Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Pääkirjoitus: Lomautusvuosi

Lukijat ovat varmaan huomanneet, että olen tarkka sanojen käytöstä, puoliso ainakin on huomannut. Tarkoitan ensisijaisesti sitä, että sanoo täsmälleen oikean sanan ja vielä oikeassa muodossa. Värikästä kieli saa olla ja kaunista sen tuleekin olla, mutta väärinkäsityksiä syntyy, vaikka niitä ei tahallaan aiheutakaan.
Puheessa lipsahtaa jokaiselta joskus mitä sattuu. Niitä pitää korjailla. Kirjoitetussa tekstissä pitäisi onnistumisprosentin olla korkeampi.
Eräästä kaupungin tiedotteesta luin, että kaupungilla on nyt lomautusvuosi. Jokainen ymmärtää, että siinä tarkoitettiin vuotta, jolloin on lomautuksia. Lomautusvuosi – aivan kuten vaikka kalenterivuosi tai vapaavuosi – tarkoittaa täsmällisesti sitä, että lomautus kestää vuoden, tai ainakin se voi tarkoittaa.
Vähintään nimitys lomautusvuosi korostaa sitä, että muutama viikko hallitsee ajatuksissa koko vuotta. Vuosia yrittäjänä työtä tehtyäni ajatus lomautuksesta, jonka jälkeen pääsisi takaisin töihin, tuntuu jopa mukavalta. On ihan ymmärrettävää, että ennakkoon pitää lomaan valmistautua ja varmistaa asioiden olevan ajan tasalla. Jos vielä tietää saavansa asiakkaat loman jälkeen takaisin, tilannehan on upea.
Työttömällä voi olla tänäkin vuonna ”lomautusvuosi”. On aika suhteetonta siis puhua lomautusvuodesta, jos ihmiset ovat lomautettuina enimmilläänkin noin viisi prosenttia vuodesta. Taloudellisestihan verotus vielä tasaa menetystä.
Jos on joitakin muita myytäviä taitoja, lomautettuna voi jopa tienata. Monet nuoret ovat jo tottuneet ajatukseen, että toimeentulo täytyy hankkia usealla tavalla.
Pysähdyin miettimään, mitä sananmukainen lomautusvuosi tarkoittaisi kaupungille, palveluja tarvitseville tai työntekijälle. Jos kaupunki lomauttaisi kaikki kerralla, seuraus olisi katastrofi. Nykyisellään sairaat ja vanhat saisivat apua, kun sote-asiat on siirretty maakuntayhtymään. Mikään muu ei sitten toimisikaan. Lapsetkin saattaisivat joutua työttömiksi ilman koulua.
Osan työntekijöistä voisi ilmeisesti lomauttaa. Kaupunki on pystynyt muutenkin vähentämään työntekijöitä, kun väkeä on jäänyt eläkkeelle tai muuten poistunut. Osaa on vaikea lomauttaa edes viikoksi ilman riskejä. Tosin kysehän on silloin todennäköisesti henkilökunnan vajauksesta. Ovathan työntekijät monta viikkoa vuodessa joka tapauksessa lomilla. Ihan niin tarkasti ei voi mitoittaa, että olettaa kaikkien pystyvän koko ajan täysipainoiseen suoritukseen.
Asukkaille voi lomautuksista tulla hankaluuksia. Useimmista selvitään hyvällä varautumisella ja joustavuudella. Toivotaan sen verran lämmintä kesää, että uimahallien sulkeminen ei haittaa. Toivotaan, että työntekijät saattavat asiat ajan tasalle ennen kaikkia lomia, jolloin odotusajat eivät paljon pitene. Toivotaan, etteivät lomautusten uutisointi muualla tai lomautukset sinänsä aiheuta kaupungille enemmän tappioita kuin mitä lomautuksista tulee säästöjä.
Auli Kousa, päätoimittaja

Jaa artikkeli: