Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Mustaa ja valkoista väriläiskien keskellä Viikon 18 luontoääni Yleisradiossa

Keväisellä lintujärvellä uiskentelee monia vesilintujen väriläiskiä, mutta tukkasotka on toista maata. Tämän sukeltajasorsan keväinen juhlapuku on koiraalla mustavalkoinen kuin frakkiasu, naaraalla hillityn tummanruskea ympäri vuoden. Syksyllä koiras on menettänyt frakkinsa ja muistuttaa naarasta.
Valkealassa tukkasotka on pesimälaji, mutta ei niin yleinen kuin keväisellä järvellä voi luulla. Huhti- ja vielä toukokuussakin osa sotkista on läpimuuttajia, jotka suunnistavat Lappiin asti.
Lappalanjärvi on Valkealassa keskeinen tukkasotkien kokoontumispaikka ja pesimäalue Pyhäjärven ohella. Tukkasotka on vuoteen 2010 ulottuneen lintuatlastutkimuksen mukaan Valkealassa hieman yleisempi kuin Kymenlaakson länsiosissa monipuolisten vesistöjen ansiosta.
Suomessa pesii noin 50 000 tukkasotkaparia. Kanta vaihtelee vuosittain ja sen kehityssuunnasta on esitetty ristiriitaisia arvioita uhanalaisesta elinvoimaiseksi.
Tukkasotkakantoihin on tehnyt lovia elinympäristöjen heikkeneminen ja korkeapatogeeninen lintuinfluenssa, joka on luonnonvaraisten lintujen ja siipikarjojen sairaus. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan lintutaudin riski ihmisille on pieni, mutta kuollutta lintua ei tule kosketella.
• Markku Paakkinen
Kuvateksti: Keväinen tukkasotkakoiras on pukeutunut juhlavaan asuun.

Jaa artikkeli: