Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Nostalgiaa ilmaiseksi

Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (Kavi) omistamat pitkät elokuvat avautuivat viime joulukuussa verkkoon vapaasti katseltaviksi.

Kavin uudistunut Elonet-tietokanta liittyy osaksi Suomen museoiden, kirjastojen ja arkistojen Finna-verkkopalvelua.

Ensi vaiheessa Elonetin kokoelma käsittää yli 200 pitkää elokuvaa. Kuvanlaatu yltää jopa 4K Ultra HD -tarkkuuteen.

Tarjonta tulee vielä kasvamaan nykyisestä. Kavi omistaa noin 450 kaikista Suomessa tuotetuista kokoillan elokuvista. Valikoimassa on esimerkiksi Suomen Filmiteollisuuden ja Suomi-Filmin klassikoita.

Avoimessa ja ilmaisessa runsaudensarvessa on myös pari tuhatta mainos-, dokumentti- ja lyhytelokuvaa, sensuuripoistoa ja muuta filmikatkelmaa yli sadan vuoden ajalta. Menneestä ajasta kertovat esimerkiksi Finlandia-katsaukset.

Elonet on suunnattu yksityishenkilöille sekä kulttuuri- ja opetuskäyttöön. Kaupalliseen tarkoitukseen käyttäminen vaatii Kansallisen audiovisuaalisen instituutin luvan. Osoitteessa elonet.finna.fi pääsee hakemaan ja selaamaan tarjontaa.

Kansallinen audiovisuaalinen instituutti on opetus- ja kulttuuriministeriön alainen valtion virasto. Kavin lakisääteisiin tehtäviin kuuluvat elokuvien ja televisio- ja radio-ohjelmien säilyttäminen sekä niihin liittyvä kuvaohjelmien tarjoamisen valvonta, tutkimus ja mediakasvatuksen edistäminen.

Finna.fi-palvelu tarjoaa Suomen kirjastoille, arkistoille ja museoille mahdollisuuden tuoda aineistonsa yhteen ja kaikkien löydettäväksi. Palvelua kehitetään Kansalliskirjastossa. Rahoittaja on opetus- ja kulttuuriministeriö.

Jaa artikkeli: