Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Näyttelyluokka

Monet istuivat viikkotolkulla Pato Klubin Galleriassa syyskuussa. Niin pitkää yhtäjaksoista opinahjoputkeen osallistumista näkee harvoin. Eikä yksikään valittanut.
Tarkennuksena mainittakoon, että kyseessä oli Kuusankosken lukion 100-vuotisjuhlanäyttely. Eivätkä nämä niin sanotut opinahjonastujat olleet koulun opiskelijoita vaan nukkeja.

Ilona Purasen kollaasiteos on värikäs.
Opiskelijoilla oli tietysti vanhoja koulukirjoja pulpettiensa äärellä.

Juuret

Kuusankosken seuratalossa sai alkunsa Kuusankosken Yhteiskoulun toiminta. Oli syksy vuonna 1920. Koulutie vaihtui Vanhaan kasarmiin marraskuussa 1925. Niille main opinahjon kulkijat astelivat vuoteen 1941 saakka.
Pääsiäinen vuonna 1941 toimi käännekohtana. Sen jälkeen yhteiskoulu muutti Kuusankosken tehtaan kansakoulun vapaaksi jääneeseen rakennukseen. Aluksi yhteiskoulusta saattoi napata mukaan vain keskikoulun oppimäärän. Vuonna 1943 tilanne astui uusille urille, lukion tullessa mukaan opetusohjelmaan. Kuusankosken ensimmäiset ylioppilaat pääsivät juhlimaan valmistumistaan vuonna 1946.
Kuusankoskella ovat lukiota käyneet muiden muassa näyttelijä Pirkka-Pekka Petelius, jalkapalloilija Sami Hyypiä, Kaurismäen ohjaajaveljekset Aki ja Mika sekä Puolustusvoimain aiempi komentaja Jarmo Lindberg.

Kuusankosken lukion historiaan kuuluu hyvinkin eri-ikäisiä oppilaita.
Vuoden 1957 karonkkakuvat otti Jussi Pitkänen jr.

Koulu nyt

Kuusankosken lukiossa tuodaan esille paikallisuutta, kansallisuutta ja kansainvälisyyttä. Opiskelijoita on lähes 330. Henkilökuntaa on päälle kolmenkymmenen, opettajat ja muut lukien.
Kuusankoskella onnistuu opintojen suuntaaminen logistiikkaan. Kouvolassa toimivat meri-, maa- ja rautatiekuljetusyritykset sekä tulli-, varastointi- ja huolinta-alan yritykset haluavat tehdä yhteistyötä Kuusankosken lukiolaisten kanssa. Yhteistyökumppaneita ovat myös Karjalan prikaati ja TNT Suomi Vantaalta. Venäjän kielen merkitys korostuu logistiikkakursseilla. Logistiikkapainotuksessa Kymenlaakson ammattikorkeakoulu varmistaa mukanaolollaan, että opiskelijat saavat tuoreet terveiset logistiikan korkeakouluopinnoista Kymenlaaksossa.
Kuusankosken lukion asema turvattiin kaikissa lukioiden karsintaa esittävän työryhmän vaihtoehdoissa. Lukio jatkaa Kuusaan lukion ja Voikkaan lukion sekä Kuusankosken yhteiskoulun perinteitä.
Janne Kousa

Perimätiedon mukaan kirjoituskone on rehtori Aksel Kilkin. Ilmeisesti vuosimallia 1957 olevan kirjoituskoneen värinauha on kuivunut ja painikkeet voivat juuttua paikoilleen. Kone onkin jäänyt eläkkeelle.
Sirkka Vilenius talletti luokkatoverinsa Seija Starckin, omaa sukua Leinon, olympiavuonna 1952 valmistaman paidan, johon kirjailtiin kaikkien luokkatovereitten nimet.
Tämän luokan kanssa on opiskelurauha taattu.
Jaa artikkeli: