Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Nuoret kotieläinoppaina

Tänä kesänä Miehontiellä aloitti 4H-yritys Onnenkavio.
Pohjosen siskokset, 15-vuotias Iida ja 13-vuotias Roosa avasivat kotieläinpihan. 11-vuotias Lilja on vielä liian nuori 4H-yrittäjäksi. Ikärajana on 13. Eläinten parissa viihtyy usein myös 13-vuotias Liina Rantala.
Varsin kohtuulliseen hintaan pääsi katsomaan eläimiä, ja lisämaksusta onli kahvilapalvelua, kiesiajelua, poniratsastusta ja käsitöitä. Iidalla on kokemusta maastoratsastuksesta.
Eläimet olivat jo valmiiksi, joten aihe löytyi helposti. 4H on auttanut kirjanpidossa ja yritystoiminnan käynnistämisessä.
Kävijöitä on ollut mukavasti. Kotieläinpiha avattiin 3. kesäkuuta. Kahden kuukauden kevytyrittäjyyden jälkeen jäi pohdittavaksi, jatketaanko yritystoimintaa ensi kesänä.
Taiteellisten lahjojen käyttö näkyy jo Onnenkavion kyltissä. Roosa piirsi viivat paperille. Helena-äiti toteutti Roosan näkemyksen puusta kuviosahalla. Iida ja Roosa loivat taidetta ja keppihevosia myyntiin.

Snaigélla pääsi moni kesän mittaan talutusratsastamaan.
Roosa ja Iida Pohjonen viihtyvät eläinten kanssa. Iidalla on sylissään Pontus.
Myymälässä näyttäytyy lahjakkuus käsillä tekemisessä.
Roosa, Iida ja Lilja ovat kesän mittaan kertoneet monille kävijöille Onnenkavion asukkaista.
Pienen myymälän valikoimaan kuuluu taidetta.

Uteliaita

Eläimiä on suunnilleen sen verran kuin yrittäjillä yhteensä ikää. Rose’s Uuno, tai ihan Uuno vain, on irlannincob. Kirjava ruuna täytti keväällä kahdeksan. Valman Friidu on parisen viikkoa nuorempi. Friidu on tummanrautias suomenpienhevosen tamma.
Hevosten kanssa pääsee kiesiajelulle. Samaan aikaan mathuu kolmekin kyytiin.
Lähes kaikki pienimmistä kävijöistä ovat ratsastaneet ponilla. Snaigé-ponilla voi ratsastaa, kunhan paino on korkeintaan neljäkymmentä kiloa. Snadiksi kutsuttu poni on luonteeltaan pirteä, iloinen, rauhallinen, kiltti, ihmisläheinen ja hellyydenkipeä. Suomeen Snadi saapui helmikuussa.
Eläinten suhtautuminen paijaukseen vaihtelee. Toiset haluavat olla omissa oloissaan, toiset viihtyvät hellittävänä. Kävijät voivat joko rauhassa katsella eläimiä tai lähteä opastetulle kierrokselle.
Kolmesta lampaasta yksi eli Laku ei kaipaa paijausta vaan säntää karkuun. Kolmikosta eniten silityksestä ja halauksesta pitää Terhi. Vilma asettuu kosketuksen sietokyvyssään näiden kahden välille.
Siivekkäitä on seitsemäntoista. Yhdeksää kanaa paimentaa kukko. Loput seitsemän ovat ankkoja.
Pupuja on kolme. Pontus selvästi viihtyi sylissä. Yksi kissakin löytyy.
Luonto on vahvasti läsnä, joten eläimet voivat välillä piileskellä oksien takana.
JK

Kissat ovat suloisia.
Iida Pohjonen rapsuttaa vuohta. Roosa Pohjonen ja Liina Rantala seuraavat tällä kertaa tilannetta.
Vuohia on syytä tarkkailla aitauksen ulkopuolelta.
Ankat kokoontuivat keskustelemaan lintumaailman asioista.
Kukko tarkkailee kanoja.
Jaa artikkeli: