Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Pääkirjoitus: Haaste

 Annoin kolmelle naiselle haasteeksi kertoa ihailemastaan, tai ar­vostamastaan naisesta. Hetken olin tyytyväinen, että olen toimittaja, enkä itse joudu kysymykseen vastaamaan. Asia jäi kuitenkin korvan taakse, ja hieman varkain lähdin asiaa pohtimaan.

Arvostan ihmisissä rehellisyyttä, avoimuutta ja ystävällisyyttä. Myös reippaus on minusta hurmaava piirre.

Minusta on upeaa, kuinka jollain on taito tehdä käsillään maala­uksia, veistoksia ja piirroksia. Miten taiteilija osaa siveltimen vedoilla rakentaa valot ja varjot. Ja miten joku osaa rakentaa, saati suunnitella rakennuksia ja siltoja. Ihailen laulajia, soittajia ja kirjailijoita.

Te tarinankertojat, kuinka hienoja olettekaan. Jokapäiväiset tapah­tumatkin saa kuulostamaan hulvattomilta, kun osaa nokkelasti sanan­sa asettaa.

Asia, joka tekee minuun lähes poikkeuksetta vaikutuksen, on ih­misen intohimo jotain tekemistä kohtaan. Miten hän jaksaa etsiä tie­toa, opiskella, harjoitella ja paneutua asiaan. Tarkoitan perinpohjaista innostumista, joka paistaa henkilön silmistä, hänen kertoessaan rak­kaasta tekemisestään. Se voi olla harrastus, työ, mikä tahansa.

Ihailen äitejä, jotka jaksavat väsyneenä vastata kolmevuotiaan lo­puttomiin kysymyksiin. Asiakaspalvelussa työskenteleville nostan hat­tua jokaisesta ystävällisestä tervehdyksestä ja hymystä. Ja toki, täs­sä yhteydessä ei voi ohittaa sairaanhoitoalalla työskenteleviä. Itse en pärjäisi niissä hommissa päivääkään, ihan jo jäätävän suuren neula­kammoni vuoksi. Pyörryn hemoglobiinia mitattaessa, ja nuppineulat­kin koen uhkaaviksi.

Mielessäni vilistää ystävien kasvot. Kirjoittaessani näitä piirteitä, joita ihmisissä kunnioitan, näen teidät. Juuri sinä, joka opiskelet työ­si ohessa. Ja sinä, joka jaksat pohtia kanssani maailmaa. Ja te, kenen kanssa naurattaa niin paljon, että naamaan sattuu.

Koska olen tämän lehden päätoimittaja, päätän oman kynän oi­keudella ihailla yhden sijasta kolmea naista. Käytän tämän mahdolli­suuden kiittääkseni näitä kolmea naista, ketkä lähtivät mukaan haas­teeseen.

Kouvolan kaupunginjohtaja Marita Toikka. En sinua tunne henkilö­kohtaisesti, mutta olet tehnyt minuun vaikutuksen varmalla esiinty­miselläsi. Vaikutat henkilöltä, joka perehtyy asioihin. Näen sinut rehel­lisenä ja ammattitaitoisena naisena.

Amanda Kareenkoski, sinä olet todella lahjakas graafikko. Sinulla on upea tapa ottaa ihmiset huomioon. Olet aikaansaava, rohkea ja helposti lähestyttävä nainen.

Annina Rubinstein, sinä olet aurinko. Luot ympärillesi hyvää oloa. Olet todella lahjakas näyttelijä ja laulaja. Sinusta puuttuu täysin oma­hyväisyys. Olet huomioonottava, ja sinulla on todella kaunis hymy.

Vielä yksi haaste teille kaikille naisille näin naistenpäivän kynnyk­sellä. Mieti, mitä ihanaa on sinussa itsessäsi. Kehu hieman itseäsi, se on täysin sallittua. Kun mietit, mitä arvostat muissa naisissa, saatatkin huomata, että sinussa itsessäsi on aivan samoja piirteitä.

  • Laura Parkko, päätoimittaja
Jaa artikkeli: