Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Paaskoskella paistui lähes 400 munkkia

 Hanki hohtaa ja ladut ovat erinomaisessa kun­nossa. Hiihtäjiä on liik­keellä runsaasti, ja hyvän mie­len aistii jo Paaskosken majan ovelle asti.

–Oli yllätys minullekin, mi­ten paljon väkeä käy majalla. Asiakkaat ovat olleet ihania ja pitävät hyvin turvavälit kahvijo­nossa. Hiihtäjät ovat olleet erit­täin tyytyväisiä siitä, että Paas­koskelle pääsee taas pitämään taukoa, kahvilan pitäjä Anzhela Frekauzan-Takkala iloitsee.

Anzhela Frekauzan-Takkala on Paaskosken majan uusi emäntä.

Suurena apuna Anzhelalle Paaskoskella on hänen puoli­sonsa, Ilmo Takkala.

Paaskosken kiinteistöä Kou­volan kaupungilta vuokraa Elä­mysBunkkerin yrittäjä Jarno Pukkila. Anzhela on hänellä alivuokralaisena.

Anzhela on varmasti monille tuttu Repoveden jäätelökioskil­ta ja kahvilasta, jonka hän avasi vuonna 2014.

– Alussa kioskissa ei ollut sähköä, ainoastaan aurinkopa­neelit. Sitten alkoi tulla niin pal­jon asiakkaita ja lapsiperheitä, ketkä halusivat lämmittää mik­rossa ruokaa, joten pyysin Kou­volan kaupunkia asentamaan sähköt.

Anzhela oli naapurinsa kanssa kävelylenkillä. Naapurin kanssa tuli puheeksi, että Anzhelalla on kioski Repovedellä, mitä ei voi talvisin pitää auki.

Talvikausina Anzhela on teh­nyt ruokapalvelutyöntekijänä Kouvolan kaupungille sijaistuk­sia, joita ei nyt koronan aikana ole kuitenkaan ollut.

– Naapuri ehdotti, että avaisin Paaskosken majalla kahvilan. Olin yhteydessä kaupunkiin, ja jo samalla viikolla vietet­tiin avajaisia. Äkkiä eteni asiat, Anzhela nauraa.

Anzhela on ajatellut asioita jo pidemmällä aikavälillä. Kesäl­lä alueella liikkuu retkeilijöitä ja pyöräilijöitä, joten on mah­dollista, että Paaskosken majan kahvilaa pidetään avoinna myös kesällä.

Haastattelua tehdessä kah­vila on ehtinyt olla auki kaksi päivää, ja vilskettä on riittänyt. Anzhela kertoo, että toisena au­kiolopäivänä hän on paistanut noin 400 munkkia. Ensimmäise­nä päivänä munkkeja meni 200 kappaletta.

– Seitsemän kertaa olen tä­nään tehnyt munkkitaikinan, Anzhela kertoo.

Laskiaisena hän lupaa, että tarjolla on laskiaispullia. Anzhe­lasta on kiva kuulla miten ihmi­set ilahtuvat, kun maja on taas auki. Nyt toivotaan, että py­syy lumet maassa ja hiihtäjiä riittää. Toki majalle pääsee hel­posti myös ilman suksia.

Ari Lindeman viihtyy hiihtoladuilla.

Paaskosken majalta tavoitet­tiin myös Kouvolan Ladun Ari Lindeman. Hän on käynyt hiih­tämässä joka toinen päivä.

– Hiihtäjiä on kuin Salpausse­lällä! Ensimmäinen kerta, kun hiihtäjiä on tullut koko ajan vas­taan, Ari toteaa.

Hänellä ei ole talvelle kilo­metritavoitetta, vaan hiihtämään lähdetään sään niin salliessa, ja kun siltä tuntuu.

– Karvapohjasuksilla voi hiih­tää vähän vetisemmilläkin ke­leillä, Ari kertoo.

Ari on pitänyt tammikuussa yhtenä iltana aikuisten hiihto­koulua. Puolet porukasta toivoi vinkkejä luisteluhiihtoon, joten Ari opastaa sitä vielä toisena il­tana.

Tammikuun viimeisenä lauan­taina oli Kouvolassa omatoimi­set muumihiihtokoulut. Reitin varrelle oli sijoitettu opaskylt­tejä. Perheet saivat itsenäisesti mennä reittiä läpi

Hiihtoa ja herkkuja Paaskoskella

Valkealalainen Pertti Iivonen oli liikkeellä Sinikka-vaimonsa ja lastenlasten kanssa. Iivoset iloitsevat hienosta ilmasta, ja kehuvat latujen olevan loistavassa kunnossa. Mukaan oli pakattu makkaraa, ja niitä tultiin paistelemaan Paaskosken laavulle.

-Munkit saatetaan hakea jälkiruoaksi, Pertti toteaa.

Iivosten mielestä hiihtäminen on mukavampaa, kuin kävely. Hiihtäessä saa liikettä joka niveleen.

-Kaksi viikkoa on ehditty hiihdellä tänä talvena. Makkaraa ei olla sentään syöty joka kerta, Sinikka nauraa.

-Kahden viikon jälkeen jaksaa sauvoilla työntää jo paljon paremmin. Me emme mene verenmaku suussa, vaan nautiskellaan hiihtämisestä. Hiihdetään niin kauan, kun tuntuu hyvältä. Pidetään vireyttä yllä, Pertti jatkaa.

Iivoset ovat varanneet kahdeksi viikoksi mökin Lapista. He ovat käyneet siellä jo 10 vuoden ajan.

-Siellä ei korona korvessa meitä haittaa, kun ollaan ihan omissa oloissamme. Kuunnellaan vaan, kun kuukkeli huutelee, Pertti sanoo.


Maria Suurnäkki lähti viettämään lasten kanssa laatuaikaa hiihtoladulle. Aitomäkeläiset Vilma 6-v., Miro 4-v., ja Maria Suurinäkki lähtivät ladulle Jyrääntien parkkipaikalta.


Sieltä matkaa Paaskosken majalle on noin 1,7 kilometriä, joten lapsetkin jaksavat sen matkan hyvin hiihtää. Takaisin päin hiihdellään sokerimunkin voimalla.

Vilma kertoo hiihtäneensä tänä talvena jo monta kertaa. Mirolle tämä on ensimmäinen pidempi hiihtoretki. Vilman ja Miron mielestä hiihtäminen on kivaa.


– Tullaan jo ensi viikonloppuna uudestaan hiihtäen Paaskoskelle, Vilma sanoo.


Muitakin talvipuuhia on ehditty harrastaa. Vilma on käynyt tänä talvena kerran luistelemassa jäähallissa. Sitä pitää kuulemma vielä vähän harjoitella lisää. Pulkkamäessä on myös kiva käydä.

  • Laura Parkko
Jaa artikkeli: