Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Pääkirjoitus: Minä uskon – ja en usko

Minä uskon tieteelliseen tutkimukseen, jonka tavoitteena on ottaa asioista selvää. Minä uskon, kun joku laskee löytäneensä uuden tähden ja kaksi muuta päätyy samaan tulokseen.
Minä en usko tutkimuksiin, joissa yritetään todistaa omia oletuksia tai rahoittajan päämääriä oikeiksi. Minä en usko syöpätutkimukseen, jossa on unohdettu tupakan ja ilmansaasteiden vaikutus. Minä en usko kyselyn, jossa kysymykset on huonosti muotoiltu, tuottavan oikeaa tulosta.
Minä uskon puolueettomiin tieteellisiin julkaisuihin, kuten Elsevierin vertaisarvioidut julkaisut, vaikka en hyväksy sen tapaa rahastaa tutkijoita. Yhdessä sen lehdessä on julkaistu tutkimustuloksia, joissa todistetaan lyhytaaltoisen säteilyn olevan vaarallista, jopa paljon vaarallisempaa kuin moninkertainen eri taajuudella oleva säteily. Vanhat suuret mastot eivät siten ole vaarallisia, mutta uudet lyhyen kantaman tukiasemat ovat.
Minä en usko Säteilyturvakeskuksen tai Työterveyslaitoksen lausuntoihin. Niihin on valittu (ja niissä saavat pysyä) työntekijät sillä perusteella, että he edistävät lyhytnäköisesti kansantalouden parasta. He eivät siis edusta kansanterveyden parasta, kuten heidän kuuluisi. He kertovat, että talot ovat terveellisiä, eikä Suomessa ole sen vaarallisempia mikrobeja kuin vaikka Etelä-Euroopassa, koska kiinteistönomistajien tulot ovat tärkeämpiä kuin ihmisten terveys. He kertovat, ettei 5G voi aiheuttaa mitään vaaraa, koska 5G halutaan rakentaa ja Suomi pitää edistyksen mallimaana, vaikka taloudellista tulosta rahan piilottamisella tavoitellut Sveitsikin jo epäröi.
Minä uskon, että ihminen pystyy kehittämään teknologiaa niin, että sekä ihminen että luonto voivat nykyistä paremmin.
Minä en usko, että kaikki kehittäjät ajattelevat ollenkaan ihmisen, saati luonnon parasta.
Minä uskon ihmisiä, jotka aidosti välittävät toisista, jos he eivät erehdy uskomaan kritiikittä viranomaisiin. Minä en usko ihmisiä, jotka toteavat, että kuollaanhan me kuitenkin johonkin, jos kyse selvästi on taloudellisista tavoitteista tai välinpitämättömyydestä.
Minä uskon ihmisiä, jotka ovat itse vahvasti jotakin kokeneet ja ovat yhä selväjärkisiä. Minä uskon ihmistä, joka on yliherkkä sähkölle. Onko se edes sen kummempaa kuin että saa autosta sähköiskun, jos käyttää tekokuituvaatteita, joita ei tosin muistakaan syistä juuri kannata käyttää?
Minä en usko ihmistä, joka ei ole kokenut asiaa omalla kohdallaan ollenkaan, vaan uskoo mitä käsketään uskoa.
Minä uskon ihmistä, joka kehottaa tutkimaan asioita ennen kuin ryntää päättömästi uutuuksiin. Minä en usko ihmistä, joka katsoo, että ihmisellä on oman mukavuutensa vuoksi oikeus sulkea silmänsä muiden vaikeuksilta, niin kauan kunnes jokin koskettaa itseä.
Minä uskon ihmistä, joka pystyy esittämään asiansa vakuuttavasti olematta kylmä. Minä en usko ihmistä, joka alkaa pilkata toisia joutuessaan heille vastaamaan.
Minä en usko ihmistä, joka pelkää.
Minä uskon ihmistä, joka rakastaa.
Auli Kousa, päätoimittaja

Jaa artikkeli: