Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Näköalasauna Tirvalla

Juho Vainonen on näppärä käsistään. Tällä kertaa Tirvalle nousi kelmusauna.

Tirvalla jään päällä seisoo sauna, josta näköala au­keaa joka suuntaan. Sen seinien virkaa toimittaa teolli­suuden kiristyskalvo, joka on kirkasta kuin elmukelmu.

Kyseessä on Juho Vainosen uusin innovaatio. Viime vuonna hän rakensi saunan lumesta ja jäästä. Tällä kertaa miehen teki mieli kokeilla jotain uutta.

Saunan kehikon Juho nikkaroi kakkosnelosista, katto rakentui rimoista ja kulmat laitettiin tu­kevasti kulmaraudoilla kiinni.

– Siekkelin Sahalta haettiin puuta lauteita varten. Sisään kannettiin viimevuotinen kiu­as ja ilmastointiputkesta tehtiin piippu. Seinät kelmutettiin kiris­tyskalvolla, Juho kertoo.

Kylmässä seinä on vähän ra­peampaan, saunaa lämmitettä­essä se muuttuu elastisemmaksi. Vainoset ovat saunoneet kel­musaunassa jo useamman ker­ran, eikä sen rakenne ole men­nyt miksikään.

– Kun kiuas lämpenee ja sau­notaan, muuttuu seinä vielä vä­hän kirkkaammaksi, Juho sanoo.

Lauteilla voi nauttia löylyistä samalla, kun katselee maisemaa mihin suuntaan tahansa.

Tämä ajatus miellyttikin kel­musaunaa suunnitellessa Ju­hoa eniten. Siellä voi itse istua lämpimässä ihailemassa talvista maisemaa, vaikka ulkona kel­mun toisella puolen pyryttäisi ja puhuri puhaltaisi.

Sauna lämpiämään

Juhon ei tarvinnut maksaa it­seään kipeäksi saunan raken­nustarpeita hankkiessaan. Kel­mua meni yksi kokonainen rulla ja rulla maksaa noin 15 euroa. Kaiken kaikkiaan kelmua kiepu­tettiin saunan seiniksi ja katoksi noin 300 metriä.

Lisäksi Juholta meni pari­kymppiä muihin tarvikkeisiin.

– Kun saunaa rakennettiin, oli jää 30 cm paksua. Porasim­me jäähän reiät, joihin iskettiin kakkosneloset pystyyn. Katto tehtiin maassa valmiiksi ja nos­tettiin sitten paikalleen. Kaik­ki kulmat ja rakenteet on tehty niin tukevasti, ettei tämä sauna liiku tästä mihinkään, Juho va­kuuttaa.

Juho pisti saunan lämpiämään ja mittari näytti tässä vaiheessa +13 astetta. Saunan lattialla oli muutama sentti vettä.

– Sauna ei itsessään vajoa, vaan veden pinta nousee, Juho sanoo.

Ei mennyt kuin puolisen tuntia ja sauna oli valmis otta­maan löylyttelijät vastaan. Ju­hon kanssa saunomaan lähtivät Timo Siljander ja Katja Laa­jalehto. Lauteille pääsi myös Timon ja Katjan pieni Coco-koira, joka tuntui nauttivan suu­resti lämmöstä.

Pieni Coco-koirakin viihtyi kelmusaunan lämmössä.

– Erikoisin sauna, missä minä olen koskaan käynyt, Timo to­teaa.

Avantoon virkistäytymään

Katja on innokas avantoui­mari. Jos hän menee vain kas­tautumaan, on hänellä käsissään villasormikkaat ja päässä pipo. Jalassaan Katjalla on tälläkin kertaa avantouimareille kehite­tyt tossut, jotka ovat vähän kuin sukat. Niillä on mukavampi tassutella jäätä pitkin saunasta avantoon.

Saunojat kehuvat löylyjä oi­kein hyviksi. Kiukaalle heite­tään löylyä ja sauna peittyy hur­maavaan vesihöyryyn. Näky on melko taianomainen.

Timo, Juho ja Katja nautiskelivat avannosta löylyjen välissä.

Tovin löylyteltyään he aste­levat rauhallisin askelin vierei­selle avannolle. Tämä avanto on sen verran rannassa, että se on niin sanotusti istumamallia. Itse värjöttelen kameran kanssa oi­kein mieluusti avannon reunalla visusti poissa vedestä.

Juho kertoo, että viime vuo­den lumisauna oli aika työläs ra­kentaa, joten nyt hakusessa oli vähän helpompi ratkaisu.

– Tuli tämä kelmuidea mie­leen. Kun googlailin asiaa, niin ei ollut näköjään uusi idea. Oli näitä muutkin tehneet.

Ajatuksena oli tänä vuonna tehdä kunnon kehikko saunal­le, joka tuo jatkumoa seuraavil­le vuosille. Parissa tunnissa saa ensi vuonna kehikon kasaan ja Juho voi taas kehitellä uudenlai­sen saunan.

– Ehkä ensi vuonna teen vie­lä lisäosan, josta pääsee suoraan saunasta avantoon.

  • Laura Parkko
Jaa artikkeli: