Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Nunnia

PKMO ooppera konsertoi Kuusankosken kirkkomusiikkiviikolla.
Puccinin teos sai hienostuneen, vahvan tulkinnan. Esityksessä oli niin iloa, kuin suruakin, dramaattisuutta ja kepeyttä.
Puccinin Suor Angelica -oopperan konserttiversiossa pääosan tulkitsi Emilia Vesalainen-Pellas. Muissa rooleissa lauloivat muiden muassa Salla Vainio, Sanna Vainikka, Anne Korpelainen, Jaana Lundberg ja Kaisa Korpela. Säestyksestä vastasivat Kirsi Saari ja Päivi Stenvall.
Suomenkieliset tekstit auttoivat ymmärtämään juonta, esityskielen ollessa italia. Väliaikaa ei tarvinnut edes miettiä, eikä sellainen edes teokseen kuulu. Suor Angelica, eli Sisar Angelica on toinen ooppera Giacomo Puccinin triptyykistä. Kokonaisuuden toiset osat ovat Il tabarro eli Viitta ja Gianni Schicchi.
Giacomo Puccinin sisar Iginia oli abbedissana nimellä Giulia Enrichetta. Hän vietti aikaansa Luccan lähistöllä olevassa Vicopelacon luostarissa. Puccinille kerrottiin luostarissa tarina nuorena kuolleesta kauniista nunnasta Suor Angelicasta.
Giovacchino Forzano toi nähtäväksi luonnoksia luostariin sijoitetun oopperan juonesta. Puccini ei aikaillut tarinan hyväksymisessä. Neitsyt Marian ilmestyksen latinankieliset tekstit Puccinille antoi Don Pietro Panichelli. Suor Angelica oli valmis 14. syyskuuta 1917.
Suor Angelican on PKMO esittänyt aiemminkin. Yksi laulaja ja molemmat soittajat olivat mukana myös 1994. Sanna Vainikka ompeli päähineet. Muuten esiintymisvaatteita käytettiin ensimmäisessäkin tuotannossa.

Emilia Vesalainen-Pellas tulkitsi pääroolin kokemuksen tuomalla varmuudella.

Valkealalaisvahvistus

Lukuisat kerrat esiintynyt Salla Vainio tulkitsi sairaanhoitajasisaren roolin ilmeikkäästi. Salla on tuttu useista teatteriesityksistä, kuten Lännen pelureista Tirvalta ja Muistojen Bulevardista Valkealan kesäteatterilta.
Laulunopettajana hän on tuttu Kouvolan kansalaisopistolta. Antti Laitinen perusti 2019 Kouvolan Uuden Musiikkikoulun. Salla aloitti siellä opettajana vuonna 2020.
KUMKin filosofia perustuu musiikin ja oppimisen iloon. Opiskelu tapahtuu oppilaan ehdoilla, hänen haluamaansa tyylisuuntaan.
Salla Vainio valmistui muusikoksi Lahden konservatoriosta 2015. Hän viimeistelee laulunopettajan opintoja Metropolia-ammattikorkeakoulussa. Sallan pääaine on klassinen laulu. Hän kuitenkin keikkailee ahkerasti myös kevyen musiikin puolella. Laulunopettamisesta Sallalla on kokemusta jo vuodesta 2013.
• Janne Kousa

Salla Vainiolla on niin esiintymis- kuin opetuskokemustakin vuosien ajalta.

Artikkelikuva: Angelican poika saapui oopperan lähetessä rooliaan. Angelicana Emilia Vesalainen-Pellas ja Angelican poikana Petrus Lundberg.

Jaa artikkeli: