Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Perustustyöt käyntiin Valkealan monitoimitalossa

Valkealan monitoimitalo on saanut rakennusluvan ja rakentaminen pääsee siirtymään vauhdilla perustustöihin. Eri käyttäjäryhmiä kuullaan suunnittelun edetessä yksityiskohtaisemmaksi sisätilojen ja pihan osalta. Ovensa monitoimitalo avaa vuonna 2024. 

Rakennuslupa oli Kouvolan kaupungin teknisen lautakunnan lupajaoston käsittelyssä 22. syyskuuta. Hankkeelle myönnettiin rakennusluvan lisäksi aloittamisoikeus ennen rakennusluvan lainvoimaisuutta, joten urakoitsija pääsee etenemään rakentamisessa jouhevasti. 

Kesällä alkaneet maanrakennus- ja perustustyöt jatkuvat työmaalla vuoden loppuun saakka.  

Ensi vuoden alkupuolella päästään monitoimitalon rungon pystytykseen. Suunnitelmissa on, että väestönsuojan runko nousee jo tänä syksynä perustustöiden yhteydessä, rakennuttajapäällikkö Anneli Vartiainen Kouvolan kaupungilta kertoo. 

Monitoimitalon lisäksi rakennuslupa koskee kolmen pienen talousrakennuksen sekä pyörä- ja oleskelukatosten rakentamista. 

Sisätilasuunnitelman yksityiskohtia hiotaan yhdessä käyttäjien kanssa  

Monitoimitalon sisätilojen työstäminen alkaa vuoden päästä syksyllä. Ovensa monitoimitalo avaa vuoden 2024 tammikuussa.  

Rakennuksen eteläpäähän tulevat sijoittumaan tilat varhaiskasvatukselle sekä esi- ja alkuopetukselle. Vierestä löytyvät myös valmistuskeittiö ja kirjasto. 

Keskivaiheilla rakennusta pääsisäänkäynti johdattelee korkeaan aulaan, josta avautuu näkymä viereistä Likolampea kohden. Aulaan sijoittuvat ruokailu, hallinto ja näyttämö. Pääsisäänkäynnin vierestä kuljetaan toisessa kerroksessa sijaitsevaan Kymsoten perhekeskukseen. Pohjakerroksesta löytyvät tilat taito- ja taideaineille, joita kansalaisopisto tulee myös runsaasti hyödyntämään. 

Pohjoispäässä sijaitsevat tilat vaativalle erityisopetukselle, joustavalle perusopetukselle, nuorisopalveluille, musiikille ja liikunnalle sekä oppimistilat 3.-6. luokkalaisille. Yläkoulun opetustilat sijoittuvat rakennuksen ylempiin kerroksiin. 

Kolmikerroksisen rakennuksen ylimmässä kerroksessa on lisäksi kookas terassi, jossa oppimisen lisäksi voi tarkkailla Kustaa III tien tapahtumia.  

Molemmissa päissä rakennusta on omat piha-alueet pienille ja isommille oppilaille ja monitoimitalon käyttäjille. Pihoilla huomioidaan sekä pelit, leikit ja liikkuminen että oppiminen luonnon ympäristössä ja tila rauhoittumiselle.

Sisätilojen ja piha-alueiden tarkempi suunnittelu vie aikansa. Suunnittelun edetessä yksityiskohtaisemmaksi huolehdimme, että kaikki käyttäjäryhmät tulevat kuulluksi, rakennuttajapäällikkö Vartiainen kertoo. 

Yläkoululaiset saivat olla pihan alustavassa suunnittelussa mukana jo hankkeen alkumetreillä pari vuotta sitten. Heidän ideansa näkyvät isojen pihalla mm. rauhoittumiseen ja istuskeluun varattuina alueina, aktiviteettialueiden rinnalla, hän lisää. 

Valkealan monitoimitalo näyttää suuntaa uudelle koulurakentamiselle Kouvolassa 

Monitoimitalo rakennetaan Valkealan kirkonkylälle Kustaa III tien ja Likolammen väliin, osittain paikalle, jossa jo purettu kunnantalo ja kirjasto sijaitsivat. Rakentamisen kustannusarvio on noin 29 miljoonaa euroa. 

Tulevaan yhtenäiskouluun yhdistetään Valkealan yläkoulu ja väistötiloissa toimiva Kirkonkylän koulu. 

Suurin osa koulun tiloista jää käyttöön siksi ajaksi, kun monitoimitaloa rakennetaan. Rakentamisen aikana sekä ylä- että alakoulu voivat käyttää nykyisen Valkealan lukion tiloja, sillä lukion toiminta päättyi kevätlukukauden 2021 lopussa. 

Kouvola investoi viiden vuoden aikana myös neljään muuhun oppimisympäristöön. Näistä pisimmällä on ensi syksynä käyttöön otettava Sarkolan uusi alakoulu. Valkealan monitoimitalon tyyppinen kokonaisuus on suunnitteilla Inkeroisiin. Kuusankoskelle ja Kouvolan keskustaan rakennetaan puolestaan yhtenäiskoulut.  

  • Kouvolan kaupunki, tiedote
Jaa artikkeli: