Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Niinkuin silloin ennen

Kouvolan raviradalla juostiin perinteiset Nostalgia-ravit perjantaina 12.4. Yleisölle oli tarjolla jälleen monia mielenkiintoisia lähtöjä sekä oheisohjelmaa. 

Hieman koleassa säässä juostut yhdeksän lähdön ravit vetivät paikalle suuren määrän ihmisiä. Ravintolakatsomo oli varattu täyteen ja anniskelualuetta oli nyt laajennettu myös istumakatsomoon. 

Myös istumakatsomo oli tällä kertaa kiitettävän täysi, ja ihmiset viihtyivät hyvin myös muissa katsomorakennuksen tiloissa sekä ulkona seuraamassa lähtöjä. 

Osa paikalle saapuineista oli pukeutunut teeman mukaisesti, mutta enemmänkin pukuja olisi mahtunut mukaan. Teeman mukaisesti olivat pukeutuneet ainakin raviradan toimihenkilöt Elli Vakkari ja Sini Sipari, sekä Ida Nakari. He olivat pukeutuneet fiftari-tyylisiin mekkoihin, ja kampaukset oli käyty laittamassa kuntoon kampaajalla. Sini ja Ida viettivät vapaapäivää, Ellillä oli hoidettavana vielä sihteerin työt ravien ajalta. Sen jälkeen tarkoituksena oli jäädä viettämään iltaa yhdessä raviradalle. 

Nostalgia-raveissa nähtiin tänäkin vuonna yleisöä kiinnostavia lähtöjä. Ensimmäisenä lähtönä ravattiin perinteinen Suomi-Venäjä-Viro maaottelu, jossa kuskeina toimivat naiset. Lähtö ajettiin ryhmäajona lämminverisille, matkana 2100m.  Lähdön vei nimiinsä pitkästä aikaa Suomessa kilpaileva Henna Halme hevosella Venture warrior. Nykyisin Ruotsissa asuva Henna sai heti lähdössä hyvän paikan johtohevosen takaa ja sai 200m ennen maalia käännettyä hevosen helposti kiriin toiselle radalle, josta se lipui helppoon voittoon. 

Seuraavana lähtönä ajettiin monte- eli raviratsastuslähtö, tasoitusajona lämminverisille. Lähdössä nähtiin tiukka kärkikamppailu, jonka vei lopulta nimiinsä 40 metrin takamatkalta lähtenyt Crazy Valley ratsastajanaan Janita Antti-Roiko

Kolmantena lähtönä nähtiin naistenajo, joka ajettiin tasoitusajona 1000m suomenhevosille, kuskeina nimensä mukaisesti naiset. Perinteikäs naisten ajo on usein ajettu illan viimeisenä lähtönä, mutta tänä vuonna lähtö oli sijoitettu ravien alkupäähän. Kierroksen matkalla voiton vei Vihellys kuskinaan jo ensimmäisen lähdön voittanut Henna Halme. 

Tämä oli ensimmäinen kerta kun Henna Halme saavuttaa kaksi voittoa saman päivän aikana, joten Suomen vierailu oli tältä osin onnistunut. 
Neljännessä lähdössä saatiin voittaja kotiradalta, kun viimeistä kilpailukauttaan juokseva Vieskerin Valo tyylitteli voittoon Pertti Niveri rattaillaan. 15-vuotiaan orin edellisestä voitosta olikin ehtinyt vierähtää melkein vuosi, ja laukat ovat usein hidastaneet hevosen menoa. Nyt hevonen sai odotetun täysosuman. 

Tämän vuoden Valkeala-ajoon osallistuneen Vieskerin Valon kunto alkaa näyttää nousujohteiselta, joten ori voidaan mahdollisesti nähdä vielä viimeisen kerran kuninkuusravikilpailussa Lahdessa. 

Viidentenä nähtiin myyntilähtö, johon osallistuvat hevoset olivat kaikki myytävinä. Hevosen juostavan matkan määritteli sille asetettu myyntihinta, ja hevonen oli sääntöjen mukaan myytävä, jos siitä esitettiin hinnan mukainen tarjous. Tarjouksia pystyi jättämään 30 minuuttia maaliintulon jälkeen. Jos hevosesta tarjottiin alle pyyntihinnan, pystyivät ostajaehdokas ja myyjä jatkamaan kaupankäyntiä halutessaan myöhemmin. Lähtö ajettiin avoimena tasoitusajona 2100m ja sen voitti Hunters Hero rattaillaan Ari Moilanen
Kuudentena lähtönä nähtiin hevosille harvinainen aikatasoitus.

Ponilähdöissä käytetty aikatasoitus on hevosille harvinainen virallisissa kisoissa. Yleensä sarjat tehdään tietyn voittosumman omaavile hevosille. Tämä lähtö ajettiin 2100m tasoitusajona kylmäverisille, jossa perusmatkalta starttasivat hevoset joiden ennätys on 1.30 tai hitaampi. Maalilinjan tässä lähdössä ensimmäisenä ylitti Ypäjä Jallu ja Terho Rautiainen. Rautiaisen tytär Jenni Rautiainen ajoi naisten ajossa Lintan Likkaa, joka otti harmittavan laukan ensimmäiseen kaarteeseen, mutta turhaa reisua ei tämän voiton myötä Kouvolaan tarvinnut tehdä. 

Seitsemännessä lähdössä kaikuivat varmasti yhdet illan parhaista kannustushuudoista, kun lämminverisille ajetussa 2100m ryhmäajossa ensimmäisenä maaliviivan ylitti Olle Roc ja Tommi Kylliäinen. Illan päätteeksi saatiin vielä toinen tuplavoittaja, kun kahdessa viimeisessä lähdössä Esa Holopainen ajoi ykköseksi hevoset Shotproof ja Dream Of Celebrity. 

Ravilähtöjen lisäksi Nostalgia- raveissa oheisohjelmana raviyleisöä leikitti perinneleikkiyhdistys ja katsomotiloissa esiintyi posetiivari Markku Saarijärvi. Jokainen teeman mukaisesti pukeutunut sai myös halutessaan osallistua pukukilpailuun, jossa illan päätteeksi valittiin parhain asu. Illan yksi odotetuimmista hetkistä oli nostalgisen illan päättävä Frederikin keikka, jota useimmat jäivät ravien jälkeen seuraamaan. 

Hanna Seppälä

Jaa artikkeli: