Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Päivä leikille


Viikko 16 on omistettu leikille. Lauantaina 24. huhtikuuta vietetään valtakunnallista Leikkipäivää. Teemana on tällä kertaa “Leikkien lähelle luontoa”. Sillä halutaan nostaa esiin luonnon ja lähiympäristön merkitys leikissä.
Leikkipäivä-sivusto edistää leikkiä monin tavoin. Sieltä löytyy monipuolista leikkitietoutta ja leikkiperinnetietoa. Ihmisiä kannustetaan heittäytymään leikin vietäväksi.
Leikkipäivänä kuka tahansa voi järjestää oman riemukkaan leikkitempauksen esimerkiksi perheen, naapuruston tai ystäväpiirin kesken. Leikkitempaus voi kestää vaikka vartin tai koko päivän. Tärkeää on, että osallistuminen on maksutonta ja avointa.
Leikkipäivä haastaa mukaan yksityisten lisäksi esimerkiksi yrityksiä, urheiluseuroja, seurakuntia ja järjestöjä järjestämään leikkiin liittyviä tapahtumia samanaikaisesti eri puolilla maata.
Leikkipäivä-verkostossa ovat mukana muiden muassa Lucia-perinteestä tuttu Folkhälsan, lapsuudesta aikuisuuden kynnykselle jatkavien urheilujoukkueiden Icehearts, sekä Valkealassa monia tapahtumia paikallisyhdistysten kautta järjestäneet Marttaliitto, Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Suomen Latu.

Leikkipäivän tausta
Lapsen oikeuksien sopimukseen kuuluu, että lapsella on oikeus lepoon ja vapaa-aikaan, hänen ikänsä mukaiseen leikkimiseen ja virkistystoimintaan sekä vapaaseen osallistumiseen kulttuurielämään ja taiteisiin. Lapsen oikeuksien sopimus on ollut Suomessa voimassa vuodesta 1991. Kolmikymppisen lisäksi Leikkipäivä-ohjelman taustalla on Koko Suomi leikkii -hanke. Sen käynnisti ja rahoitti juhlavuotensa kunniaksi Suomen Kulttuurirahasto. 2014–2016 kestäneen suurhankkeen tavoitteina oli innostaa kaikenikäisiä suomalaisia leikkimään, rakentaa uudella tavalla sukupolvien yhteyttä sekä ylläpitää julkista keskustelua leikin merkityksestä. Mannerheimin Lastensuojeluliitto sekä Suomen Punainen Risti tekivät yhteistyötä hankkeen toteutuksessa.
Vuoden 2016 loppuun mennessä jokaiseen Suomen mannerkuntaan oli tavoitteena perustaa sukupolvien kohtaamispaikka, Terhokerho. Myöhemmin näistä kerhoista tuli osa Mannerheimin Lastensuojeluliiton ja Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoisten hoitamaa toimintaa.
Leikkipäivä oli kuitenkin olemassa jo 2012. Mira Jääskeläisen aloitti perinteen tavoitteenaan aktivoida aikuisia järjestämään leikillistä ohjelmaa lapsille. Leikkipäivään saatiin vuonna 2015 mukaan Ensi- ja turvakotien liiton jäsenyhdistykset. Yhdistykset järjestivät vapaaehtoistensa voimin tapahtumia lapsiperheille eri puolilla Suomea.
Ideaa on toteutettu ainakin Isossa-Britanniassa, jossa sen juuret ovat vuodessa 1987 ja kansallinen päivä se oli 1991 lähtien. Playday-sivustolta selviää myös esimerkiksi vuoden 2015 kampanja, joka tarkoittaa suomeksi leiki enemmän.
Leikki on universaalia. Leikkiä voi monella tavalla, yksin, kaksin tai porukalla. Leikkiä voivat kaikenikäiset ja ilman yhteistä kieltä, sillä leikki ei tunne ikärajaa eikä kieltä. Leikki on välttämätöntä lapsen emotionaaliselle, sosiaaliselle ja kognitiiviselle kehitykselle, mutta leikki on hyödyllistä myös aikuiselle.
Leikkimisen hyötyihin kuuluu esimerkiksi erilaisten taitojen kehittyminen. Ajattelu, muisti, kieli ja muu voi kehittyä leikin tiimellyksessä. Aikuisetkin voivat hyvin leikkiä.

Sanontoja
Moni on varmasti kuullut, että: ”Ken leikkiin ryhtyy, se leikin kestäköön.” ”Leikki on lasten työtä.”, kertoo
suhtautumisesta leikkiin. Jos joku sanoo jotakin pöhköä, voidaan tokaista: ”Leikki leikkinä.” Toki tilanteeseen sopii
myös: ”Älä nyt leikistä suutu.”
”Hevosen leikki on rankkaa.”, tavattiin Valkealassa sanoa Kotimaisten kielten keskuksen sananparsikokoelman mukaan.

Janne Kousa
Kuvat: Pixabay

Jaa artikkeli: