Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Pääkirjoitus: Lapseksi jälleen

Sanotaan, että vanhat tulevat lapsiksi jälleen. Sitä käytetään myös tekosyynä käyttää vanhoille samoja äänensävyjä, jotka ovat vauvalle tarpeen. Sitä käytetään syynä päättää niidenkin vanhojen asioista, jotka vielä osaisivat itse sanoa, mitä haluavat. Kun ensin on opetettu haluamaan samaa kuin muutkin, voi tosin vaatia aika paljon kasvamista, jotta edes ymmärtää mitä haluaa. Vanha saattaa kuitenkin osata käyttää vaistojaan, ja niitä pitää yleisesti ottaen uskoa.
Olen usein ihmetellyt, mitä tarkoittaa raamatun kehotus tulla lapsen kaltaiseksi. Mikä lapsissa on niin ylivertaista oikeasti aikuiseksi kasvaneisiin vastuun ottajiin nähden? Yksi asia alkaa selvitä. Lapset ovat avoimia uudelle tiedolle. Lapset kyselevät ja ihmettelevät maailmaa. He ovat valmiita muuttamaan käsityksiään, kun saavat lisää tietoa ja ymmärrystä. He harjoittelevat sitkeästi kunnes oppivat.
Lapset kyselevät niin kauan, kunnes jokin asia jäsentyy selvästi tai aikuinen kieltää kysymästä. Oikeastaan siinä vaiheessa, kun lapset eivät enää kysele, he eivät ole enää aidosti lapsia. Siinä vaiheessa, kun aikuinen ei enää kysele, hän on kadottanut sisäisen lapsensa. Tilalle on ehkä tullut robotti tai jänis.
Lapsi ihmettelisi, miksi vanha jätetään yksin kuolemaan, jotta hän ei vain kuolisi tietyllä tavalla. Lapsi kysyisi, miksi pitää laittaa suun eteen jotakin, mistä tulee paha olla. Lapsi ihmettelisi, että asia, jota hän eilen ihmetteli, onkin tänään kadonnut. Lapsi ymmärtäisi, että sääntöjä pitää kaikkien noudattaa.
Terve lapsi olisi uhmakas, eikä tottelisi, jos ei häntä väkisin pakoteta tai hänelle hyvin perustella. Lapsi hämmentyisi, jos pahalta tuntuvasta olisi pakko tykätä. Lapsi kysyisi, miksi joku tekee tyhmästi. Lapsi ajattelisi, että kaikki on ostettavissa sille, jolla on tarpeeksi rahaa.
Vielä enemmän kysymyksiä syntyy, kun yhdistää aikuisen mahdollisuudet hankkia tietoa ja lapsen jatkuvan tiedonhalun. Kysymykset ovat osin samoja, mutta niiden ymmärtäminen syvenee. Pitää vain uskaltaa kysyä ja välittää niin paljon, että kysyy. Aikuinen kysyisi, miksi Saksassa on kielletty antamasta tekohengitystä, vaikka sillä voitaisiin henki pelastaa. Siksikö, ettei kuoleva sairastuisi tautiin, josta suurella todennäköisyydellä selviää hengissä?
Jos lapselle tarjoaa tietoa, jota hän ei ole valmis ottamaan vastaan, lapsi sulkeutuu. Kun tieto tarjotaan ikään sopivasti, se menee yleensä perille. Sitäkin tärkeämpää olisi opettaa lapsi säilyttämään läpi elämän kiinnostuksensa ja kyselevän mielen.
Aikuisen kanssa on vaikeaa saada tietoa edes kuuluviin. Aikuinen on yleensä jumiutunut omiin asenteisiinsa ja uskomuksiinsa. Aikuinen huomaa jotakin hyvää ja luulee, että kaikki vähänkin samanlainen on hyvää. Kun yksi antaa pyyteettä, hän ei näe, että toinen kaappaa rahoillaan ovelasti vallan ja saa rahansa takaisin korkoineen.
Kun aikuinen epäilee, hän tuomitsee samantien. Aikuinen valitsee yleensä pelon ja mielen nautinnon, vaikka voisi saada aidon ilon ja rauhan. Oletteko huomanneet, että monet lapsetkin suuttuvat, kun he pelkäävät? Opetan sydäntä ja kehoa kertomaan, kehen voi luottaa. Minä uskon, vaikka harva uskoisi, jos yleisemmin uskottu on epäloogista tai liian rajoittunutta. Se tietää vähintään ihmettelyä, kummastuksekseni jopa huolta. Moni kääntyy pois, kun pelkää tai ei vielä näe.
Auli Kousa, päätoimittaja

Eräs henkilö soitti toiselta paikkakunnalta sukulaisensa puolesta Valkealan terveysaseman numeroon heinäkuun lopulla. Numerossa ei ollut minkäänlaista tiedotetta kesätauosta. Luvattiin vain, että hoitajat vastaavat mahdollisimman pian. Puhelusta joutui myös maksamaan, mutta henkilö pysyi sitkeästi linjalla, koska niin on neuvottu tekemään, ettei joudu aloittamaan jonotusta alusta. Olisiko liikaa pyydetty, että Kymsote hoitaisi näin yksinkertaisen tiedottamisen kuntoon, että puhelimesta vastaisi tiedote, milloin asema aukeaa ja mihin voi kiireellisissä tapauksissa soittaa?

Jaa artikkeli: