Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Pääkirjoitus: Sound of Music

Meidän perheessämme on soinut aina musiikki. On harjoiteltu soittamaan erilaisia soittimia, laulettu kuoroissa ja bändeissä. Mutta erityisesti musiikki on soinut radiosta ja levyiltä. Nykyisin musiikin kuuntelu on siirtynyt Spotifyhin, YouTubeen ja älylaitteisiin ladattaviin digitaalisiin tiedostoihin.

 Ostin muutama vuosi sitten auton ja voi, sitä järkytyksen määrää, kun autossa ei ollutkaan CD-soitinta. Minulla on ollut autossa laaja valikoima erilaista musiikkia CD:n muodossa, jota olen laittanut soimaan kuhunkin mielentilaan sopivasti.

Tästä voitte päätellä, etten ole mikään älylaitteiden ylin ystävä. Työpuhelin on kyllä älykäs, ja olen hankkinut myös tabletin. Henkilökohtainen puhelimeni on silti edelleen pieni ja keltainen älytön puhelin.

Nyt on ollut autossa tyytyminen radion kuunteluun. En tiedä oletteko samaa mieltä, mutta radioissa soi hyvin paljon samat kappaleet. Vaihtuvuutta on kovin vähän. Pitkille ajomatkoille viritän näppärästi Bluetooth-yhteyden älyvempainen ja auton välille. Näin saan musiikkia soimaan auton kaiuttimien kautta haluamastani suoratoistopalvelusta. En minä siis aivan toivoton noiden älylaitteiden kanssa ole.

Nykyaikana uutta musiikkia, yllättäviä artistilöytöjä ja koskettavia kappaleita löytää helposti. Hyviä laululöytöjä on mukava jakaa ystäville viestinä, Facebookissa, tai millä tahansa tavalla uuden musiikin ilosanomaa haluaakaan kertoa.

Palaan kuitenkin usein tuttujen laulujen pariin. Kaiuttimissa soi vielä tänäkin päivänä samoja artisteja, kuin yläasteikäisenä. Kesäfestareilla kuultu kappale tuo voimakkaasti mieleen tunnelman, jonka sinä kesäiltana on kokenut. Kerrassaan ihmeellinen on musiikin voima.

Monet muistot ovat sidonnaisia musiikkiin. Laittaessamme mieheni kanssa J. Karjalaisen Et ole yksin -levyn, tai Sepulturan Roots-levyn soimaan, palaa mieleeni Norjan reissu. Gotyen Somebody I Used To Know (feat. Kimbra) tuo mieleeni ystäväni Lotan. Kappaleen ilmestyttyä kuuntelimme sitä yhdessä putkeen monen monta kertaa.

Tässä lehdessä Lotta esittelee meille yhden paikallisen artistin kappaleen ja toisen hänen itse valitsemansa suomalaisen artistin. Taas uusi hauska väylä löytää uutta musiikkia. Musiikki soi myös Talvivalkeilla. Jääkiekkoilija Sami Tammisen korvanapeissa koti-ikävää helpottaa Kari Tapio.

Urheiluunkin kuuluu vahvasti joukkueiden kannatuslaulut. Elokuvissa ja tv-sarjoissa musiikki luo tunnelmaa. Kovin olisi vaisua elämä ilman musiikkia. Siis soitetaan, lauletaan, nautitaan.

  • Laura Parkko, päätoimittaja
Jaa artikkeli: