Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Musta leski

Ensi-iltansa saanut Black Widow on Marvel Studiosin toiminnantäyteinen vakoojatrilleri. Tietokoneella katsottaessa osoittautui tärkeäksi, että ohjelmat ovat riittävän ajanmukaiset. Hyvin sainkin englanniksi neuvoja ongelman ratkaisemiseen, kun en meinannut edes pystyä katsomaan koko elokuvaa.

Aluksi tuntui, että kannattaako tähän elokuvaan nyt aikaa käyttää. Sitten koukutuin tarinaan. Elokuvan pyörittäminen koneelta niin, ettei pystynyt peittämään ikkunaa, hankaloitti paikoin näkemistä. Kotisohvalla katsovien onkin syytä huolehtia huoneen pimentämisestä. Vaarallisten tilanteiden takia suosittelen kuitenkin katsomaan elokuvan päiväseltään.

Ennakko-oletuksia ei juurikaan ollut, koska hahmo on tuttu itselleni lähinnä aiemmista Marvel-elokuvista. Enkä kaikkia ole niistä katsonut, joten kehitystä on mahdoton verrata viimeisimpiin menestyselokuviin.

Osaltaan Black Widow yllätti. Toisaalta jotkin asiat eivät yllättäneet yhtään. Elokuvan vahvuuksiin lukeutuu pohdiskelu. Valintoja kyseenalaistetaan toiminnan välissä. Naisten kohtaaman vääryyden varaan perustuu huomattava osa elokuvasta. Vaikea sanoa, missä määrin ongelmat ovat todellisia. Mutta kuitenkin on vähintäänkin todennäköistä, että osa niistä pohjaa todellisiin ongelmiin maailmalla.

Ikäraja 12 on paikallaan. Sen varmistumisessa kesti, mutta toisaalta se on hyvin yleinen Marvel-elokuvissa. Joten yllätyksenä sitä ei voi pitää. Cate Shortlandin ohjauksessa Scarlett Johansson, Florence Pugh, David Harbour ja Rachel Weisz ovat tehneet varmaa työtä. Paikoin saadaan keventävää otetta.

Natasha Romanoff, alias Black Widow, joutuu tekemään tiliä elämänsä hämäristä hetkistä. Hänen menneisyyteensä liittyvä vaarallinen salaliitto tulee nimittäin ilmi. Natasha saa peräänsä vastustamattoman voiman, joka on päättänyt vakaasti nujertaa hänet. Hänen onkin pakko kohdata aiempi uransa vakoojana, sekä paikata rikkonaisia välejä, jotka hän jätti taakseen kauan ennen kuin liittyi Avengersiin.

Janne Kousa

Alexei (David Harbour) in Marvel Studios’ BLACK WIDOW, in theaters and on Disney+ with Premier Access. Photo courtesy of Marvel Studios. ©Marvel Studios 2021. All Rights Reserved.

Kuvat: ©Marvel Studios 2021. All Rights Reserved.

Jaa artikkeli: