Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Otsia Tirvalla

Ots, Georg Ots on innoittanut laulunäytelmään, jonka nimeen on ujutettu henkilön lisäksi Saarenmaan valssi. Tirvalla saatiin todistaa tulkintaa, jolle luonto loi hienon taustansa.
Aurinko asetti esiintyjien varjot katsojia kohti. Luonnonvalo tuo omat haasteensa, mutta sää oli seuraamisen kannalta vielä elähdyttävän kesäinen. Yleisöä oli noin 150. Osa penkeistä jätettiin tarkoituksella tyhjiksi. Martat pitivät sisällä kahviota. Ulkona paistuivat makkarat.
Georg Ots syntyi maaliskuussa 1920 Pietarissa, Venäjällä ja menehtyi syyskuussa 1975 Tallinnassa. Baritoni oli naimisissa kolme kertaa. Margotin kanssa ei tullut lapsia. Asta ja Georg saivat tytär Üllen ja poika Ülon sekä kaksi kasvattipoikaa Hendrikin ja Jürin. Ilonan kanssa Georg sai vielä toisen tyttären, nimeltään Mariann.
Georg Ots tunnetaan Suomessa etenkin Saarenmaan valssista. Hän tulkitsi Rakastan sinua elämän. Laulun on vetänyt uusiin suosiosfääreihin viime keväästä lähtien Oulun Poliisin Petrus Schroderus. YouTubessa katselukertoja on jo yli 2,4 miljoonaa. Tämä vahvan kaunis kappale kuultiin tietenkin laulunäytelmässä. Rauno Lehtisen säveltämä ja sanoittama On hetki sai sekin aikoinaan tulkintansa Georg Otsilta. Hetki on tuulen uinahtamiselle, ja sen valvomiselle, ystäville, rakkaudelle ja yksinäiselle pienelle ihmiselle.

Ilta-aurinko paistoi kohti katsomoa.
Merja Kuisman ja Marja Peuran touhuja valvoo Eikka Happonen. Sivusta seuraavat Eeva Saarenpää ja Juse Venäläinen.

Huumoria ja vakavaa

Huumoria laulunäytelmään toi osaltaan taksikuski, jolla luulisi olleen rajoitteita väkevien suhteen. No onneksi hänen ei tarvinnut lähteä ajamaan. Sai siinä sitten asiakas lähteä kuskiksi.
Saarenmaan Valssi -laulunäytelmän ensimmäisen osan tapahtumat ajoittuvat toisen maailmansodan vankileirille. Väliajan jälkeen päästiin Helsinkiin ja säveltäjä Rauno Lehtisen kotiin. Nimiroolissa kuultiin kokenein ottein imitaattori, laulaja Eikka Happosta.
Tirvan lava oli tuttu ennestään jo ainakin kolmelle esiintyjistä. Laulunäytelmässä Kaunis Veera & Kipparikvartetti olivat mukana Georg Otsissa kuullut Eikka Happonen, Merja Kuisma ja Juse Venäläinen. Merja Kuisman hahmo alkoholin viettelemänä Astana painui varmasti katsojien mieliin. Harjaantuneisuuden huomasi myös Eeva Saarenpäästä, Marja Peurasta ja Juse Venäläisestä. Etsiessäni kuka on kukin paljastuikin, että onpa Eeva Saarenpääkin esiintynyt Tirvalla. Nimittäin vuonna 2017 Tauno & Ansa -laulukomediassa Tommi Soidinmäen kanssa.
Janne Kousa

Lavalla viihdyttävät Eeva Saarenpää ja Juse Venäläinen.
Etualalla nimiroolissa Georg Otsina Eikka Happonen, pöydän takana Juse Venäläinen.


Artikkelikuva: Eikka, Juse, Eeva, Merja ja Marja Tirvan lavan viheriäisyydessä.

Jaa artikkeli: