Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Paloasema kehittyy

Kouvolan Pääpelastusaseman rakennustyöt jatkuvat Kauppalankadulla. Kohteen rakennusurakoitsijaksi kaupunginhallitus valitsi Utin Rakennus Oy:n.
Kohteen rakennuttamisesta vastaa sekä rakentamista valvoo Kouvolan kaupungin Tilapalvelut.
Toukokuussa vuonna 2020 alkaneet rakennustyöt jatkuvat arviolta vuoden 2022 heinäkuuhun asti. Hankkeen kustannusarvio on 8,1 miljoonaa €.
Perusrakenteet jäävät. Rakentamisen yhteydessä paloasema muutetaan nykyaikaisten vaatimusten mukaiseksi. Tilamuutoksia on odotettavissa. Uusittavaa ovat ilmastointi-, sähkö ja tietoliikenneyhteydet, sekä sisäpinnat ja kiinteät kalusteet.
Kustannukset jakaantuvat vuosille 2019–2022, ja palosuojelurahastolta on tullut uudisrakennusta varten 220 000 euron rahoitus. Peruskorjausosuudelle haetaan vastaavaa rahoitussummaa.
Aikataulun mukaisesti maaliskuussa pitäisi valmistua laajennusosa, joka on tarkoitettu Kouvolan vapaapalokunnalle.
VPK:n käyttöön rakennettavan laajennuksen kerrosala on lähemmäs 800 neliömetriä. Tontille tulee myös pari autokatosta ja uusi varasto- ja jätekatos. Sähköurakalla on hintaa 846 800 euroa.
Lvi-urakoitsija on Kouvolan Peltityö Oy. Arkkitehdiksi valittiin Kuusankoskelta Arkkitehtitoimisto Käppi Oy, joka on Tilapalvelujen puitekumppani.
Vuonna 1969 perustettu toimisto alkoi palvella asiakkaitaan nykyisellä nimellään vuonna 2011.
Kouvolan Pääpelastusasema valmistui vuonna 1991. Laajennusosan valmistuttua Pääpelastuslaitoksen väki siirtyy sinne väliaikaisesti. Sitten rakennustyöt jatkuvat nykyisen Pääpelastuslaitoksen rakennuksen peruskorjauksella.
Pelastuslaitoksen operatiiviseen toimintaan rakennustyöt eivät vaikuta. Saneerauksesta johtuen täytyy toiminnassa osin käyttää väistötiloja. Kun kaikki on valmista, tulee Pääpelastuslaitos toimimaan nykyisessä rakennuksessa. Kouvolan vapaaehtoinen palokunta siirtyy laajennusosan käyttäjäksi.
Tilapalveluista kerrotaan, että väistötiloihin sijoitetaan muun muassa miehistöhuoneita, sekä toimistotiloja.
Laajennusosaan saadaan kriittisin kalusto lämpimiin tiloihin, ja sieltä löytyy myös tarvittavat varusteiden ja kalusteiden huoltotilat. Suunnittelun ja toteutuksen lähtökohtana on ollut, että pääpelastusasema pystyy toimimaan rakennustyön rinnalla. Suunnittelussa oli tilapalveluiden lisäksi Kymenlaakson pelastuslaitoksen ja VPK:n edustajia.
Ainakin toistaiseksi uudet laajennetut tilat ovat Kouvolan kaupungin omistuksessa. Niiden on määrä palvella palokunnan ja ensihoidon henkilöstöä useamman vuosikymmenen ajan.
– Kymenlaakson pelastuslaitos on tilojen ainoa vuokralainen. Se vastaa myös sopimuspalokunnan tilojen vuokrasta, Tilapalveluista kerrotaan.


Rakennustaitoa Utista
Utin Rakennus Oy rakentaa hankkeita teollisuuteen, kaupungeille ja julkiselle sektorille.
Vuonna 1989 perustettu perheyritys sai vuonna 2017 Valkealan Yrittäjien tunnustuksen ansiokkaasta yritystoiminnasta.
Puolustusvoimille Utin Rakennus on toteuttanut yli kaksikymmentä hanketta. Yritys työllistää kymmenen työntekijää, sekä tekee yhteistyötä alihankkijoiden kanssa.
Utin Rakennus Oy:n toimitusjohtaja Arto Nurminen valmistui rakennusmestariksi 1987. Vuonna 2000 hän aloitti toimitusjohtajana Utin Rakennus Oy:llä.
Kohteita on monta eri puolilla Valkealan aluettakin. Yritys toteutti Jokelan päiväkodin peruskorjauksen vuonna 2006.
Tilaaja oli Valkealan kunta. Edellisenä vuonna oli yrityksellä uudiskohteena Utin päiväkoti.
Utin jääkärirykmentin muonituskeskuksen ulkovaipan korjaus toteutettiin 2007 Senaatti-kiinteistöjen tilaamana. Karjalan prikaatin C 2879 Kuljetuskeskus / paloaseman muutokset toteutettiin 2018.
Vekaranjärvellä tilaajana oli tietenkin Puolustusvoimat. Valkealakoti 2 sai peruskorjauksen 2017.

Janne Kousa

Artikkelikuva otettu 23.1.-21

18.8.2020
22.8.2020
11.9.2020
9.10.2020
Jaa artikkeli: