Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Odotuksen aika

Itsenäisyyspäivänä Kouvolan seurakuntien jumalanpalveluksia ja osa seppeleenlaskuista lähetettiin verkossa.

Itsenäisyyspäivän juhlajumalanpalvelus lähetettiin Keskuskirkosta. Juhlajumalanpalveluksessa saarnasi sotilaspastori Jarno Jalonen ja liturgina toimi Kouvolan seurakunnan kirkkoherra Keijo Gärdström. Musiikista vastasivat kanttori Terhi Paukku ja lauluyhtye Nox Cantores.
Valkealassa kuultiin seurakunnan Facebook-kanavalla aamulla Heli Taipaluksen johtaman Veteraanien pojat -kuoron Kirje isälle -lauluesitys. Iltasella julkaistiin Veteraanien poikien esittämänä Veteraanin iltahuuto -laulu.
Seppeleenlaskuissa sankarihaudoille ja muille kirkkomaan muistomerkeille avustivat Antero Korhonen, Puolustusvoimien edustajat ja Valkealan Kolmisoihdun partiolaiset.

Seppelettä ovat viemässä Valkealan Sotaveteraanien yhteyshenkilö Antero Korhonen, kokelas ja kirkkoherra Arto Helle. Taustalla laulajista näkyvät Heidi Kääriäinen, Mari Lehtinen ja Teemu Kääriäinen. Vasemmalla takana Pekka Sihvo. Kuva: Ari Luomajoki.
Seppele on laskettu. Kuva: Ari Luomajoki.

Partiolaiset avustivat

Mari ja Tapio Lehtinen sekä Heidi ja Teemu Kääriäinen aloittivat virrellä 581 Kiitos, Jumalamme, kun annoit kauniin maan.
Virren 13 Nyt sytytämme kynttilän myötä sytytettiin kaksi kynttilää. Olihan itsenäisyyspäivä myös toinen adventtisunnuntai.
Arto Hyvättinen kertoi, että odotuksen aika on pitkä, on vaikea odottaa. Adventtikynttilöitä katsoen odotuksemme on puolessa välissä.
– Nyt saa odottaa, nyt saa toivoa ja nyt saa vähän jännittääkin, hän mainitsi.
Hyvinvoinnin Suomessa on ainakin nuoremmilla ikäpolvilla kokemuksia siitä, millaista on toivoa ja odottaa ja ehkä saadakin jotakin upouutta lahjaksi. Arto Hyvättiselle tuli ensimmäisenä mieleen iso keltainen radio-ohjattava auto.
Hän muistaa sen aattoillan. Saatuaan radio-ohjattavan paketista Arto kokeili sitä heti ensimmäisenä. Muiden sisarten vielä availlessa omia pakettejaan, Arto vain ajoi ja peruutti ja otti vauhtia sillä keltaisella autolla.
Jälkeenpäin Arto Hyvättinen muistaa senkin, että isosta autosta tuli niin kömpelö ja niin tylsä, että kun siitä patterit loppuivat, ei niitä edes vaihdettu. Auto oli menettänyt kaiken hohdokkuutensa.
– Vaikka odottaminen on ihanaa, niin pahimmillaan odottaminen saa unohtamaan sen kaiken, mitä jo nyt omistaa.
– Ettemme harhaan kääntyis, ettei kansamme nääntyis, toivoo virsi 584 Siunaa ja varjele meitä.
Virren ensimmäinen ja kolmas säe ovat Uuno Kailaan sanoittamia.
Uuno Kailas vaikutti ystäväänsä Eino Salmelaiseen syvästi ”Suomalaisella rukouksella”. Hän sanoi hiljaa, että tätä rukousta tullaan vielä joskus lukemaan kirkossakin.
– Luuletko?, Kailas sanoi hiljaisesti, kyyneleen vieriessä hänen poskelleen.
Jaakko Löytyn laulusta Käy, Herra, meitä siunaamaan esitetyt säkeet soivat kauniisti Lehtisiltä ja Kääriäisiltä. Niin kuin muutkin laulut. Virrestä 492 Ystävä sä lapsien soi kolmas säkeistö, jossa mainitaan: Suojaas sulje isänmaamme, sulta kaiken lahjaks saamme.

Janne Kousa

Artikkelikuva: Seppelettä kantaa Eevi Peltonen ja lukee Petra Junnola, Valkealan Kolmisoihdusta. Kuva: Ari Luomajoki.

Muistomerkeille laskettiin seppeleet.
Jaa artikkeli: