Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Pääkirjoitus: Turvallisuus ennen vauhtia

Huomasin kansalaisaloitteen, joka herätti kiinnostuksen hieman tutkia asiaa.

Aloitteessa vaaditaan, että 5G-teknologia kielletään lailla sen terveyttä uhkaavan korkean sähkömagneettisen säteilymäärän takia. Vuoden 2017 lopussa yli kaksisataa tutkijaa ja lääkäriä yritti Euroopassa ja Amerikassa vedota eri maiden ja niiden yhteenliittymien päättäjiin 5G-teknologian käyttöönoton estämiseksi. Tutkimuksiin harva ilmeisesti edes tutustui.

Valtioissa jatkuu kansalaisten taistelu. Bryssel, osa Roomaa ja Firenze kielsivät viime kuussa 5G-rakentamisen terveyssyistä. Saksassa on tarpeellinen allekirjoittajien määrä saavutettu. Suomessa tarvitaan vastaava nouseva käyrä, jottei aikaraja umpeudu. 

Aloitteessa kerrotaan jo nykyisistä langattomista verkoista tehtyjen tieteellisten tutkimusten viittaavan muun muassa lisääntyneeseen syöpäriskiin, perimävaurioihin, heikentyneeseen oppimiskykyyn ja muistiin, neurologisiin sairauksiin, heikompaan hedelmällisyyteen, antibioottiresistenssiin sekä mm. hiivojen kasvuun.

FT, tutkija Mikko Ahonen todistaa, että luvatut nopeudet voidaan saavuttaa vain aiempaa huomattavasti tiheämmällä verkolla, ainakin lähellä nanovärähtelyä. Mitä korkeampi taajuus, sitä lyhyempi aallonpituus. Lyhyet aallonpituudet voivat sotkea esimerkiksi mehiläisten suunnistusjärjestelmät. Ne pääsevät ihmisenkin sisälle tehokkaasti ja huomaamattomasti. Israelilaiset tutkijat ovat useaan otteeseen osoittaneet, että hikirauhaset voivat johtaa kymmenien gigahertsien radiotaajuisen säteilyn (millimetriaallot) syvemmälle kehoon. Sitä ennen ovat jo vaarassa iho ja silmät.

 Jotkut ovat herkempiä kuin toiset. Niin suorat vaikutukset kuin välilliset ilmenevät eri ihmisillä eri aikatauluilla. Eivät kaikki ihmiset auringon säteilystäkään heti pala. Silti UV-säteily on ohentuneen otsonikerroksen tähden kaikille jo haitallista. Osa kestää jopa niin kauan kuin ehtii elää, osa ei. Miksi lasten kännykän käytöstä varoitellaan, jos laajasta ja tiheästä verkosta ei ole huolta?

Mikko Ahonen rinnastaa, että USA:n armeija on patentoinut lamautusasejärjestelmän, jossa korkealla taajuudella saadaan ihmisille polttava kivuntunne. Jo 1970-luvulla huomattiin, että Suomen raja-arvon tasolla (10 W/m2) millimetriaalloilla, muutaman minuutin ajan päivässä säteilytetyt rotat saivat useita vakavia terveysongelmia. Hän päättelee, että tuosta tutkimuksesta saattoi armeija lähteäkin kehittämään mainittua asejärjestelmää. 

Englantia taitavat löytävät lisätietoa netistä esimerkiksi professori Martin L. Pall’n välittämänä. Hän puhuu maailman typerimmästä suunnitelmasta ja selittää, miten mikroaaltojen pulssit vaikuttavat kaikkien elollisten soluihin. Jos uskoo, että lähteissä mainitut yhteensä sadat tutkimukset ovat tosia ja puolueettomia, voi kirjautumalla allekirjoittaa: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/3844. 

Olen oppinut seuraamaan rahan liikkeitä ja olemaan uskomatta niitä, jotka asiasta hyötyvät, kuten raja-arvoista päättävää, joka istuu myös verkkoyhtiön hallituksessa. 

Sama saattaa päteä tekniikkalehtiä kirjoittaviin, jotka pitävät varovaisuutta vain venäläisten trollauksen onnistumisena. Ei ole kovin tieteellinen peruste ihmisiltä, jotka vetoavat tieteeseen itse hyvin hatarin perustein. Kuulostaa pelkän oman alan valtavirran seuraamiselta. Siis venäläiset trollaavat eli eivät voi missään asiassa puhua totta? Aikamoinen päätelmä, varsinkin kun asiasta kerrotaan muuallakin.

Niin sisältöä kuin teknologiaa tuottavia täytyy valvoa. Valvonta ei voi olla ainakaan pelkästään tuottajien tai näiden päättäjäystävien käsissä. Eipä voi valvojaankaan luottaa, tässä tapauksessa Säteilyturvakeskukseen. 

Vanha viisaus sanoo: Parempi varoa kuin katua. Meidän täytyy löytää tasapaino helppouden ja turvallisuuden välillä. 

Turvallisuuden täytyy olla tärkeämpi. Olisi mukava antaa auton vain ajaa, mutta en haluaisi omien aivojen samalla alkavan seota. Uskon, että pitää odottaa, että keksitään jotakin varmempaa. Onnittelut Kyläkuituun kohtuuhinnalla mukaan päässeille. Maahan upotetuissa johdoissa kulkeva ei ilmassa liikkuvan tavoin säteile ympäristöön.

Huolehtiminen on monessa asiassa tarpeen. Huolestuminen, ilman että tekee asialle mitään, on ajan ja elämän tuhlausta. 

Siispä huoletonta kesää kaikille!

• Auli Kousa, päätoimittaja

Jaa artikkeli: