Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Palkittu luontoelämys

Petteri Saarion ohjaama dokumenttielokuva Vedenneito voitti Oulun kansainvälisten lasten- ja nuortenelokuvafestivaalien kotimaisen kilpailun. Katso minuun -palkinnon arvo on 1500€. Sen myönsi Kirkon mediasäätiö. Vuoden 2019 festivaali oli 38:s.

Elokuvassa Vedenneito 13-vuotias Emika ja hänen serkkunsa Antti viettävät riemukkaita hetkiä Saimaan saaressa huikaisevan järviluonnon keskellä, kaikkina neljänä vuodenaikana. Serkukset menevät yhdessä koskemattomaan metsään, kalastavat, uivat ja keräävät mustikoita. Talvella he yöpyvät järven jäällä, revontulten alla. Maailman harvinaisimman hylkeen, saimaannorpan, he kohtaavat keväällä.

Luontosadun ohjasi Petteri Saario. Elokuvan kuvasi Antti Saario. Leikkauksen hoiti Matti Näränen. Äänisuunnittelusta vastasi Joonatan Hietanen. Elokuvassa kuullaan Markku Kanervan musiikkia. Elokuvan tuottivat Elina Pohjola ja Leila Lyytikäinen.

Tikkuahvenet tulilla, Petteri Saario
Emika ja Antti kalastamassa, Petteri Saario
Kuva karhusta, Petteri Saario

Kansainvälistä huomiota

Vedenneito sai kotimaan ensi-iltansa elokuvateattereissa 5. huhtikuuta. Kansainvälinen ensi-ilta oli Zlinin elokuvafestivaaleilla Tsekeissä kesäkuussa. Sittemmin elokuva on kilpaillut festivaaleilla myös Chilessä (Festival Ojo de Pescado), Virossa (Matsalu Nature Film Festival), Saksassa (MICHEL Kinder und Jugend Filmfest,) Tanskassa (BUSTER Film Festival) sekä Yhdysvalloissa (Chicago International Children’s Film Festival).

Emikan ja Antin seikkailuja nähtiin Amsterdamissa, kun Vedenneito -elokuvasta leikattu versio Talvinen järvi sai ensi-iltansa IDFAssa 26.11.2019. International Documentary Filmfestival Amsterdam on maailman arvostetuin dokumenttielokuvafestivaali. Elokuva kilpailee kategoriassa Kids & Docs.

Kuva pöllöstä, Kari Kemppainen

Tekijöiden seuraava lastenelokuva jatkaa luontoaiheella. Elokuva kertoo kahdeksanvuotiaan saamelaispoika Niillaksen seikkailuista Utsjoen huikean kauniissa maisemissa, tunturien kainalossa.

-Oulun lasten ja nuortenelokuvafestivaali on perinteikäs ja arvostettu festivaali, ja on erityisen hienoa, että Vedenneito palkitaan juuri täällä, kotimaisen yleisön edessä ja täysien festivaaliesitysten jälkeen, toteavat elokuvan tuottajat Elina Pohjola ja Leila Lyytikäinen.

-Vedenneito tarjoaa katsojalleen innostavia samaistumiskohteita ja käsin kosketeltavaa läsnäolon tuntua. Kun Emika ja Antti tekevät luonnossa kaikenlaista jännittävää, haluan luoda katsojalle tunteen, että myös minä voin mennä luontoon ja hakea sieltä elämyksiä. Olen otettu tästä festivaalivoitosta, ja on hienoa että elokuvan viesti on tavoittanut yleisönsä hyvin, kertoo ohjaaja Petteri Saario.

JK

Artikkelikuva: Emika ja Sorsa, Antti Saario

Maisemakuva, Antti Saario
Kuva auringosta ja linnusta, Petteri Saario
Kuva tytöstä Petteri Saario
Jaa artikkeli: