Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Opastettu kierros Valkealan kirkkomaalla

Kouvolan Matkailuoppaat järjestivät Valkealan kirkkomaalla hautausmaakierroksen. Osallistujia kierroksella oli 17 henkilöä. Opas Maila Suomela esitteli lähes 20 kohdetta.

–Tällä kierroksella esiteltiin alueen kaikki julkiset muistomerkit ja kierrettiin koko hautausmaa, Suomela kertoo.

Sukuhautoja

Kirkko ja hautausmaa ovat olleet tällä paikalla jo vuodesta 1630. Kirkkomaalla lepää useita Valkealan alueen kartanoiden henkilöitä.

Kartanoteema on Kouvolassa ollut hienosti esillä Kaupunginmuseon näyttelyssä, ja myös kirkkomaalta löytyy kartanon asukkaiden leposijoja.

Johan Kristian Hornborg astui kirkkoherran virkaan Valkealan seurakunnassa vuonna 1808 ja hän toimi virassaan pitkään. Hän osti Jukon tilan, josta myöhemmin tuli Kouvolan kartano.

Hänen tyttärensä Augusta Hornborg meni naimisiin Oravalan kartanon omistajan Wilhelm Stenjin kanssa. Augustan veljet ostivat myöhemmin Oravalan kartanon, ja tila on edelleen suvun omistuksessa.

Kirkkomaalta löytyy Stenjien sukuhauta, joka esiteltiin myös kierroksella.

Gustaf Adolf Colliander osti Valkealan kartanon 1839. Hän kannatti herännäisyyttä ja suosi kansansivistystä. Collianderin suvun kolmen sukupolven henkilöitä lepää Valkealassa.

Suomela esitteli opastuksessaan sankarihautausmaan, sekä muualle haudattujen muistomerkin, vapaussodassa kaatuneiden muistomerkin, sekä vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkin.

Kirkkomaalta esiteltiin yhtenä kohteena rovasti Kalevi Nykäsen muistomerkki. Hän oli suunnittelemassa Valkealan kristillistä kansanopistoa ja teki elämäntyönsä siellä.

Suomela kertoo, että hautausmaaopastuksillaan hän keskittyy enemmän vanhempiin muistomerkkeihin kunnioittaakseen tuoreempien hautojen yksityisyyttä.

Usein mukana kierroksilla olevilla on myös omia muistoja ja tarinoita, joita he jakavat mielellään. Tällä kertaa kaikki mukanaolijat olivat ensimmäistä kertaa Valkealan hautausmaan kierroksella, ja he keskittyivät kuuntelemaan Suomelan kattavaa opastusta.

Valkealan nykyinen kirkko vihittiin käyttöön marianpäivänä 1927. Tapuli on valmistunut 1782. Kellotapuli on selvinnyt kahden kirkon palosta. Sen juurella sijaitsee Valkealan kartanon taksvärkkiseppä Tuomas Espoon hauta. Kirkon katolla voi nähdä hänen takomansa kukkotuuliviirin.

Kierroksen lopuksi halukkaat pääsivät tutustumaan kirkkoon.

Yhtä Aaltoa

Kouvolan Matkailuoppailla alkaa kiireinen aika, kun Kouvolassa juhlitaan Alvar Aalto-viikkoa 14.-22.8.2021. Alvar Aalto -viikon ohjelmisto levittäytyy ympäri kaupunkia ja tapahtumaviikon myötä Kouvola on ”Yhtä Aaltoa” elokuussa 2021.

Kouvolan Matkailuoppaiden kierroksista löytyy tietoa heidän kotisivuiltaan, sekä Facebookista.

  • Laura Parkko
Jaa artikkeli: