Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Pala Suomen historiaa

Library of Congress sijaitsee Washington D.C.:ssä, Yhdysvaltojen pääkaupungissa. Kirjaston juuret ovat jo vuodessa 1800. Valtaisa rakennus avautui 1897. Nykyisin työntekijöitä on useampi tuhat ja kirjoja miljoonittain. Runsas on nettitarjontakin. Vaivaa näkemällä löytyy tietoa Suomesta.

Oheiset kuvat ovat vuodelta 1919. Ne on American Red Crossin eli yhdysvaltaisen Amerikan Punaisen Ristin, kuvaajien ottamia ja Library of Congressin kokoelmista.

Kolmen tytön kuvaa lukuunottamatta kuvateksteissä lukee Finland News Service. Todennäköisesti uutiset siis ovat suomalaiselta uutistoimistolta.

Kuvatekstit olen pyrkinyt kääntämään mahdollisimman uskollisesti suomeksi. Joitakin vivahde-eroja voi silti esiintyä eri käännösvaihtoehtojen vuoksi.

JK

Kolme pientä neitoa ompelukoulussa. Nämä tytöt ovat vasemmalta oikealle: venäläinen, puolalainen ja suomalainen, kaikki pakolaisia Punaisen Ristin hoivissa Vladivostokissa. He tekevät räsymattoja ja ansaitsevat sillä monia ruplia. (Toim. huom. Vladivostok kuului aikoinaan Kiinaan. Venäjän kaukoidässä sijaitseva kaupunki kuului vuoden 1860 alueliitoksiin.)
Keittojono Venäjän ovella. Pakolaiset Venäjältä jonottavat yhdellä Amerikan Punaisen Ristin ruoka-asemista Suomessa, Venäjän rajalla. Kaksikymmentäviisituhatta pakolaista on mennyt tämän aseman halki sen jälkeen kun Amerikan Punainen Risti perusti sen alle vuosi sitten. Pakolaisten mukana on monia lapsia.
Suomalaisessa orpokodissa. Suuressa sodassa vanhempansa menettäneet suomalaistytöt oppivat ompelutaitoa orpokodissa Viipurissa. Sen toimintaa tukevat lahjoitukset Nuorison Amerikan Punaiselta Ristiltä. (Toim. huom. tekstissä käytetään ilmausta Great War, joka on yksi ensimmäisen maailmansodan nimityksistä. Junior Red Cross of America aloitti nuorten toiminnan.)
Onnellisin pakolainen. Vauva saa aurinkoisen mielenlaatunsa isältään, joka on onnellinen saavuttaessaan Amerikan Punaisen Ristin avustusaseman Terijoella, Suomen raja-alueen kunnassa. Pitkä matka käänteineen Venäjän sisäosasta on ohi. Isä ja vauva tekevät pitkän, epäsuoran matkan Ukrainaan toiveenaan tavata perheen äiti. He joutuivat toisistaan erilleen Venäjän taisteluiden takia.

Artikkelikuva: Suomen sotaorpoja. Orpokodin lapset Suomen Viipurissa tuntevat amerikkalaisia lapsia, koska Junior Red Cross (toim. huom. nuorille suunnattu järjestö) auttaa heitä ruoalla ja vaatteilla. He ovat pukeutuneet suomalaista kansantanssia varten, sen kunniaksi, että heidän amerikkalaiset hyväntekijänsä tulevat vierailulle. Suomi ponnistelee urhoollisesti parantaakseen lastensa terveyttä ja ympäristöä. Kuten useat muutkin Euroopan valtiot, jotka ovat voittaneet vapautensa suorana seurauksena maailman nykyisestä mullistuksesta, Suomi tekee kovasti töitä vahvistuakseen ja kehittääkseen kansalaisten elämää.

JK

Jaa artikkeli: