Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Pääkirjoitus: Valta vaatii vastuullisuutta

Pääkirjoitus: Valta vaatii vastuullisuutta

VS logo

janne
Ma, 11.03.2019 – 00:05

Sote kaatui. Suuri osa sairaista, köyhistä ja heidän tilanteensa nähneistä iloitsee.

 

Yhteisten varojen käytön lisääntymisestä huolestuneet iloitsevat. Mallin raskauden hahmottaneet iloitsevat. Eduskunnassa sote-mallia vastustaneet iloitsevat. 

En ole ihan varma, onko Kymenlaaksossa paljon syytä iloita. Saattaa ollakin, jos hieman kevennetty maakuntamalli toimii hyvin.

Hyväpalkkaisen maakuntaviran menettänyt ei iloitse. Hallitus ei iloitse. Hallitus ilmoittaa eroavansa. No ei ihan oikeasti, jatketaan virkaatekevänä. Käytännössä se tarkoittaa, että kun ei saatu isoa tavoitetta maaliin, niin ilmoitetaan, ettei sitten enää tehdä mitään. 

Demokraattisessa maassa ei voi olla tilannetta, ettei ole hallitusta. Voi olla kuitenkin tilanne, että hallituksen jäsenet saavat palkkaa, mutta heidän ei tarvitse tehdä mitään. Toimitusministeriö ei voi esitellä lakeja, joita olisi kiireesti pitänyt saada läpi. 

Tahtotila olisi eduskunnalla ollut moneen lakiin, muun muassa raiskausrangaistusten koventamiseen. Olipa naistenpäivän uutinen! Nyt ei sitten eduskuntakaan oikein voi tehdä enää paljon.

Tulee mieleen hiekkalaatikko, jossa lapsi kiukkuaa lopettavansa leikin ja hajottavansa laatikon, kun muut eivät suostu antamaan käyttöön koko hiekkalaatikkoa, jotta hän voi rakentaa oman jättilinnansa.

Perussuomalaisten Ville Tavio ehti ensimmäisenä moittia Juha Sipilää härskistä vaalitempusta ja vastuuttomuudesta. Koskaan ennen ei Suomessa ole nähty vastaavaa eli hallituksen eroa juuri ennen vaaleja.

Aikaisemmin, kun valmistelu törmäsi muun muassa perustuslakiin, olisi ero ollut tulos tai ulos -politiikkaa. Nyt se on demokratian halventamista. Pitääkin olla aika sokea, jos äänestää Keskustaa tämän tempun perusteella ja ajattelee, että kyseessä ei enää ole pääministeripuolue.

Eiköhän olisi puolueen aika ryhdistäytyä ja etsiä riveistä uusi vetäjä. Vain uskollisimmat kannattajat voivat moisia temppuja katsoa läpi sormien. Eikä puolueen linja nykyjohdolla enää ole ollenkaan maaseudun tai muuten pienyrittäjän asialla, vaan se ajaa kaikkein rikkaimpien etuja maan hyvinvoinnin kustannuksella. Ei siis ihme, jos joku pyrkijä jopa yrittää hämärtää sen, mitä ryhmää edustaa.

Kun valitaan edustajia uuteen eduskuntaan, peruskysymys on luottamus. Olen alkanut ymmärtää osaa niistä, jotka eivät äänestä. Jos ei ehdokkaana ole yhtään, jonka voisi luottaa pitävän huolta oikeudenmukaisuudesta ja pysyvän vielä valinnan jälkeenkin vilpittömänä, jää äänestämättä. Vaikka olisikin joku, jonka valintaa voi kannattaa, pitää tietää, että hänellä on hyvä mahdollisuus tulla valituksi. Muutenhan ääni menee jonkun toisen hyväksi. Toinen ei sitten ehkä enää olekaan luottamuksen arvoinen.

Demokratiaa parempi järjestelmä on vain sellainen, jossa jokaisen vahvuudet osataan tunnistaa ja niitä kehittää ja jokainen on valmis yhteiseksi hyväksi toimimaan. Sellainen maailma on mahdollinen. Se tarkoittaa, että ihmisten on tehtävä parhaansa ja pyrittävä hyvään, yleensä pystyttäväkin siihen. Muutosta hyvään suuntaan ei ole varaa pelätä, ja vastuuta on uskallettava ottaa.

Sitä odotellessa demokratia on paras vaihtoehto, jos se toimii. Eduskuntaan tarvitaan sovittelevat ihmiset, jotka hakevat yhteisiä ratkaisuja kaikkien parhaaksi. Tarvitaan kirkaskatseisuutta, rohkeutta, ymmärtämystä ja oman äänestäjäkunnan edun unohtamista, jos yhteinen etu muuta vaatii. 

Oma ja rahoittajien etu pitää unohtaa heti, kun tulee valituksi. Päinvastaiset esimerkit ovat konkarit juuri näyttäneet. Itku tulee, jos eläke ei olekaan kuin muutaman tuhat euroa. Sopeutumislisä pitää saada, vaikka ei itsellä ole halua sopeutua.

Tarvitaan ihmisiä, jotka uskaltavat muuttaa mieltään, kun saavat lisää uutta tietoa tai muuten viisastuvat. Tarvitaan ihmisiä, jotka kunnioittavat myös eri tavalla ajattelevia. Tarvitaan niitä, jotka ymmärtävät oman maan ja kansalaisten tarpeet, mutta muistavat auttaa muitakin. Tarvitaan ihmisiä, jotka hallitsevat tunteensa ja laskevat järjellä, mutta käyttävät päättäessään ennen kaikkea sydäntään. 

Tunnen muutaman, joka väistää oppimasta, jotta voi ajaa omaa etuaan. Tunnen muutaman, joka tätä lukiessaan ainakin miettii, miten hyvin pystyy vaatimukset täyttämään. Kuuluuko sinun valintasi jompaankumpaan ryhmään?

• AK

 

Jaa artikkeli: