Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Nuorten mietteitä

Kaakkois-Suomen Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus järjesti XAMK:in auditotoriossa ilmastonmuutosseminaarin.
Aamupäivällä aiheena oli Miten ilmasto muuttuu ja onko se vielä estettävissä? Iltapäivän antina oli Heijastuksia pinnan alta. Aiheena oli esimerkiksi vaelluskalojen tulevaisuus Kaakkois-Suomessa.

Kaakkois-Suomen ELY:n ylijohtaja Leena Gunnar toivotti kaikki tervetulleiksi. Nuoret saivat kunnian aloittaa luento-osuudet kertomalla ajatuksiaan ilmastonmuutoksesta. Inka Hatara saapui Valkealan lukiolta. Jade Suhonen ja Katri Kortelainen puolestaan opiskelevat Valkealan yläkoululla.

Taustalla nähtiin luontokuvia. Valokuvaaja Ömer Acar on hänkin Valkealassa opiskellut. Ömer oli ystävällisesti antanut luvan käyttää kuviaan ja nimi olikin kuvissa mainittu. Ömer työskentelee hammaslääkärinä ja valokuvaajana. Luonnossa hän on saanut taltioitua linssille esimerkiksi karhun ja naalin. Ömerin luontokuvia löytyy instagramista nimimerkillä @omeragraph.

Liikkumista

Jade Suhonen ja Katri Kortelainen keskustelivat mopoista ja skoottereista. Katri kertoi skootterin tulevan tarpeeseen, koska hän asuu sen verran kaukana kaupungista. Ilmastovaikutuksia hän on miettinyt. Jos Katri asuisi kaupungissa, hän ei ostaisi skootteria, koska siellä on niin paljon enemmän erilaisia vaihtoehtoja matkustamiseen ja liikkumiseen.

Jade Suhonen tykkää matkustamisesta. Hän on lentänyt lentokoneella ja tulee varmasti jatkossakin lentämään. Ilmastovaikutuksia hän on pohtinut. Jadea lohduttaa se, että kyseessä on joukkoliikenne.

Vaatteita

Jadella tuli ulkomaista mieleen vaateteollisuus ja hän kysyikin Katrilta, onko ok ostaa vaatteet kirpputorilta. Katri mainitsi sen olevan todella kannattavaa, koska se on kierrätystä. Useimmat suhtautuvat asiaan hyvin. Suurinta osaa kavereista ei hirveästi kiinnosta, mistä toiset ostavat vaatteensa. Katri kertoi joskus kuulevansa halveksuntaa, mutta siitä ei kannata välittää.

Jade Suhonen on sitä mieltä, että ihmisten pitäisi kiinnittää enemmän huomiota vaatteisiinsa. Hän toivoo ihmisten ostavan vain niitä vaatteita, joita he tulevat varmasti käyttämään. Jos vaatteet menevät jollakin tavalla rikki, niitä voisi korjata.

Jos pitää ostaa uusia vaatteita, se kuormittaa maapalloa. Hänen mielestään ei ole mitään järkeä, että nuorilla on uusiutuva muoti, jossa pitäisi pysyä mukana ja käyttää vain merkkivaatteita.

Kuva: Ömer Acar

Lajittelua

Katri Kortelainen vuorostaan kertoi kierrätyksestä. Heillä lajitellaan metallit, muovit ja monet muut jakeet. Niin kauan kuin hän muistaa, on perheessä kierrätetty. Äiti on siihen opettanut.

Jade Suhosta roskaaminen ärsyttää. Esimerkiksi silloin kun roskis on siinä kahden tai vaikka viiden metrin päässä, niin miksi se roska pitää laittaa siihen maahan, kun sen voi heittää sinne roskikseen. Hän ei todellakaan ymmärrä, jos joidenkin nuorten mielestä roskaaminen on todella hieno asia ja siistiä.

Jade Suhonen pohti, miksei vuodessa voisi olla toista Earth Houria, eli Maan tuntia. Hän loi nettiaddressin toisen Earth Hourin saamiseksi. Hän haluaa, etteivät aikuiset lyttää nuorten ehdotuksia. Muovinkeräys esimerkkinään hän toi esille sen, että on aikuisten vastuulla näyttää nuorille hyvää esimerkkiä.

Hiilinieluja

Inka Hatara puhui rimmaavalla otsikolla Säästö, eikä päästö. Inka esitteli hiilenkierron käsitteitä. Hiilivarasto on ilmakehästä poistuneen hiilen varasto, esimerkiksi olemassa oleva kasvillisuus. Orgaanista hiiltä on esimerkiksi kasveissa, epäorgaanista hiilidioksidissa.

Kasvavassa hiilivarastossa, hiilinielussa, hiilidioksidia poistuu ilmakehästä. Näin on esimerkiksi hyvin kasvavassa metsässä. Pienenevä hiilivarasto on hiilen lähde. Siellä hiiltä vapautuu hiilidioksidina takaisin ilmaan. Hiilitase käsittelee varastoituneen hiilen määrän muutosta.

Olemassa olevien hiilivarastojen säästäminen on tärkeää. Säästön ulottuvuuksina ovat materia, energia ja pääoma. Jos tavaraa käyttää uudestaan, uusien tavaroiden käyttämiseen ei tarvitse enää käyttää energiaa.

Pääomaan on näkökulmana esimerkiksi raha. Rahalla voi aloittaa uusia hankkeita. Myös esimerkiksi monimuotoisuuden voi liittää pääomaan.

Inka Hataran mielestä koko biosfääriä voisi ajatella niin sanottuna kotina.
-Siitä on monenlaista hyötyä ihan jokaiselle, hän mainitsi. Ruoka ja elinympäristö voisivat olla fyysisiä hyötyjä. Turvan tunne ja identiteetin rakentaminen ovat henkisiä hyötyjä. Koska kuvitellun kodin hyödyt ovat kaikkien käytettävissä, niin siinä mielessä jokainen olisi velvoitettu kotitöihin kodin ylläpitämiseksi.

Uudet keksinnöt ovat Inka Hataran mielestä tarpeellisia kehitykselle. Hän mainitsi ihmisten käyttävän liikaa tai vähintäänkin epätaloudellisesti ympäristöresursseja. Ylikulutuspäivä on Suomessa jo keväällä. Omasta työstään ympäristön hyväksi Inka mainitsi keränneensä penkkaripäivinä abien heittämiä roskia.
JK

Kuva: Ömer Acar

Artikkelikuva: Jade Suhonen ja Katri Kortelainen keskustelivat ratkaisuista ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Inka Hatara luennoi hiilenkierrosta. Päätteeksi kolmikko sai vastata yleisön kysymyksiin.

Jaa artikkeli: