Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Nuoruusmuistoja

Valkealan Sotaveteraanit toimii Kouvolan Sotaveteraanit ry:n kerhona. Tammikuisessa tapaamisessa Iltatähdessä käynnisteltiin vuotta.
Ilmojen suhteen olivat maailmankirjat sekaisin. Antero Korhonen jakoi satumaisen muiston. Kotipihassa oli parikymmentä suurta koivua komeassa huurteessa. Teeret lensivät. Hankea oli riittävästi.
Antero Korhonen arvuutteli, miten paljon lämpimämpää oli vastaavana ajankohtana tänä vuonna, kuin 17.1.1940. -42 astetta oli pakkasta näillä seutuvilla silloin päälle 80 vuotta sitten. Tänä vuonna oli +4 astetta, joten eroa kertyi 46 astetta. Antero laskeskeli, että, jos ilmasto lämpenisi 80 vuodessa yhtä paljon, silloin olisi näillä paikoin +50 astetta.
-Toivottavasti ei näin käy, hän lausahti. Tieto oli peräisin appiukon pitämän päiväkirjan pakkasmerkinnästä.
Topi eli Toivo Hartikainen lähetteli terveisiä. -Hän on sillä tavalla rajallinen henkilö vielä, että hän ei voi olla kahdessa paikassa samaan aikaan. Hänellä on toinen tilaisuus juuri samaan aikaan. Vaikka Topi aika vikkelä onkin, kuitenkin vain vielä täytyy olla vain yhdessä paikassa kerrallaan, Antero hauskuutti kuulijoitaan.

Ystäväkummi Juhani Kunnasto esittäytyi.
Eila Kohopää ja Antero Korhonen käyttivät kumpikin puheenvuoron.

Runo ja soittoa

Ystäväkummi Juhani Kunnasto esittäytyi. Eila Kohopää kertoi piirin ihmisiltä terveisiä ja mainitsi esimerkiksi veteraanikeräykset. Anja Talo-Lehto lausui runon Evakkomatka. -…Saattoivat ammukset meitä, lentolaivat lehahtivat, pelkoa pahaista tuomaan…, hän lausui. Hänen perheensä teki evakkomatkaa Koivistonsaaresta Längelmäen Uuhiniemelle. Längelmäki on entinen Suomen kunta. Alue jakautuu nykyisin Oriveden ja Jämsän kesken.
Iida Paakala taituroi haitarilla. Hän aloitti haitarinsoiton viisivuotiaana. Isä Esa Paakala toi hänet. Iän takia ei voinut sanoa Iidan olevan vanha tuttu kuulijoille, vaikka hän on ollut aiemminkin Sotaveteraanien vieraana soittelemassa. Iida soitti ensin klassisia kappaleita, kuten Maria Kalaniemen Istunpa sänkys laidalla. Karjalan poikia, Nuoruusmuistoja ja Väärä vitonen kuultiin vielä lopuksi.
JK

Anja Talo-Lehto kertoi runon myötä evakkomatkasta.
Iida Paakala soitti kansanmusiikkia ja klassista.

Artikkelikuva: Paikalla oli parisenkymmentä kuulijaa.

Jaa artikkeli: