Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Oi, miten ihailtavaa ammattitaitoa

Syksy on ollut musiikin ja teatterin juhlaa Kouvolassa. Ota aikaa, istu ja nauti.

 Syyskuun 22. päivä Kuu­sankoskitalossa kuultiin Iiro Rantalan ja Arttu Takalon mykistävän hieno kon­sertti, Tribute to Chick Corea. Sekä Iiro, että Arttu ovat pit­kän linjan muusikoita, joita olen henkilökohtaisestikin ihaillut jo kauan.

Iiro Rantala ja Arttu Takalo Kuusankoskella 22.9.2021. Kuva: Laura Parkko

Elokuun lehdessä pääsimme tutustumaan Arttu Takaloon, joka on kouvolalaislähtöinen säveltäjä ja vibrafonisti. Tässä Pohjois-Kymen musiikkiopis­ton järjestämässä konsertissa jatkettiin sekä hänen, että opis­ton 50-vuotisjuhlia.

Takalolta ilmestyi syyskuus­sa hänen tuorein albuminsa Le­voton klovni. Takalo on ääret­tömän musikaalinen ja selvästi myös muusikoiden keskuudessa arvostettu tekijä. Hän on tehnyt yhteistyötä lukuisten eri artisti­en kanssa. Nyt pääsimme naut­timaan hänen yhteissoitostaan Iiro Rantalan kanssa.

Iiro Rantala tuli tutuksi Trio Töykeiden pianistina ja perus­tajana. Yhtye on yksi tunne­tuimpia suomalaisia jazzyhtyei­tä maailmalla.

Rantalan lahjakkuus ei rajoitu ainoastaan jazziin, vaan mies on säveltänyt musikaaleja, eloku­vamusiikkia ja musiikkia lukui­siin tanssi- ja teatteriesityksiin.

Hänet on nähty myös monissa TV-ohjelmissa, eikä radiokaan ole hänelle vieras estradi. Hän on ehdoton nero pianon ja flyy­gelin äärellä.

Konsertti pysäytti ajan het­keksi. Kuulija upposi musiik­kiin, kun nämä kaksi taitu­ria loivat maagisen tunnelman Kuusaasaliin.

Helmikuussa 2021 edesmen­neelle Chick Corealle kunnian­osoituksena koottu konsertti oli kokemus, joka ei hetkessä unoh­du. Rantalan leppoisat juttelut kappaleiden välissä naurattivat ja miesten yhteistyö oli sauma­tonta.

Kouvolan Teatteri tarjoaa parastaan

Syyskuussa ensi-iltansa saa­nut Jäniksen vuosi kertoo Va­tasesta. Hän on mies, jolle arki alkaa olla liikaa. Mistään ei tun­nu löytyvän lohtua, ei rauhaa. Monille varmasti samaistuttava hahmo.

Jäniksen vuosi. Kuvassa Markus Waara, Annina Rubinstein, Tommi Kekarainen, Tiina Winter ja alhaalla Satu Lemola
Kuva TAVATON media

Alkuperäinen elokuva on upea. Kouvolan Teatterissa se on tuotu nykypäivään ja kirjai­mellisesti tähän hetkeen. Etä­työt, digilisaatio ja yksinäisyys ovat liiankin ajankohtaisia ai­heita. Mutta kuinka hienosti ne istuvatkaan tähän kouvolalais­tettuun näytelmään, jonka elo­kuvaversio on julkaistu jo vuon­na 1977.

Oli suuri ilo seurata ammatti­laisten työskentelyä lavalla. Ei sitä tosin näytelmän aikana tul­lut ajateltua, niin täysin nappasi tarina mukaansa. Lavalla lepat­tavat lintuset naurattavat edel­leen, esityksen valot olivat tai­dokkaat ja näyttelijäsuoritukset kerrassaan upeita.

Hetkittäin taustamusiikit tu­livat hieman kovalla, mutta ne olivat kutkuttavan hienosti va­littuja. Kouvolan Teatteri voi olla ylpeä tekijöistään.

Jäniksen vuosi ei ole iloit­telua, vaikka siinä huvittavia kohtia onkin. Näytelmän henki­löistä löytyy niin paljon koske­tuspintaa ja tuttuja elementtejä, joihin voi helposti samaistua. Annan vielä kirjallisena aplodit koko näytelmän toteutukseen osallistuneelle väelle. Bravo.

Palkkamurhaajan painajainen

Komedia Palkkamurhaajan painajainen tarjosi naurunpaik­koja. Itse en ole suuri komedian ystävä, mutta hyvä tavaton, mi­ten hienosti näytelmä eteni.

On aina ilo päästä teatteriin, joten annan mielelläni komedi­allekin mahdollisuuden. Kuten tyylilajiin kuuluu, on näytel­mässä vauhtia ja vaarallisia ti­lanteita. Pieruhuumorillekin oli löydetty omat hetkensä.

Annina Rubinstein on viile­ääkin viileämpi palkkamurhaa­ja ja Tiina Winter on aivan us­komattoman upea painajainen. Teatterin pyörivä lava kiersi niin vimmatusti, että välillä hirvitti näyttelijöiden puolesta.

Kouvolan Teatterin ravinto­la on kokenut melkoisen muo­donmuutoksen. Tila on todel­la tyylikäs. Näytelmän tauolla kannattaa ehdottomasti käydä ihailemassa Jenni Emilian tai­detta kahvilan seinillä ja nautti­massa väliaikatarjoiluista.

Kuusankoskella sukelletaan lottovoittajien maailmaan

Heidi Koskinen-Järvisalo on ohjannut Kuusankosken Teatte­riin Anna-Leena Härkösen ro­maaniin pohjautuvan näytelmän Kaikki oikein. Sen on dramati­soinut Heikki Paavilainen.

Kaikki oikein, Jussi Mattsson ja Anni Kylmälä. Kuva: Heidi Koskinen-Järvisalo

Teatterin tiedotteessa ker­rotaan näytelmästä: ” Kaik­ki oikein on riemastuttava ja elämänmakuinen tarina taval­lisesta pariskunnasta, joka voit­taa loton jättipotin.  Anna-Leena Härkösen vuon­na 2014 julkaistuun, kiitosta niittäneeseen romaaniin poh­jautuva näytelmä käsittelee moniulotteisesti monen suoma­laisen suurinta unelmaa, lotto­voittoa.

Jättimäinen askel harmaas­ta perusarjesta miljonääriksi ei ehkä olekaan niin suora ja vakaa riemunhyppy, kuin joka lauantai omaa lottoriviään jän­nittävä peruskansalainen voisi kuvitella. Esitys tutkii pari- ja ystävyys­suhteiden muuttumista sekä jät­tipotin jälkeistä elämän uudel­leen rakentumista.

Kulttuurisyksy ei siis suin­kaan ole osaltani ohi, vaan jat­kuu riemukkaasti, sillä vielä en ole Kuusankoskelle ehtinyt. Myös Mik? Teatterin ensi-ilta on tulossa, joten kaikille löytyy varmasti mieleistä katsottavaa.

Artikkelikuva: Kouvolan Teatteri Palkkamurhaajan painajainen3. kuva: TAVATON-media

  • Laura Parkko
Jaa artikkeli: