Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Nuuskan käyttö ei näytä huolettavan vanhempia

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry järjesti torstaina 25.4. vanhempainillan, jonka aiheena oli nuuskan käyttö yläkoululaisten keskuudessa. 


Yleisöryntäystä ei nuuskasta valistavassa vanhempainillassa nähty. Hyvä ilma houkutteli ulkoilemaan ja vanhenpainillan luento oli nähtävillä myös kotona, sillä se tallennettiin nettiin. Tämäkin varmasti houkutteli jäämään kotiin. 

Muutamia henkilöitä saapui paikan päälle kuuntelemaan luentoa. Vanhempainiltaan oli kutsuttu yläkoululaisten huoltajat ja henkilökuntaa.

Myös alakoulun oppilaiden huoltajille ja henkilökunnalle oli esitetty kutsu vanhempainiltaan, sillä jo alakoululaiset ovat osoittaneet kiinnostusta nuuskan käyttöä kohtaan ja sitä on heille jopa tarjottu, myös Valkealassa. 


Paljon panostusta

Ehkäisevä päihdetyö eli EHYT ry järjestää kasvatuksen tueksi suunniteltuja webinaareja eli verkkovanhempainiltoja. 
Verkkovanhempainillassa asiantuntijat kertovat tutkimustietoon pohjaten, mitä vanhempien tulisi tietää käsiteltävästä aiheesta. 
Osallistujilla on mahdollisuus kysyä kysymyksiä ja käydä aiheeseen liittyviä keskusteluja. Myös Valkealan Yläkoululla järjestetty vanhempainilta oli verkkovanhempainilta. 

Tällä kertaa vanhempainillassa olivat tavattavissa koulunuorisotyöntekijä Pauliina Laamanen, kaupungin ehkäisevän päihdetyön koordinaattori Laura Sillanpää sekä EHYT ry:n aluekoordinaattori Heli Vaija.

Vanhenpainillan luennoitsijana toimi Hanne Munter, joka toimii nikotiinihankkeen projektipäällikkönä. Hanke pyörii vuodesta 2018 vuoteen 2020, ja tarkoituksena on vähentää yläkouluikäisten nikotiinin käyttöä, ja erityisesti nuuskan käyttöä. 

Luento oli jaettu osa-alueisiin, joita olivat esimerkiksi kuinka paljon nuoret käyttävät nuuskaa ja miten nuuskan käyttö näkyy arjessa. 


Kielletty tuote

Nuoria kiiteltiin tupakan polton vähenemisestä, vaikkakin nuuskan käyttö nuorten keskuudessa on lisääntynyt. Peruskoulun 8.-luokkalaisilla ja 9.-luokkalaisilla sekä lukiolaisilla tupakointi ja nuuskan käyttö ovat suurinpiirtein samoissa lukemissa, mutta ammattikoulussa tupakointi on vielä yleisempää. 

Nuorten käyttömäärät nuuskan suhteen ovat suuria, vaikka nuuskan myynti Suomessa on kielletty. Nuoret käyttävät pääasiallisesti ruotsalaista nuuskaa, ja nuuskapussit ovat irtonuuskaa suositumpia. 

Hannen mukaan ruotsalainen nuuska eroaa aasialaisesta ja yhdysvaltalaisesta nuuskasta mm. valmistustapansa takia, ja se ei ole yhtä vaarallista kuin edellä mainitut nuuskat, mutta on silti haitallista. 
Nuuskateollisuus on myös huomannut nuorten lisääntyneen nuuskan käytön ja onkin alkanut suunnata markkinointia yhä enemmän nuorille. 


Suomessa vahvempia

Suomessa nuorten suosimat nuuskamerkit ovat nikotiinipitoisuudeltaan vahvoja. Ruotsissa suositut nuuskat sisältävät nikotiinia 8-16mg/g, mutta Suomessa suositun nuuskan nikotiinipitoisuus on 22mg/g. 

– Kun nuorilta kysytään nuuskamerkkejä, mainitsevat he usein nuuskamerkin, jonka nikotiinipitoisuus on juurikin tuo 22mg/g. Sama merkki on myös Suomen katukaupassa suosituin nuuska. Lisäksi nuuska sisältää korkean pH-arvon, joka tehostaa nikotiinin imeytymista, Hanne varoittaa. 

Hän kertoo myös, että monet nuoret ovat sanoneet, että voisivat siirtyä miedompiin nuuskiin, mutta niitä ei ole niin helposti saatavilla.
– Nuuskaahan on käytetty pitkään, mutta nuorena aloitettu vahvojen nikotiinituotteiden käyttö näin laajasti on uusi ilmiö, ja näin laajasta käytöstä ei ole vielä kokemuksia, Hanne sanoo.


Diabetesta ja syöpää

Nuuska aiheuttaa monenlaisia terveyshaittoja: limakalvomuutoksia, ienten vetäytymistä, ja hampaiden värjäymiä. Akuutteina oireina ovat esimerkiksi nikotiiniriippuvuus ja 2 tyypin diabetes, ja nuuskan käyttäjillä on suurentunut riski sairastua sydämen vajaatoimintaan. Lisäksi nuuska vaikuttaa verenkiertoelimistön toimintaan ja aiheuttaa mm. suu-, ruokatorvi- ja mahasyöpää. 


Sosiaalinen paine

43% 15–23-vuotiaista pitää nuuskaamista trendikkäänä. Nuuskapurkeista irrotetaan tarroja ja niitä liimataan esimerkiksi kuulokkeisiin, mopokypärään, lippikseen ja koulun seinään. 

Tupakointiin nuoret suhtautuvat nykyään pääosin negatiivisesti, mutta nuuska nähdään positiivisena. Nuuskaaminen tehdään näkyväksi kavereille, mutta koitetaan pitää piilossa aikuisten silmiltä.

Poikien nuuskan käyttöön liittyy urheilullisen ja menestyvän ihmisen mielikuva, joten tytöt suhtautuvat poikien nuuskan käyttöön neutraalisti, ja myös tyttöjen nuuskan käyttö on lisääntynyt. 

Koska myös useat julkisuuden henkilöt käyttävät nuuskaa, ei sen haittoja nähdä. Nuuskan käyttö on sosiaalista, ja sitä käytetään esimerkiksi illanistujaisissa. Nuuskan käyttöön liittyy jakamisen kulttuuri: se kellä on nuuskaa, voi jakaa sitä myös muille. 


Laitonta myyntiä

Sosiaalinen media toimii suurena nuuskan välityskenttänä nuorten keskuudessa. Nuuskaa myyvä henkilö voi laittaa kuvan myytävästä nuuskasta esimerkiksi instagramiin tai snapchattiin, josta nuuskan ostajat tavoittavat myyjän. Usein nuoret tietävät jonkun joka nuuskaa myy, mutta suhtautuvat myyntiin neutraalisti. 

Nuoret saavat nuuskaa ulkopuolisen myyjän lisäksi kavereiltaan, isosisaruksiltaan ja joskus jopa vanhemmiltaan. Usein nuoret uskovat, että nuuskan myynnistä ei jää kiinni. 

Nuuskaa saa tuoda Suomeen vain omaan käyttöön, joten nuuskan myyjä syyllistyy laittomaan tuontitavaraan ryhtymiseen sekä veropetokseen, sillä nuuskasta peritään tupakkavero. 

Myös ostajalla on vastuu kiinnijäämistilanteessa: laittomasta tuontitavaraan ryhtymisestä tuomitaan sakkoihin ja jopa vankeuteen, jonka pituus on maksimissaan 1,6 vuotta. 


Tietoa ei uskota

Nuoret saavat tietoa nuuskan haitoista usein koulusta, esimerkiksi terveydenhoitajalta ja terveystiedon tunneilta. Silti nuoret usein uskovat tietävänsä itse paremmin. Nykyisessä nuuskatietoudessa ja -vestinnässä olisi yleisesti parantamisen varaa. 

Myös oppikirjat kaipaisivat nuuskatietouden osalta päivitystä. Nuuskaa pitäisi käsitellä riippuvuutta aiheuttavana nikotiinituotteena, jonka haitoista ei vielä tiedetä tarpeeksi. Usein nuuskasta puhuttaessa joko liioitellaan tai vähätellään sen riskejä. Mikko Piispa painottaa selvityksessään, että vanhempien tulisi puuttua enemmän nuuskan käyttöön. 

– Osa vanhemmista ei tiedä nuuskan käytöstä ja osa ei välitä. Vanhemmilla pitäisi olla enemmän tietoa nuuskan käytöstä, ja heidän tulisi tietää nuorten kulttuurista, jotta he voisivat keskustella aiheesta samalla kielellä nuorten kanssa. 

Vanhempien ei pidä osallistua nuuskan välittämiseen, ja heidän ei pidä hyväksyä nuuskan käyttöä. Vanhempien tehtävänä on toimia esimerkillisesti. Aloittamista voi ehkäistä kertomalla nuorelle faktatietoa nuuskan käytöstä. Kannattaa pysyä totuudessa. Liiallisella pelottelulla ei edistetä asiaa.

Lisäksi kouluterveydenhuollossa tulisi aina kysyä nikotiinituotteiden käytöstä ja antaa tietoa aiheesta ja käytön lopettamisesta. Myös hammaslääkärissä käynnistä puhuttiin, jos epäilee nuoren käyttävän nuuskaa.


– Jos haluaa varmistua siitä, käyttääkö nuori nuuskaa, kannattaa lähteä hänen mukaansa hammaslääkäriin. Suuhygienisti sekä hammaslääkäri kyllä huomaavat nuuskan käytön, Hanne opastaa. 

Nuuskan käyttö näkyy vahvasti koulumaailmassa. Paikalla ollut koulun henkilökunta kertoi, että nuuskan käyttöä ei katsota läpi sormien, mutta usein tulee eteen tilanne, että ei oikeastaan tiedetä, kenen nuuska on lopulta ollut. Näin ollen tilanteiden ratkaisu ja selvittely on välillä hankalaa. 

Yläkouluissa vielä puututaan nuuskan käyttöön, mutta toisen asteen kouluissa ei enää niinkään. Alakouluissa nuuskan käyttöä ei vielä tunneta, vaan uskotaan, että lapset eivät vielä käytä nuuskaa. Myös alakouluissa pitäisi tarkkailla nuuskan käyttöä, sillä yhä nuoremmat osoittavat kiinnostusta nuuskan käyttöön. 

Lisää valistusta

Luennon lopuksi keskusteltiin vielä siitä, minkälaisia hankkeita Kouvolan seudulle on tulossa nuuskan käyttöön liittyen. Tulossa on mm. nuuska-agenttikoulutus, jossa vapaaehtoisia 7.–9.-luokkalaisia koulutetaan jakamaan tietoa nuuskan haitoista nuoremmille. 

Lisäksi eri urheiluseurojen kesken kuvataan video, jossa nuuskaa käyttämättömät nuoret tulevat kertomaan, mikseivät he nuuskaa.Video olisi tarkoitus julkaista ainakin Facebookissa, mutta se saatetaan mahdollisesti nähdä esimerkiksi elokuvateatterin screenillä. 

• HS / AK
 

Kuva Dennis Brown, https://en.wikipedia.org/wiki/Snus#/media/File:Snus-portion-types.jpg

Jaa artikkeli: