Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Pääkirjoitus: Valta nostaa omaa palkkaa

Postin lakko vaikeuttaa jatkuessaan lehden jakelua. Kiitos niille nopeasti reagoineille ilmoittajille, jotka lähtivät tähän lehteen kattamaan osaltaan peittojakelua. Näin edes taajamissa asuvat saavat lehtensä ajallaan. Sen lisäksi laitamme tämän lehden avoimesti nettiin luettavaksi. Muualla kuin Valkealan taajamissa asuvat saavat lehtensä sitten Postin kautta, kun lakko päättyy tai jakelu muuten ehtii.

Toivoisin, että asiat pystyttäisiin ratkomaan ilman, että aiheutetaan haittaa kolmannelle osapuolelle. Kannatan myös poliittisten lakkojen kieltämistä samasta syystä.

Ymmärrän kuitenkin postin lakkoa. Ei se auta siihen, että jaettava vähenee ja sitä myötä työ. Palkkojen alentamisellekin on perusteita. Työtäkin voisi vähentää. Minulle ainakin riittäisi, että posti jaetaan varsinkin maaseudulle kahdesti tai kolmasti viikossa, kunhan päivät ovat samat kaikkialla. Kiireiset asiat voi hoitaa sähköisesti.

Palkkojen raju alentaminen on niin poikkeuksellinen toimenpide, että lakko oli odotettavissa. Jos palkkoja olisi alennettu kaikilla, lakko olisi saatettu jopa välttää.

Sain jokin aikaa sitten mielenkiintoisen tiedotteen Aalto-yliopiston ja Jyväskylän yliopiston yhteisestä tutkimuksesta. Lakko on yksi seuraus toiminnasta, jota tutkimuksella todennettiin.

Tutkijat siirsivät sähköiseen muotoon Postin ja Telen, myöhemmin Soneran ja Telia Finlandin arkistoja. Niistä paljastui selkeä muutos siirtymisessä valtion suorasta ohjauksesta valtion omistamiksi yhtiöiksi.

Siirroksessa siirtyi valta kansan edustajilta yhtiön johdolle. Tohtorikoulutettavat Eero Aalto ja Zeerim Cheung huomasivat, että vallan saaneet johtajat lähtivät nostamaan omia palkkioitaan yksityisten suuryritysten tasolle. Samanlaista tulosvastuuta heillä ei kuitenkaan ole, ja takana on valtion varat, joten riski on vain maineelle. Vastuu on kansalle, mutta se unohtui.

Markkinoilla pärjääminen ei ole sama asia kuin kansan palveleminen. Menestyksen tavoittelu sai ottamaan yltiöpäisiä riskejä kansan rahoilla. Tunnetuin esimerkki lienee Soneran 3G-kaupat.

Tutkimus valittiin kesällä Academy of Management -konferenssin parhaimmistoon ja nuorille tutkijoille annettavan Douglas Nigh -palkinnon finalistiksi sekä Academy of International Business -konferenssin tutkimusmetodipalkinnon finalistiksi. Kaikki on varmasti ansaittua.

Ymmärrän osittain suuryritysten johtajien korkeita palkkoja, jos ne pohjaavat poikkeukselliseen älyyn ja kykyyn johtaa toimintaa kannattavasti. Uskon kuitenkin, että oikeus niihin on vain itse yritysriskiä kantavilla. Ihminen voi harvoin luoda yksin sellaista tulosta, joka oikeuttaisi miljoonapalkkaan. Siispä tulosta kuuluu jakaa niille, jotka sitä tekevät. Valtionyhtiöiden tulos kuuluu osin kansalle alempina hintoina tai lisäpalveluina. Säästöönkin voisi joskus jotakin laittaa, jos ei ole kiirettä investoida.

Se ei ainakaan ole oikein, että valtionyhtiön johtajan palkka nousee samaan aikaan kun yhtiöllä on vaikeuksia maksaa palkkoja riittävälle määrälle työntekijöitä.

Auli Kousa, päätoimittaja

Jaa artikkeli: