Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Näyttely alueen menneisyydestä

Näyttely alueen menneisyydestä

Juhani Outinen

janne
Ma, 11.03.2019 – 17:53

Elämyspäivien ajan oli 20-vuotisjuhlanäyttely esillä Orilammen Majan yläkerrassa. Kulku sinne opastettiin Irjan ja Väinön kammareiden ohi ruokarauhan takaamiseksi.

 

Juhani Outinen päivysti suuren osan tapahtumasta näyttelyssä. Myös Heikki Peltonen kävi välillä kertomassa kuvistaan.

 

Vanhaa aikaa

Juhani Outinen on kerännyt pääosin suvun hallussa olleita kuvia. Niistä osa on suurennettu tauluihin, jotka nähtiin ensimmäisen kerran julkisesti Mäntyharjulla jo kymmenisen vuotta sitten Elettiin ennenkin -näyttelyssä. 

Tuolloin näyttely kävi myös Valkealan kirjastolla. Mäntyharjulle sitä on jo kyselty uudelleen. Siellä osataan Repoveden alueen asutushistoriaakin arvostaa.

Osa kuvista on Juhanin isän serkun peruja. Juhani naurahtaa, että on taidettu muistaa kuvaajan tulo, kun perunannostotalkoissa on jopa kravatti kaulassa.

Oman isänsä lapsuudesta kertoo ajalle tyypillisen vakava kuva. Juhanin mummo jäi leskeksi viiden lapsen kanssa. Kolmessa sodassa ilman osumaa selvinnyt sukulaismies Arttu tuli jelppaamaan ja jäikin pitkäksi aikaa taloon. Näiden välissä istuvat lapset. 

Artusta Juhani muistaa muun muassa, miten tämä myöhemmin tuli Kotkasta käymään. Saappaat unohtuivat kotiin, mutta se ei estänyt metsään lähtemästä. Tuohta oli muokattu valmiiksi, joten Arttu pujotteli yönhämärissä itselleen virsut saappaiden tilalle.

 

Kansallispuiston maisemia

Repovedellä kesiä ja väliin talvellakin vuokralla asustellut ja retkeillyt Heikki Peltonen kertoo eräästä hiihtoretkestä, kun kyselen kannumaisten jäämuodostelmien kuvauspaikkaa. Sää oli aika yks’vakainen, eikä kuvia hiihtoreissulta kertynyt. Luonnon muovaama ihme paljastui, kun tultiin takaisin kotirantaan. Järveltä palatessa näkyi laiturin alle. Sinne oli vesipisaroita jäätynyt erikoisiin muotoihin.

Toinen mielenkiintoinen pieni sarja vie nykyisin kielletylle alueelle, jossa on kuvissa vielä selkeästi näkyvillä uittorännien jäänteitä. Jääkiipeilijän kuva on Olhavalta, josta ovat myös useat 90 astetta käännetyt kuvat, jotka peilikuvineen paljastavat kallioiden jättiläishahmoja.

Linnuista vähimmin tunnettu on lehtokurppa. Se löytyi katiskasta, jonka joku ajattelematon oli jättänyt nielu avoimeksi rannalle.

Tapahtuma elää

Juhani Outisen omat kuvat tuovat lähemmäs nykyaikaa. Ne hän oli koostanut vaihtumaan automaattisesti. Niistä näkyivät menneiden 20 vuoden Elämyspäivien monet tutut hetket ja ihmiset. Kamera on kulkenut matkassa niin Orilammen tuntumassa kuin Repoveden laduilla.

• A&SK

 

Näyttelyssä
Näyttelykuvista löytyi monille tuttuja paikkoja.

 

Jaa artikkeli: