Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Pääkirjoitus: Pitääkö totella?

Pääkirjoituksen kirjoittaminen ei ole koskaan ollut näin vaikeaa. Sanottavaa on enemmän kuin koskaan ennen. Päätin keskittyä rohkaisemaan ihmisiä pitämään huolta itsestään ja toisistaan ja luottamaan läheisiin ja yhteiskunnan apuun.
Luin kuitenkin monelta taholta ja näin läheltä, miten välinpitämättömiä monet ihmiset ovat. Suomesta ollaan tekemässä toista Lombardiaa! Italiassa on kuollut jo yli 600 ihmistä päivässä. Poliisit valvovat ulkonaliikkumiskieltoa. Sotilaat kuljettavat kuolleita. Taudin levitessä ambulanssien sireenit alkoivat soida päivä päivältä tiheämmin, kunnes ne hiljenivät, kun hoitopaikat loppuivat. Aiemmin välinpitämättömätkin ihmiset itkevät kotonaan, kun ei kukaan auta. Suhteellinen kuolleisuus luonnollisesti kasvaa, kun hoitokapasiteetti ylittyy. Euroopassa ollaan vapaampia eli tässä tapauksessa tyhmempiä kuin Kiinassa. Siellä on ylikansoitusta, mutta ei kansaa sentään näin haluttu vähentää.
”Eihän se influenssaa kummempi tauti ole! Jos se tulee, siitä selvitään! Hallitus vain kiusaa eläkeläisiä! Onhan kaupassa käytävä! Minä ainakin haluan Lapin mökille, kun kerran töitä tai koulua ei ole! Minä en jätä matkalippuja käyttämättä! Kyllä Luoja tietää, jos on tarkoitus kuolla! Kyllä me maalla olemme turvassa.”
Kaikki väärin! Korona vaurioittaa elimiä. Tarkoitus ei ole vain itse selvitä, vaan pitää ajatella lähimmäisiä, auttajia ja koko kansakunnan selviytymistä. Hallitus heräsi vihdoin rakastamaan vanhuksia, jotka olisivat laajemmin kärsineet ilman pakkotoimia. Joku muu voi käydä kaupassa, eikä kaikkea tarvitse olla koko ajan. Tai ainakin voi käydä aamun ensimmäisellä tunnilla. Ambulansseja ei Lapissa montaa ole, ja matkat ovat pitkiä. Me olemme saaneet korvat kuulla ja järjen tajuta. Raamattu kehottaa kunnioittamaan esivaltaa eikä suosittele pelaamaan venäläistä rulettia. Vaikka olisi kuinka valmis kuolemaan, nyt ei saa tahallaan yrittää nopeuttaa kuolemaa. Kuoleva saattaa viedä hoitopaikan joltakulta, joka haluaa elää! Ulkorajojen lisäksi olisi pitänyt laittaa kiinni sisärajoja, koska tauti on jo Suomessa ja oireettomatkin sitä levittävät. Ainoa mahdollisuus enää välttää korona on pysytellä pienellä porukalla kotona, jos kukaan ei vielä ole tautia saanut.
Kun eläin siirretään maasta toiseen, se joutuu karanteeniin, jotta ei tuo tauteja muille eläimille. Eikö ihmisen elämä ole yhtä arvokasta? Jos elämä olisi oikeudenmukaista, henkiin jäisivät ne, joiden mielestä elämä on arvokasta. Vaan eihän se niin mene. Ohjeita noudattanut tietää kuitenkin, että on itse tehnyt parhaansa.
Mitä vähemmän on tekemissä ihmisten kanssa, sitä pienempi on riski. Mitä enemmän viruksia saa, sitä varmemmin tauti, ja ilmeisesti myös sitä pahempi. Oman vastustuskyvyn vahvistaminen (esim. C, D ja sinkki) auttaa, varsinkin jos tartunta on vähäinen. Matematiikka tartunnoissakin on lopulta yksinkertainen.
THL salli tutkittavaksi koronatartunnan varalta vain ne, jotka olivat tulleet tartunta-alueelta suoralla lennolla. Välilaskun tehnyt Italiassa lomaillut ei siten saanut tutkimusta. Puolustusvoimissa pelkkä välilasku epidemia-alueelle johti karanteeniin. THL:n lausunnot vaihtuivat päivittäin, vaikka tieto ei muuttunut siitä, mitä WHO sanoi tammikuussa. Nyt tartuntaketjuja ei enää tavoiteta. Luulisi jonkun tekevän asiasta johtopäätöksiä. Ministerit sanoivat vielä poikkeustilaa julistaessaan luottavansa viranomaisiin eli THL:ään. Onneksi presidentti puuttui asiaan ja patisti hallituksen tekemään päätöksiä. Hallituksen päätökset ovat oikean suuntaisia, vaikka riittämättömiä. Nekin auttaisivat, kunhan kansa tottelisi. On meistä jokaisesta kiinni, miten paljon ihmisiä muutaman kuukauden sisällä sairastuu tai kuolee. Arviot pohjautuvat siihen, että kansa uskoo määräyksiä. Ei vielä ainakaan näytä uskovan.
Viruksen voima voi viikkojen kuluessa myös heiketä. Viivyttäminen auttaa ainakin hoidon riittävyyteen. Se myös mahdollistaa lääkkeiden saatavuutta. Niitä muuten kehitetään Suomessa!
Auli Kousa, päätoimittaja

Jaa artikkeli: