Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Nuoret yleisurheilijat ratkoivat piirinmestaruuksia Valkealassa

Kaikkiaan 111 nuorta yleisurheilijaa 12 eri seurasta oli ilmoittautunut mukaan kisailemaan yleisurheilun Kymen piirin mestaruuksista Valkealan kirkonkylän urheilukentällä.

Isäntäseuran, Valkealan Kajon kotikentällä järjestetyt kilpailut olivat kaksipäiväiset. Niinpä heinäkuun 9. ja 10. päivän iltoina urheilukentän eri suorituspaikoilla kävi melkoinen vilske.

Kouvolan yleisurheiluseurojen yhteistyönä järjestämät piirinmestaruuskisat oli tarkoitettu 9-13-vuotiaille tytöille ja pojille. Yksi urheilija sai halutessaan osallistua useampaan, mutta enintään 4 eri lajiin, joten kilpailujen saldoksi tuli näin yhteensä komeat 297 lajisuoritusta.

Avauspäivän sää oli pilvinen ja kolea, lämpömittarin näyttäessä vain +14 astetta. Siitä huolimatta nuoret urheilijalupaukset tekivät kentällä ja juoksuradalla hienoja suorituksia, ja omia ennätyksiä syntyi runsaasti. Myös pettymykset kuuluivat asiaan, sillä juoksujen pikamatkoilla (40m, 60m) tuli useampia kompastumisia, jotka johtivat sitten juoksijan kaatumiseen.

Poimintoja suorituspaikoilta

Yksi vaikeimmista urheilulajeista on moukarinheitto, mutta niin vain siinäkin nuoret pojat sekä tytöt saivat ”lekan” lentämään ulos moukarihäkistä. Valkealan Kajoa edustava Joona Niinikangas P10-sarjassa heitti tuloksen 13,24 ja sai pm-hopeamitalin.

Kysyttäessä, miten hän valitsi lajikseen juuri moukarinheiton, oli vastaus:
– Moukariakin on heitetty harjoituksissa, mutta se ei ole päälaji, vaan osallistun myös kolmeen muuhun lajiin. Ne muut lajit olivat 60m ja 1000m juoksut, sekä kolmiloikka, eli hyvin monipuolisesti harrastetaan liikuntaa heidän perheessään.

Joona Niinikankaan moukari on ilmassa.


Juoksuradalla Anjalan Liiton Ella Peltola oli vakuuttava jo 60m alkuerässä T13-sarjassa, ja hän voitti sitten myös loppukilpailun ajalla 8,54. Ellakin urakoi kisoissa useampia lajeja, ja kotiinviemisinä oli kaikkiaan 3 piirinmestaruutta, kun myös 200m aitajuoksu ja pituushyppy sujuivat häneltä voitokkaasti.

Keihäänheitto on aina ollut suomalaisten laji, ja tulevia teropitkämäkiä ja anttiruuskasia nähtiin myös Valkealassa. P12-sarjassa Kajon Juho Soikkeli heitti oikeaoppisia heittoja koko kisan ajan, ja voitti oman sarjansa ylivoimaisesti tuloksella 38,44. Tällä tuloksella hän olisi voittanut myös vuotta vanhempienkin poikien sarjan.

Tiistai-illan viimeinen laji oli 12-vuotiaiden tyttöjen seiväshyppy, jossa Karhulan Urheilijoiden Alisa Miettinen teki oman ennätyksensä, 250. Alkuverryttelyn lomassa kyselin hänen tunnelmiaan, ja Alisa kertoi oman ennätyksen olevan 240. Hän arveli tuloksen jäävän koleassa säässä tuon alle, mutta toisin siis kävi. Kaksi ja puoli tuntia kestänyt urheiluilta sai näin arvoisensa päätöksen.

Leppoisa tunnelma

Kilpailujen kuuluttaja, Kajon yleisurheilujaoston sihteeri Kai Kepsu loi asiantuntevilla kommenteillaan leppoisan tunnelman kisapaikalle. ”Vaikka ilta on kylmä, toivon että finaali on kuuma, ja tytöt kirittävät toisensa hyviin suorituksiin”, selosti hän mikrofoniin ennen tyttöjen pikamatkaa. Lisäksi, kun poikien juoksun palkintojenjakoon kaivattiin paria puuttuvaa poikaa, huomasi Kai heidän olevan korkeushyppypaikalla suorittamassa toista kisalajiaan.
– Hypätkää vaan rauhassa kisa loppuun, ja tulette sitten hakemaan palkinnot, ohjeisti Kai Kepsu rauhallisesti ja rutiinilla tilannetta.

Loppuillan palkintojenjakoja tuli avustamaan myös Valkealan oma pikajuoksija, ”Anttilan raketti” eli Visa Hongisto. Hänen ojentamansa mitalit palkintopallilla olleiden pienten juoksijoiden kaulaan ovat varmasti motivoimassa näitä nuoria lupauksia harrastuksessaan eteenpäin.

Kati Karhu laittoi jaettavat mitalit järjestykseen.

• Jari Sahala

Artikkelikuva: Kajon Juho Soikkeli tähyää heittonsa perään.

Jaa artikkeli: