Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Pääkirjoitus: Hallituskuohuntaa

Viime viikkojen uutisointi on herättänyt, vähintään kysymyksiä. Jotenkin kuvittelisi, että se olisi herättänyt myös hahmottamaan jotakin poliittisesta toiminnasta.

– – –

Helsingin Sanomien jutussa Suojelupoliisi toteaa Al Holin leiriltä palaavat turvallisuusuhkaksi. Silti heitä autetaan palaamaan Suomeen. Ulkoministeri Pekka Haavisto on poliisitutkinnassa auttamisen keinoista. Miksi hän on yhä ministeri?

Kuinka hyvin vaikeuksissa olevat lapset Suomessa voisivat, jos sama raha ja energia käytettäisiin heidän auttamiseensa? Mitä mahdollisuuksia on vastakouluttaa nuoria terroristeja, varsinkin kun otetaan äidit mukaan halutessaan tai manipuloituina jatkamaan koulutusta terroristeiksi?

Onko se tasa-arvoa, jos uskoo, että nainen on aina parempi ihminen kuin mies, edes järjestöissä, joissa naisella ei ole arvoa? Kuinka moni oikeasti haluaisi terroristiksi koulutetun naapurikseen? Eivätkö naiset todellakaan tajunneet, mihin lähtivät? Miten yli 3-vuotiaiden lasten muistot ja saatu koulutus osattaisiin pyyhkiä kokonaan pois? Eikö Isis olekaan järjestö, jonka tavoite on tuhota?

– – –

Ministeri Krista Kiuru sanoo Iltalehden jutun mukaan:

– Maskiasiat puhuttavat kansalaisia ja asiantuntijakenttää, ja tähän liittyy hyvinkin monenlaisia mielipiteitä – kuten koko epidemiatilanteeseen.

Miten viruksen leviäminen tai sen estäminen voi olla mielipideasia? Ovatko melkein kaikki muut kansat väärässä ja vain suomalaiset oikeassa? Muualla on tutkimuksin todettu, että maskit estävät tartuttamasta. Se voi olla mielipideasia, kuinka hyvin leviämistä halutaan estää.

Kiuru toisti alan ministeriön eli STM:n kannan:

– Jos haluamme torjua epidemiaa kaikin keinoin, kasvosuojain ei korvaa virustartunnan ensisijaisia torjuntatoimia, jotka ovat lähikontaktien välttäminen, käsienpesu ohjeiden mukaisesti sekä hyvä yskimis- ja aivastamishygienia.

Eli, jos jokin keino ei yksistään korvaa toisia keinoja, tätä auttavaa keinoa ei kannata käyttää? Jos lähikontaktia ei voi välttää, eikö suoja kuitenkin ole korvaava keino? Olivatko tutkijat väärässä, kun selvittivät, että virukset leviävät ilmassa?

– – –

Valtionvarainministeri Katri Kulmuni on saanut koulutusta. Keräsin sanomisia lähinnä Ylen ja Iltalehden uutisoinnista. Itse ministeri kertoi, harkinnan jälkeen haastatteluun suostuttuaan, saaneensa apua jännittämiseen.

Miten viestintäkoulutus auttaa jännittämiseen? Eikö kannattaisi pikemmin hankkia psykoterapiaa tai itsehallinnan taitoja? Pitäisikö ministeriksi valita joku, joka ei tarvitse runsaasti verorahoja jännittämisestä pääsemiseen?

Yritys tiettävästi auttaa todellisuudessa tekemään oikeanlaista viestintää. Miten joku muu kuin ministeri itse saa päättää, mitä ministerin pitää sanoa? Onko meillä nukkehallitus?

Miten ministeriö maksaa äkkiä koulutuksia, jotka aiemmin ovat puolueet maksaneet? Koulutusta vaaditaan hankkimaan, ilman kilpailutusta, yrittäjältä, joka on aiemmin toiminut puolueen nuorisojärjestössä ja on tarjonnut tukea puolueen vaalikampanjaan. Aika moni varmaan tekisi yhtä hyvän sijoituksen. Alle kahdella tonnilla saa noin 50 000. Sitä ei siis ehkä kannata kysellä, selvää asiaa.

Miten yksi tunti koulutusta voi millään perusteella maksaa 700 euroa? Miten sama ministeri voi saada maksuja kahdelta ministeriöltä samaan asiaan? Miksi puolueen puheenjohtaja itse joutuu kohun herättyä maksamaan koulutukset, joita vastaavia puolue on aiemmin maksanut? Monesko poliittisen vastuun muiden ohjeiden seuraamisesta ottanut nainen tämä olikaan? Erosiko koulutusten ohjeiden myötä myös Antti Rinne, kuten arvioidaan? Miksi moitittavasti käyttäytynyt ministeri eroaa, mutta syytteessä oleva ei?

”Eihän asia tietysti minulle kuulu, mutta minä vain kysyn”, tapasi Pätkä sanoa vanhojen kotimaisten elokuvien yhden tarttuvimmista lausahduksista. Pitäisikö tässä tapauksessa kysyä: kuuluuko sittenkin?

Auli Kousa, päätoimittaja

Jaa artikkeli: