Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Pandoja, karhuja, luontoa

Pandoja, karhuja, luontoa

Karhu

janne
La, 30.03.2019 – 11:36

Useat lapset ja nuoret pystyttivät omaa näyttelyään Pia Liilan kanssa 21. maaliskuuta Iltapäivällä. Kustaan Gallerian näyttelyä valmisteltiin hyvään tahtiin.

Lotta Siekkeli toi näyttelyyn kaksi teostaan. Lähikuva merenrannasta esittelee kultarannan. Lotta halusi värien poikkeavan tavallisesta hiekkarannasta. Hän maalasi teoksen öljyväreillä kankaalle. 

Toisen teoksen ideana oli antaa luovuuden kukkia. Lotta Siekkeli valitsi ketun aiheekseen. Aiemmin hän piirsi vastaavanlaisen. Näin hän pääsi näkemään kehitystään. Lotta kertoo piirtäneensä pienestä pitäen.

 

Lotta Siekkeli
Lotta Siekkelillä on monen vuoden tausta taiteen harrastamisessa.

 

Kultaranta
Lotta Siekkelin ranta on kultainen. 

 

Monenlaisia töitä
 

Pia Liila kertoi, että lasten ja nuorten kanssa tehtiin muun muassa pandoja. Musta väri täytyi itse sekoittaa kahdesta keltaisesta, kahdesta punaisesta ja kahdesta sinisestä, kuten aikuistenkin. 

-Ranskalainen impressionismi oli yhtenä aiheena. Öljyvärimaalaukseen sai itse valita aiheen, koska öljyvärin työstäminen on melko hidasta ja aiheen piti miellyttää tekijää, Pia mainitsi. 

Teemat seurailivat aikuisten kursseja. Yhtenä teemana oli ”Mihinkäs sitä raidoistaan”. Siinä lähtöajatuksena oli Victor Vasarelyn maalaukset. Victor Vasarely oli unkarilais-ranskalainen taidemaalari. Hän kuului kineettisen taiteen merkittävimpiin tekijöihin. 
Vasarelyn abstraktit maalaukset synnyttivät optisia kohokuvia tai värähtelyn ja liikkeen optisia harhoja.

 

Panda
Erin Heleniuksen Päiväunilla on vesivärimaalaus.

Historiassa mentiin kauas taaksepäin, kun yhtenä aiheena oli alkuräjähdys. Lyijykynätöissä oli yhtenä aiheena tutkielma. 

-Aiheiden kautta pohditaan erilaisia tapoja työskennellä samoilla välineillä eri tavoin. Vuoden aikana on aina hieman taidehistoriaa, ja myös nykytaiteen tekijöiden töihin tutustutaan, kuten syksyllä myös monotypian kautta. Monotypiatöitä ei nyt ollut näyttelyssä yhtään esillä, kertoi Pia Liila

-Käsityötaidekoulussa olemme tehneet valko- ja punasavitöiden lisäksi muun muassa rautalangasta ja kipsinauhasta lohikäärmeitä ja muita öttiäisiä, lisäsi Pia. 

Käsityötaidekoulussa materiaalit ja tekniikat ovat siis hyvin moninaiset. Tyynyjä ja kulhoja oppilaat työstivät valmiista huovasta. Neula- ja märkähuovutuksella syntyi pieniä seinätekstiileitä.  

Syksypuolelta olivat lasinsulatustyöt. Myös puuta käytettiin materiaalina viime syksynä. Näyttelyyn tuotuja puupalikkamaalauksia luotiin sekatekniikalla.

Nyt on menossa helmikudontaa.  Myös käsityötaidekoulussa piirretään ja maalataan. Eri vuosina tunneilla painotetaan hieman eri materiaalivalintoja. Joka tapauksessa teoksia tehdään hyvin monilla tekniikoilla. 

JK
 

 

Sateenkaaripalmu
Pinja Ravantin Sateenkaaripalmu ui väreissä. 

 

Jaa artikkeli: