Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Pääkirjoitus: Totuutta etsimässä

Sain käsiini viestin, jossa oli kaksi vinkkiä. Oli lyhyt teksti, jossa ei ollut tietoa. Siinä yritettiin vedota tunteisiin. Kauniisti muotoiltu teksti jätti tyhjäksi. Ainoa merkittävä kysymys koskee totuutta. Siitä en saanut kiinni. Ei ollut yhtään lähdettä tai edes mainintaa tieteellisestä tutkimuksesta. Usein asioita yhdistetään ja yleistetään väärin ja johdetaan tahallaankin harhaan. Joskus harha saa ylleen tiedon kaavun, niin yleisesti luotetuissa kuin vääriksi tuomituissa kanavissa.
Toinen vinkki tarkoitti olla antivinkki, mutta eihän sellaista olekaan. Kun saa tietää jonkin uuden kanavan, käy yleensä katsomassa, mistä siinä on kyse. On erityisen viisasta tutustua kanavaan, jos omia tekstejä ilman selitystä siihen verrataan. En pitänyt tekstien tyyleistä, ja kommenteissa oli suorastaan törkeää kielenkäyttöä. En pitänyt koko sivuston asennetta rakentavana. Mukana oli linkkejä lähteisiin, tilastoja ja tarkistettavissa olevia lainauksia toisista lähteistä, mutta löysin pian paljon rakentavampia kanavia samoistakin aiheista.
Olen alkanut vierastaa sanoja tiedotus ja uutisointi. Ne edellyttäisivät, että tietäisin, milloin on edes tavoitteena löytää totuus ja milloin joku vain toistaa jostakin kuulemaansa tai mitä on käsketty sanoa. Kaikki keksityt perusteet pettävät ainakin tässä EU-velassa, joka on aivan selvästi perussopimuksen vastainen. Se on vastuun ottamista toisen maan taloudesta ilman oikeutta määrätä edes puitteita. Sillä ei ole mitään tekemistä koronan kanssa, silllä Ruotsi antaa ja Viro saa. Sillä ei ole mitään tekemistä vientimarkkinoiden kanssa, sillä vastaanottajalla ei ole mitään velvoitetta ostaa mitään. Onhan se muutenkin outo ajatus, että me annamme rahaa, jotta sillä voi meiltä ostaa. Italia voi nyt alentaa eläkeikää. Me nostamme eläkeikää, koska me maksamme sen, että vahvan kultakannan ja alhaiset verot pitävä Italia pysyy mukana samassa rahassa. Jos perussuomalaiset talousihmiset ovat ainoita, jotka tunnistavat tai myöntävät, että kyse on kiristämisestä monella tasolla, niin sitten olen tässä asiassa lähinnä perussuomalaisia.
Hyvä reitti on yleensä seurata rahaa. Jos tutkimus tai tieto edes joidenkin yhteyksien kautta linkittyy siitä saatavaan hyötyyn, se ei ole puolueeton. Jos taas tietoa julkistavalle on enemmän haittaa kuin hyötyä tiedon julkistamisesta, ollaan paljon todennäköisemmin lähellä totuutta. Moni ei halua kuulla totuutta, jos totuus sattuu. Totuutta yritetään myös heti piilottaa. Ei sensurointi enää kuulu vapaan tiedon siirtymisen aikaan, eikä se enää toimi. Suojella ei pidä järjestelmiä vaan ihmisiä.
Mikä on totuus? En minä tiedä, mistä kaikesta sen hahmotan. Voin vain etsiä ja kertoa, millaisia tietoja eri tahoilta voi saada. Voin vain kertoa, minkä itse uskon olevan totta tai mitä ihmiset muualla näkevät totuutena tai mikä saa heidät näkemään, että jokin yleisesti todeksi luultu ei ole totta. Voin vain kehottaa kyseenalaistamaan, varsinkin sen, miten tiedettä tehdään tai tietoa valikoidaan. Ilman epäilyä ei ole kehitystä eikä löydy totuutta. En voisi koskaan etsiä perusteita jollekin, minkä joku haluaisi olevan totta, sillä se olisi lukijoiden pettämistä.
Kun pyrkii eroon halusta voittaa sanoilla, jopa halusta olla oikeassa, oppii huomaamaan, missä muualla niitä tarpeita on. Alkaa oppia huomaamaan, milloin jostakin puuttuvat perusteet tai ne on muotoiltu niin ovelasti, että asia vääristyy. Alkaa nähdä, ketkä ovat hyviä ja rohkeita, vaikka erehtyisivätkin joissakin sanoissaan tai jopa asioissa.
Tiedän jotakin totuudesta, koska etsin sitä, eniten omastani. Minulle totta on elämää luova kauneus, henkeä kohottavat tunteet ja näkyvä ja näkymätön elämää vahvistava voima. Totta ovat kuuset täynnä käpyjä, varvut täynnä mustikoita, oksat täynnä vadelmia ja sammaleen ylle nousevat kantarellit. Minulle totta on nauttia oman maan kesän annista joka päivä myös talvella. Minulle totta on valo silloinkin, kun se tuikkii vain kaukaisina tähtinä. Suurin totuus on eheyttävä rakkaus. Vain sen kautta voi muukin totuus löytyä. Ilman sitä ei muulla totuudella ole mitään arvoa. Se on myös ainoa kestävä puolustus, kun erehtyy, kuten jokaiselle joskus käy.
Auli Kousa, päätoimittaja

Jaa artikkeli: