Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Pesulla kestävyyttä

Puhtaan näköinen paloauto irti maasta ja märkä maa sen lähistöllä johtivat ajatusketjuun ja pohdintaan pesun merkityksestä. Paloautojen pesu on tärkeää siinä missä muidenkin autojen.

Auton pesu ei ole vain ulkonäkökysymys. Pölyiseen ulkokuoreen kyllästymisen sijaan tärkeämpi tekijä on auton huoltaminen. Säännöllisellä pesulla hillitään lian, kuten suolan, hiekan ja maantiepölyn haittoja maalipinnoille. Pesu suojaa myös auton maalipintaa ilmansaasteilta, UV-valolta ja rikiltä. Samalla kun vahaa auton, saa sille lisäsuojaa. Puhdas auto säilyttää paremmin arvonsa.

Säännöllinen pesuväli ehkäisee lian pinttymistä. Siten pintojen vaurioituminen vähenee. Tutkimusten mukaan säännöllisellä pesulla estetään selvästi korroosion syntymistä.

Vuodenaikojen vaikutusta

Eri vuodenaikoina on huomioitava eri asioita. Syksyisin ja talvisin tiesuola sekä kosteus mahdollistavat suotuisat olosuhteet korroosion syntymiselle. Sisällä välillä säilytettynä lämmin sisäilma kuivattaa lian auton pintaan.

Talvirenkaiden nastoista irtoava metallipöly voi syöpyä suoraan maalipinnan läpi. Se voi aiheuttaa huomaamatonta korroosiota maalin alle. Tieto löytyi Shellin autonpesuun liittyvistä kysymyksissä ja vastauksissa.

Keväisin ja kesäisin siitepöly ja hyönteiset tarraavat kiinni maalipintaan.

Koti vai pesula?

Säännölliseen pihalla pesuun pitää olla öljynerotuskaivo. Pesuvesiä ei saa johtaa pihan tai kadun sadevesiviemäriin. Sieltä ne kulkeutuvat luonnonvesistöihin.

Liuotinpesuaineiden käyttö ilman öljynerotuskaivoa on kiellettyä. Pesutiheys ei vaikuta asiaan.

Kaikkien taloyhtiöiden pihalla ei autoa saa pestä. Eikä myöskään puistossa, tiellä tai muilla yleisillä alueilla, rannoista ja matonpesupaikoista puhumattakaan.

Auton voi pestä itse myös siihen tarkoitukseen rakennetulla pesupaikalla. Konepesuun on Kouvolassakin monia paikkoja, jos haluaa istua rauhassa ja antaa koneiden tehdä työn.

JK

Jaa artikkeli: