Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Pääkirjoitus: Entä jos

Entä jos ei tarvitsisikaan tällä kertaa sanoa mitään, vaan voisi joulun kunniaksi heittäytyä lapsenkaltaiseksi ja vain kysellä? Entä jos ihan kysymällä voisi vastata ainakin itselleen?

Entä jos joulu olisi joka päivä, sellainen kiireetön, hyvä joulu? Entä jos ei tarvitsisi syödä tai juoda itseään täyteen, vaan olisi koko ajan hyvä olla? Entä jos ei tarvitsisikaan siivota kuin sen verran, että näyttäisi kohtuullisen viihtyisältä? Entä jos lahjoittaisi joulun kunniaksi pois sen, mitä ei todellakaan tarvitse, niin ei tarvitsisi niin paljon siivotakaan?

Entä jos luopuisimme kiireestä kokonaan ja tulisimme toimeen vähemmällä? Entä jos pukki ei toisikaan yhtään turhaa lahjaa, vaan saisi ilon jakaa vain tarpeellista, tai vain niille, jotka tarvitsevat?

Entä jos miettisimme aina hetken, miltä omat sanamme toisesta tuntuvat? Entä jos me rakastaisimme toisiamme niin paljon, että emme pystyisi enää vihaamaan? Entä jos rakastaisimme paljon enemmän kuin pelkäisimme?

Entä jos emme käyttäisi ainakaan uskontoa tuomarin nuijana, vaan muistaisimme, että meillä ei ole oikeutta tuomita? Entä jos emme kuvittelisi olevamme oikeassa, vaan kuuntelisimme toistenkin sydämestä tulevaa viisautta?

Entä jos oikeudenmukaisuus toteutuisi vain, jos me oman helppoutemme uhraten sitä vaatisimme? Entä jos vaatisimme aina hieman, mutta vain hieman enemmän itseltä kuin muilta?

Entä jos jakaisimme vain hyviä uutisia ja vaimentaisimme pahuutta vaikenemalla? Entä jos tekisimme jotakin sen asian hyväksi, joka eniten tuntuu sydämessä? Entä jos kuitenkin huutaisimme edes hiljaa totuuden äänitorvina?

Entä jos muistaisimme vähemmän valittaa ja enemmän kiittää kaikesta, mitä saamme oppia ja kokea?

Entä jos oppisimme pitämään jalat maassa ja katseen taivaassa? Entä jos katsoisimme joulun tähteä ja näkisimme sen valossa kulkea omaa tietämme? Entä jos emme antaisi kenenkään muun määrätä tietämme, vaan etsisimme sitä omasta sisimmästämme?

Entä jos tosiaan voisimme tehdä tästä maailmasta paremman paikan elää? Entä jos sen opettaminen olikin tärkeä osa jouluna syntyneen pienokaisen elämän tarkoitusta?

Auli Kousa, päätoimittaja

Jaa artikkeli: