Urheilun ja liikunnan juhlaa
Urheilun yleisseura on tarjonnut vuodesta 1922 alkaen mahdollisuuden kilpa- ja harrasteliikuntaan kaikenikäisille Valkealassa. Perustamisvuonna Suomessa elettiin tasavallan rakentamisen aikaa. Tästä alkoi myös Kajon tarina, joka jatkuu edelleen.

Valkealatalolle kokoontui ylpeää juhlaväkeä 23.4.2022 muistelemaan yhdessä menneitä vuosia ja juhlimaan tulevia. Tilaisuuden juontajan toimi Maiju Laurila. Juhla alkoi yhteislaululla ja Kymenlaakson laulu kajahti komeasti salissa, joka oli täynnä Kajolaisia ja heitä onnittelemaan tullutta väkeä. Juhlan aikana nähtiin upeita eri jaostojen esityksiä.
Kajon puheenjohtaja Paula Mäkelä iloitsi mahdollisuudesta jakaa kiitoksia seuran eteen tehdystä työstä. Vuonna 1922 elettiin suomen tasavallan rakentamisen aikaa.
– On kunnia, että paikalla on niitä, jotka ovat vuosien varrella vaikuttaneet siihen, että meillä on vahva ja toimiva seura. Yhtenä seuratoiminnan tärkeimmistä kulmakivistä onkin vapaaehtoiset. Meillä niitä ovat ohjaajat, valmentajat ja kaikki taustatoimijat.
Merkittävänä toiminnan mahdollistajana ovat erilaiset sponsorit ja avustuksia myöntävät tahot. Mäkelä lähetti heille ja kaikille tämän juhlan organisoinnissa avustaneille lämpimät kiitoksensa.
– Etsiessämme tekstiä Kajon historiikkiin törmäsimme tekstiin, joka kertoo Kajon syntypäivästä. Se päättyy lauseeseen: ”Kun yhdessä yritämme ja ponnistamme voimamme, saamme varmasti Valkealan Kajon loistamaan niin kirkkaana, että naapuritkin sitä ihmetellen katsovat aitojensa takana.”, Mäkelä kiteyttää puheenvuoronsa lopuksi.
Kajolta ilmestyi keväällä 2022 seuran historiikki, jonka kirjoittajana toimi Reijo Vaurula. Sen voi ostaa itselleen Kajon kautta, tai Kukkakauppa Valkealan Joonasta.

Vaurula toteaa, että historiasta löytyi paljon positiivisia asioita, mutta myös vaikeampiakin hetkiä. Nimilista on vaikuttava, keitä kaikkia on olleet mukana järjestämässä toimintaa.
– Teille vanhemmille kiitos siitä, että annatte lapsillenne mahdollisuuden harrastaa. Ne lapset ja nuoret, jotka liikkuvat ja harrastavat pärjäävät myös muuten elämässä ja koulussa.
Vaurula kertoo, että historiikista puhuttiin jo puolitoista vuotta sitten. Hän alkoi keräämään materiaalia kirjaa varten viime vuonna. Aktiivinen kirjoitusvaihe alkoi tämän vuoden tammikuussa.
– Sain hyvin jaostoilta valmista materiaalia. Suurin homma oli sen materiaalin koostamisessa, muokkaamisessa ja kuvien etsimisessä. Materiaaleja tuli myös Valkealan Sanomien vanhoista arkistoista.
Osalla Kajolaisista oli vanhoja seuran lehtiä ja julkaisuja tallessa. Niistä referoimalla saatiin kirjaan hyvää materiaalia.
– Alun perin laskeskeltiin, että sivuja tulisi noin sata. Sitten jaostoilta alkoi tulla niin hyvin tekstiä, niin kirja kasvoi pariin sataan. Tehtiin yhteinen päätös, ettei kirjaan laitettu paljoa erilaisia tilastoja. Minulla on ollut periaate, että näissä tehdään ihmisten tarinoita ja ihmiset saa itse kertoa, kuin että käydään numerolistoja läpi. Johtokunta oli samaa mieltä.
Valmistui ihmisten näköinen kirja. Vaurula korostaa urheiluseuran laajempaa merkitystä alueelle.
– Minäkin olen asunut Valkealassa vuodesta 1980 ja toki tunnen Kajon historiaa. Silti minullekin tuli paljon uutta tietoa.
Kirjassa päästään lukemaan muun muassa Kajon lentopallonmestaruusjoukkuelaisten kuulumisia.
– Kajo on kyennyt säilyttämään elinvoimansa. Se on hatunnoston arvoinen asia. Osa Valkealan identiteettiä on Kajo. Monipuolinen seura, joka on koskettanut valtavaa määrää ihmisiä, Vaurula toteaa.
Vaurula toivottaa Kajolle tulevaisuuteen menestystä.
Juhla jatkui hurmaavalla 7-10-vuotiaiden voimisteluryhmän tanssiesityksellä, jossa näkyi tanssin ja liikunnan ilo. Maiju Laurilan musiikkiesityksen jälkeen siirryttiin huomionosoituksiin, sillä urheiluseuran muodostavat nimenomaan ihmiset.
Satu Päivärinta piti puheenvuoron oman muistamisensa vastaanotettuaan.
– Tällainen huomionosoitus tekee mielen nöyräksi. Milloin liikumme jumppasalilla, urheilukentillä, rämmimme Repoveden maastossa tai talvipäivillä, ahkeroimme hiihtokisoissa, tai hikoilemme kokouspöydän ääressä laatien toimintasuunnitelmia tai budjettia. Me kaikki olemme joko tietoisesti tai tiedostamattamme edistäneet Valkealan kajon päämäärää. Meistä yksikään ei ole tehnyt sitä ansiomitali silmissään, vaan rakkaudesta liikuntaan ja urheiluun sekä halusta edistää hyvinvointia.

Seuran vahva ja pitkäaikainen vaikuttaja Kai Kepsu kertoi, että hän kokee Kajolla olleen suuri rooli hänen elämässään.
–Seuran johtoon tarvitaan henkilöitä, jotka osaavat toimia tässä ympäristössä, jotka eivät liikaa ankkuroidu oman jaostonsa tehtäviin. Tällaisia henkilöitä ovat esimerkiksi Timo Lehmusmetsä ja Paula Mäkelä, Kepsu kiittelee.
Myös Elo-Matti Hannu Nurmi ja Elo-Maija Taina Horppu toivat tervehdyksensä. Hannu muistelee, kuinka 50-luvulla syntyneillä urheilu oli elämäntapa.
– Jokainen päivä mentiin urheilukentälle tapaamaan kavereita. Talvella hiihdettiin jopa välitunneillakin ainakin 100 metrin lenkin. Joka oli hiihtänyt talven aikana eniten, sai palkintolusikan.
Talvisin luisteltiin järven jäällä, jonne itse aurattiin luistelurata.
– Miettikääpä aikaa sata vuotta taaksepäin, jos Kajoa ei olisikaan perustettu. Millainen tilanne olisi tänä päivänä? Satavuotta on pitkä aika. Arvo Aaltonen oli pitkän aikaa Suomen vanhin henkilö. Hän poistui joukostamme 105 vuoden iässä. Kun paikallislehden toimittaja kysyi häneltä 100-vuotishaastattelussa, että miltäs nyt tuntuu, vastasi Aaltonen, että oikein huojentunut olo. Siksi että sain tyttäreni vanhainkotiin, Hannu kertoo.
Kansanedustaja Ville Kaunisto piti juhlassa vakuuttavan puheenvuoron.
Kaunisto oli paikalla onnittelemassa Kajoa Kouvolan kaupungin puolesta ja kiitti seuraa arvokkaasta työstä. Sataan vuoteen mahtuu monta tarinaa, onnistumisia ja epäonnistumisia.
Kaunisto totesi, että liikunta on keskellä ennennäkemätöntä murrosta. Ihmisillä ikään katsomatta on tarjolla miljoonia vaihtoehtoja mihin aikaansa käyttää. Innovaation ja kekseliäisyyden kautta on keksitty tapoja helpottaa elämää.

Suomessa alle kouluikäisistä lapsista vain 10–20 % liikkuu riittävästi oman terveytensä kannalta. Varusmiesten Cooper-testit ovat, niin keskiarvot ovat laskeneet hyvästä hölkästä kävelyvauhtiin.
– Yhä heikommassa fyysisessä ja henkisessä kunnossa olevat lapset eivät työikään siirtyessään pysty enää kantamaan meidän hyvinvointiamme siinä määriin, mihin olemme tottuneet. Tämä tulee säteilemään heikentyvinä vanhuspalveluina meille nyt raikkaasti keski-iässä viilettäville, mutta toisaalta näiden lasten ja nuorten omien lasten elämän heikentyvillä varustuksilla koulutuksen ja liikuntana, Kaunisto lausuu.
Miksi liikkua, jos nykyteknologia auttaa meitä suoriutumaan tehtävistä ilman hikipisaroita? Tämä on Kauniston mielestä se olennainen kysymys.
– Siitä ei tule ärsyyntyä, vaan se tulee tiedostaa. Tiedostamisen jälkeen pitää pyrkiä vastaamaan ja vastaamisen jälkeen toimimaan. Itse joudun töideni kautta pohtimaan tätä kysymystä hyvin paljon. Miksi liikun? Oma vastaukseni on toiset ihmiset. Liikunnan ilo toisten ihmisten kanssa, liikunnasta puhuminen toisten ihmisten kanssa, liikkuminen yksin ja siitä keskusteleminen toisten ihmisten kanssa. Harjoituksiin kuljettaminen, jotta toinen ihminen pääsee liikkumaan.
Kaunisto kertoi juhlaväelle hyvin kuvaavan tarinan kirpusta. Hän totesi, ettei kerro tarinaa poliitikkona, eikä kaupungin edustajana, vaan pienten lasten isänä.
– Miten löytää ja antaa alusta ja yhteisö, jossa jokainen lapsi ja nuori voi nousta oman potentiaalinsa huipulle, olla onnellinen ja uskaltaa epäonnistua. En kerro tätä niinkään, että miten pitää toimia vaan muistuttaakseni vaan itseäni, kuinka valta rooli meillä vanhemmilla on lasten elämässä.
Pieni kirppu
Pienen pieni kirppu pystyy hyppäämään usean metrin korkeuteen. Jos kirpun laittaa lasipurkkiin, niin se hyppää sieltä ulos. Ainoa tapa pitää kirppu purkissa, on laittaa kansi sen päälle. Kirppu jatkaa hyppimistä, mutta lyö aina päänsä kanteen.
Siitä huolimatta, että kirpulla on mitä pienimmät aivot, niin muutaman tunnin hyppimisen jälkeen kirppu tajuaa, ettei sen kannata hyppiä niin korkealle, että lyö päänsä. Kirppu alkaa hyppimään niin, että jättää sentin verran rakoa kannen ja päänsä välille. Mitä tapahtuu, kun kansi otetaan pois?
Se jatkaa hyppimistä niin, kuin purkissa olisi edelleen kansi. Muutamassa tunnissa se kansi muutti kirpun aivan ällistyttävän korkeuden vain muutamaan kymmeneen senttiin. Se ei enää osaa hypätä pois lasipurkista. Kaunisto pyytääkin, ettei kukaan aikuinen ryhdy lapsille kanneksi.
– Sen takia tämä juhlapäivä on niin äärimmäisen hieno ja tärkeä. Liikunnalla ja urheilulla ei ole kattoa. Niissä on vain mahdollisuuksia, jotka kaikkien pitäisi saada. Kajo, tekemänne työ on täysin korvaamatonta.
Urheilijan tervehdyksen tilaisuuteen toi Visa Hongisto.
Hongisto totesi, että Valkealan Kajo on antanut iloisen ja turvallisen kasvuympäristön lukuisille nuorille. Seuran monipuolisuus korostui myös hänen nuoruudessaan.
– Kajon väreissä tuli yleisurheilun lisäksi hiihdettyä ja pelattua jalkapalloa. Monipuolinen liikkuminen on tärkeää nuorena ja sen antaa eväät myöhemmin valita oma laji. 15-vuotiaana juoksin ensimmäisen SM-mitalini 100 metrillä ja se antoi minulle viimeisen kipinän pikajuoksuun. Silloin meillä oli hyvä pikaviesti porukka ja joukkueena saavutettiin myös nuorten SM-mitali. Oli tärkeää, että yksilölajin ohessa oli mukava treeniporukka.
Hongisto pääsi muiden joukossa hakemaan kansainvälistä kokemusta kisakentiltä jo juniori-iässä. Hän kiittelee, että jo silloin tulivat konkarit ja juniorit keskenään hyvin juttuun.
– Vauhti kiihtyi ja tuli unohtumattomia kilpailumatkoja. Kilpailut ovat voittoja ja tappioita, molempia piti oppia käsittelemään urheilussa. Muutamia SM-mitalejakin tarttui matkaan. Unohtamatta tietysti arvokisamenestyksiä ympäri maailmaa. Valkealasta ponnistettiin myös olympianäyttämölle. Oli levollinen tunne kyyristyä Pekingin olympiastadionilla lähtötelineisiin, kun tiesin kotiseurani ja paikkakuntani olevan tukenani.
Hongisto kertoo juosseensa aina ylpeänä Kajon värejä ja Valkealaa edustaen. Hyvin juoksikin, jopa maailmanmestariksi asti. Nyt Hongisto on siirtynyt Kajossa valmennuspuolelle. Hän kokee jopa velvollisuudekseen jakaa tietotaitonsa uusille nuorille urheilijoille.
– Sääli jättää urheilu-uran aikana kertynyt tieto jakamatta. On hienoa ja palkitsevaa ohjata reippaita ja motivoituneita urheilunuorukaisia.
Puheiden jälkeen oli vuorossa Kajon voimistelun naisten eteerinen ja kaunis tanssiesitys. Juhlan päätteeksi oli vuorossa yhteisesitys. Kappaleen tätä tilaisuutta varten oli säveltänyt ja sanoittanut Maiju Laurila.
”Joskus onnistuu, ja jos ei, niin ei saa lannistuu. Käymme läpi voiton ja tappion. Liike ja voima antaa tiellemme valon kajon” kaikui salissa.
- Laura Parkko