Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Niittitaidetta

Pöydälle jääneet vanhat niitit herättivät mielikuvituksessa vireen löytää niille uusi yhteinen muoto. Isi oli helppo kirjoittaa pöydälle. Äiti vaatisi jo enemmän taivuttelua.


Niittien historia on pitkä ja monipuolinen. Paperiniitit taitavat olla useimmille ne tutuimmat. Se tunne, kun saa valmiiseen tutkielmaan iskettyä niitit, on iskostunut lukuisten opiskelijoiden mielen syövereihin. Jo muinaisessa Egyptissä yli 5000 vuotta sitten oli käytössä niittejä. Ei suinkaan nuorisomuodissa, vaan niiteillä saatiin esimerkiksi kiinnitettyä kahvat kannuihin.

Antiikin Roomassa niitit olivat hyvin tärkeitä rakentamisessa. Niittausta käytetään kaikentyyppisessä rakentamisessa. Erityisesti metallia niitataan. Muita yleisiä materiaaleja ovat savi, tekstiili ja puu.
Kahden esineen yhteen liittäminen, eli niittaus on yksinkertainen ja tehokas tapa luoda kiinnitys. Niittautumista voidaan käyttää myös kuvainnollisesti, kun asiat ovat tiukasti yhdessä.

Maalla ja merellä

1850-luvulle tultaessa niittauksesta tuli yleisempää myös rakentamisessa. Kun rautapalkkeja niitattiin yhteen, saatiin aikaan todella vahvat rakenteet ja avattiin tietä nykyisille pilvenpiirtäjille. Niittauksen vahvuudesta kertoo se, että antenninsa kanssa 324 metrin korkuisen ja 18 000 teräspalasta kootun Eiffel-Tornin osat niitattiin toisiinsa kiinni. Niittejä tarvittiin noin 2,5 miljoonaa. Onpa niittien avulla tehty monia muitakin kuuluisia kohteita, muun muassa Golden Gate -silta, Sydney Harbour Bridge -silta ja RMS Titanic -matkustajalaiva. Titanicin rakenteisiin niittejä käytettiin 3 miljoonaa.
Vuonna 1873 Levi Strauss sai patentin keksinnölleen. Farmarihousuja alettiin vahvistamaan kupariniiteillä repeämiselle alttiista kohdista. Näitä kupariniitillisiä Levi’s -farkkuja on myyty yli 200 miljoonaa paria.


”Rosie the Riveter” eli Niittaaja-Rosie -kampanjan Yhdysvaltojen hallitus käynnisti toisen maailmansodan aikana. Kampanjalla kannustettiin kotirintaman naisia työskentelemään mekaanikkoina sotateollisuudessa, erityisesti lentokoneteollisuudessa.


Merkittävä askel kehityksessä oli paineilmatyökalut. Niittaamisesta tuli tehokkaampaa. Vetoniitit kiinnittävät niittipistoolit ampuvat niitit vauhdilla ja vastaavat myös niiden vasaroinnista lopulliseen muotoonsa.
• Janne Kousa

Jaa artikkeli: