Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Päivä menneessä

Wiipurintien markkinat valloitti Kasarminmäen tällä kertaa yhdeksi, elokuun ensimmäiseksi päiväksi. Ohjelmaa oli aamupäivästä iltaan.
Talvi ja jatkosodan muistoja esitteli Juha Ripattilan kokoelma. Juha kertoi keräilleensä niitä noin kaksikymmentä vuotta. Tšekki ja Saksa ovat olleet löytöpaikkana osalle esineistä. Suurimman osan Juha on hankkinut ympäri Suomea. Jokusen aseen hän on hakenut Valkealasta.
Wiipurintien markkinoilla kokoelmasta oli näytillä vain pieni riipaisu, eli vetäisy. Juha Ripattila esitteli perusaseistusta. Uuden keräilijän täytyy huomioida, että prosessi on pitkä. Säilytystilat ovat tärkein asia. Keräilyluvat täytyy olla kunnossa. Asekeräily on kohtuullisen vaikeaa.
Juha Ripattila on sotilasarvoltaan tykkimies. Keräily lähti siitä, että hän löysi ensimmäiset esineet mummonsa vintiltä. Voisi olla, ettei hän olisi sotaesineitä muuten alkanutkaan kerätä. Etupäässä Juha kerää viime sodan aikaista esineistöä.

Juha Ripattilan laajaan kokoelmaan kuuluu puukkoja.
Juha Ripattila omistaa monia aseita.

Treelle

Väliotsikko on monen käyttämä lyhenne mentäessä Tampereelle. Sieltä Matias Husgafvel löysi mieleistä suuntaa opiskeluihin. Matias haaveilee näyttelijänurasta, ja teatterijuttuja Tampereella pääsee varmasti tekemään. Anu Pentik – nainen, joka loi savesta maailman sai kantaesityksensä viime vuoden marraskuussa. Sen palatessa ohjelmistoon 2021 keväällä, Matias palaa takaisin Kouvolan teatteriin näyttelemään. Näyttelemisen lisäksi Matias on kiinnostunut myös ohjaamisesta ja käsikirjoittamisesta. Hän ohjaa tällä hetkellä muun muassa nuorten ryhmää valtakunnallisessa Nuori Näyttämö -hankkeessa.
Kuusankoskelta kotoisin oleva Matias Husgafvel oli tehnyt vuosia taikatemppuja, jonglöörausta ja tulitemppuja yksin. Tampereelta hän löysi tulitaiturointiparin, jonka kanssa pääsee tekemään yhdessä temppuja.
Matias kirjoittaa tällä hetkellä myös kesäteatterissa esitettävää, huumoripitoista lastennäytelmää. Haaveissa on, että näytelmää päästäisiin esittämään kesällä 2021. Aiemmin Matias käsikirjoitti Ninjat vs. Merirosvot -näytelmän, joka nähtiin kevään 2019 Kuulaksessa Kuusankoskitalon ulkonäyttämöllä. Uusi näytelmä on jatko-osa kyseiselle näytelmälle. Jatko-osa tulee olemaan laajempi.
Nyt Matias kuitenkin keskittyy suurimmaksi osin opintoihinsa Tampereen yhteiskoulun lukiossa.Tampereella on myös jatkokoulutusmahdollisuuksia, joten aika näyttää, miten pitkään Matias viihtyy Tampereella.

Matias Husgafvelin jonglöörausvälineillä on tiedettävä mitä tekee. Tässäkin tilanteessa jonglööraus jatkui ja käsi väisti ajoissa.
Martti Sirénin tempussa tuli pärskeitä.

Mystistä loihdintaa

Mystikon & Loihtijan esitystä seurasi mielellään useammankin kerran. Ylimääräisenä, ajankuvaan kuulumattomana ohjelmanumerona oli auton väistäminen. Tiettyä hupaisaa vastakohtaisuutta mainiossa esityksessä oli, siinä kun vaadittiin äärimmäistä hiljaisuutta ja etäällä soittanutta bändiä ei voinut olla kuulematta. Vesitemppu olisi käytännöllinen kesällä matkustaessa. Jotenkin mystikko sai heiluttamiinsa maljoihin vettä kerta toisensa jälkeen.
Korut ja viitan Samu Kuusisto on tehnyt itse. Penkin pehmusteena oli lampaantalja.
Mystikko Alexander XIII ja Loihtija Samu Kuusisto ovat esiintyneet yhdessä seitsemän vuotta Suomessa. Ulkomailla he eivät vielä ole esiintyneet. Samu Kuusisto muisteli, että idea olisi tullut ulkopuolelta. Kumpikin oli tiimissä, jossa he pääsivät kokeilemaan tarinankerronnallista, keskiaikaista taikuutta. Siihen saatiin mukaan kurkkulaulua ja rummutusta, joista Samu vastaa. Roolijako oli heti selvä.
Mystikon esittäjä on tehnyt taikuutta 6-vuotiaasta saakka. Samu Kuusisto on kurkkulaulanut ja rummuttanut vuosikymmenen verran. Kouvolassa on syyskuussa luvassa Samun vetämä kurkkulaulukurssi.
Kaksikon yhteiset esiintymiset painottuvat kesään. Määrä vaihtelee. Tämä kesä oli poikkeuksellisen hiljainen. Joinakin kesinä keikkoja on ollut niin, että perjantaina lähdetään ja sunnuntaina palataan takaisin. Mystikon esittäjällä on muitakin taikurihahmoja.
Keikkailun Samu Kuusisto kokee pikemmin antoisana kuin kuluttavana. Siihen liittyy paljon muutakin mukavaa kuin esiintyminen. Iltanuotiolla vaihdetaan kuulumisia. Se varsinkin on todella mukavaa.
Esityksiä
Jouko Ylijoki kertoi muinaisoluesta ja maistatti. Sen verran rauhassa makuja aistittiin, että silmänkääntäjä Martti Sirén esiintyikin ulkona. Tölkeissä vaihtoivat poreet paikkaa ja värityskirjaan ilmestyi kuvia. Värityskirjassa oli vanhaa tunnelmaa ja värityskirja olisikin omiaan rustiikkiselle, rosoiselle pöydälle laitettuna. Hän vitsaili, etteivät vanhemmat katsoisi omia lapsiaan, puhuessaan Turun linnan marakatista. Kun tölkistä pärskähtivät roiskeet, pari lasta harmitteli ääneen, ettei kumpikaan saanut niitä.
Esitys Nostra&Damus-Suuri kirppusirkus kaipasi avustajaa. Taisivat horoskooppimerkit olla hakusessa, kun pienistäkään ei löytynyt yhtään, joka olisi syntynyt elo-syyskuussa niin, että merkiksi olisi tipahtanut neitsyt. Pelastava enkeli sentään löytyi ja esitys saattoi jatkua.
Sirkuskoulu Bravuuri ja Suomen Pyrotekniikka järjestivät tulisirkuksen ja pyroshow’n. Esitys oli kaikin puolin hieno. Jos taivas olisi ollut jo pimeänä, olisi pyroshow varmastikin korostunut paremmin tummaa taustaa vasten.
Makaaberi on osuva sana kuvaamaan Rohan tallin tällä kertaa esittämiä hevosturnajaisia. Makaaberin taiteen tunnelma on tahallisen uhkaavaa ja häiritsevää. Katsojan saama vaikutelma on luotaantyöntävä, epämiellyttävä, synkkä ja jopa pelottava. Jätin ihan suosiolla seuraamisen kesken ja lähdin tekemään muuta. Esitys meni sellaiseksi, että kuvaaminen katkesi kuin seinään. Värilliset savut sinänsä olivat onnistuneita.
Jäin hämmästelemään, miksi moinen synkistelysuunta on esitykselle valittu. Hyvän ja pahan taistelua voisi kyllä kuvata kauniimminkin, suorastaan eeppisesti eikä rujosti. Rohan tallien esitys kohosi aiemmin tapahtuman kärkikaartiin, jopa koskettavuuden pintaa tavoittaneena. Keskiaikainen ritaritunnelma oli saavutettu hienosti. Nyt oli sen näköistä, että kummitusjuna muutaman kilometrin päässä on jäänyt mieleen mukavampana muistona. Ja huvipuiston laitteiden kauneusluokituksessa sen sija on varsin alhainen.

Mystikon ja Loihtijan esitys tuo menneen lähelle.
Nostra&Damus- Suuri Kirppusirkus lainaa nimeensä ennustajaa. Nostradamus oli kyllä apteekkari, kääntäjä, lääkäri ja astrologi, mutta ennustusten takia hänen nimensä on jäänyt elämään.

Hienoja tuliaisia

Torkel Designilla oli myynnissä lasten leikkiaseita. Erityisesti miekat menivät kaupaksi. Tänä vuonna ilmestynyttä Kartinin suunnittelemaa juomapeliä Icebreakers for vikings voi pelata vaikka mehulla. Peliin on vaikuttanut pohjoinen mytologia.
Anna Kirjasella oli myynnissä apurina lukiossa opiskeleva tytär Darina Kostylkova. Anna tekee pinssejä ja maalaa. Luontoaihe näkyy monissa. Kuvaamataidon opettajaksi opiskeleva Anna on maalannut ja koristellut jotakin koko elämänsä. Magneettejakin hän tekee. Niissä näkyy venäläistyyli. Wiipurintien markkinoilla hän oli kolmatta kertaa. Toinen harrastus on piparkakkutalojen tekeminen. Niitä Anna Kirjanen on myynyt Taideruukin joulumarkkinoilla.
Olav Maé saapui Wiipurintien markkinoille Virosta. Hänen myymänsä saviset mukit ovat Liettuasta. Siellä on hyviä kavereita, jotka niitä tekevät. Wiipurintien markkinoiden lisäksi hän on ollut Verlassakin myymässä. Myös Hämeenlinna ja Turku ovat tulleet tutuiksi.
Olav Maé kehui, että Rakveressä on erittäin kaunis vanha linna. Pienessä kaupungissa on teatteri. Asukkaita on vain 16 000. Olav kertoi, että viime vuonna Virossa oli Hansamarkkinat.
Janne Kousa

Rohan Tallit toi esityksessään esiin valkeutta, vaikka pimeys tulikin vahvasti näkyviin.
Ritariturnajaisissa parhaasta päästä olivat värilliset savut.

Artikkelikuva: 1600-luvun sotilasäksiisinäytöksestä vastasi Gars. Paukkeesta lähti jonkun verran ääntä.


Jaa artikkeli: