoita.

• Janne Kousa

Artikkelikuva: Vaskivuoren lukion kamarikuoro. Kuvaaja: Marko Kalmari

Jouluradion tekijät 2020. Kuvaaja: Vilja Harala
Jaa artikkeli: