Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Pääkirjoitus: Aina saa jotain

Olen kaksi kertaa katkaissut puhelun, koska en enää suostunut kuuntelemaan haukkumista. Asia oli tullut selväksi jo aikoja sitten. Kenenkään ei tarvitse asettua kynnysmatoksi. 

Mietitytti, miten joku haluaa haukkua henkilökohtaisesti, mutta yleisönosastolle ei vain tule kirjoituksia tai tarjottuun tekstiin korjauksia. Kirjoittamalla itse ottaisi riskin, että saisi samanlaista haukkumista itsekin vastaansa. 

Mietitytti, miksi henkilökohtaisuuteen menevällä on puhelinnumero, jota hakuohjelma ei tunnista.

Mietitytti myös, olenko todella tehnyt jotakin väärin. Sitä kannattaa aina miettiä, kun joku moittii. Siihen ei kuitenkaan pidä jäädä. Jos huomaa tehneensä huonoa työtä, voi ottaa opikseen. Mielipide-eroista ei pidä välittää. Omansa saa pitää, kunnes joku paremmin todistaa. Jos tietää tehneensä hyvää työtä, siihen pitää vain luottaa.

Jälkimmäisestä näistä kahdesta katkaisusta sain monta ajatusta uusista pääkirjoituksista. En toki suoraan sitä, mitä toinen yritti tyrkyttää, mutta monta muuta. Miksi tehdä yhtä rasittavaa valitusta, jos voi tehdä monta kehitysehdotusta? Huomasin siis pian syyn olla kiitollinen moitteista.

Aina saa jotakin. Kaikesta voi oppia tai muuten kasvaa ihmisenä. Pikkusormen antamista pahalle pitää todella varoa. Virheettömäksi ei kukaan ihminen tule. 

Joidenkin kohdalla on vain selvää, onko henkilö hyvän vai pahan puolella. Kaikki sitä tosin eivät osaa nähdä, edes itsestään.
Nöyrtyä ei kannata väärällä tavalla ihmisten edessä. Nöyrtymisen paikka on siinä, missä kohtaa ihmistä suurempaa. Se on siinä, missä saa huomata, miten paljon kaunista ja hyvää itsellä on. 

Olen joskus saanut moitteita siitä, etten ole tarpeeksi nöyrä, kun en ole osannut pelätä tilanteita tai nostaa ihmisiä jalustoille. Yksi kerroista tosin oli sellainen, jossa sain selvästi moitteet, koska olen nainen. Miehiltäpä ei samaa odotettukaan.

Pitää osata erottaa nöyryys nöyristelystä. Samalla tavoin pitää osata erottaa hyvyys kiltteydestä. Kiltti yrittää olla muille mieliksi ja asettuu siten välillä myös pahan puolelle. Hyvä saattaa vaikuttaa rasittavalta ihmiseltä, mutta hänen tavoitteensa ja tarkoituksensa on aina ohjata asioita hyvään suuntaan.

• AK

Jaa artikkeli: